29.3.2024 | Svátek má Taťána


EKONOMIKA: Trump trestající

26.6.2018

Nejen v Česku, ale i v USA se blíží volby, je třeba ukázat sílu a hájit americké zájmy. Obchodní válka má sice jen poražené, ale jen do toho, kdo uhne.

Americký prezident Trump, snad aby posílil republikánské vyhlídky ve volbách, ukazuje svaly. Evropa dává málo na obranu a víc do USA vyváží než dováží. Číňané porušují autorská práva. Oceláři v USA hladoví. Je třeba zasáhnout a trestat, uvalit cla.

Co na tom, že v obchodní válce jsou jen poražení. Politika vítězí nad ekonomikou a jistě i nad logikou. Výstavní síň amerického ocelářství město Pittsburgh se už dávno změnilo v baštu technologií, bankovnictví, inovací a představa, že se tam bude znovu válcovat ocel, je směšná a nepředstavitelná. Pro naše či spíše vítkovické oceláře, ať už to je nebo bude kdokoli, to sice nepřišlo v pravou chvíli, budou muset hledat jiné trhy a bohužel nebudou sami. Zdražení burákového másla a bourbonu díky reakci EU přežijeme. Nepříjemné je, že se zpomalí dynamika našeho vývozu do USA, který sice představoval cca 2,4 %, ale rostl a představoval vítanou diverzifikaci. Automobilový průmysl si zatím také těžkou hlavu nedělá, ale zhoršení situace v Německu, u kterého vývoz do USA tvoří třetinu exportu, by bylo nepříjemné i pro nás.

Evropa se ale také dovede bránit, nejen zvyšováním cel, doufejme, že ne na špičkovou a těžko nahraditelnou technologii. Jako ministr financí jsem se na shromáždění kolegů setkával s návrhy uvalit „digitální daň“ na americké firmy, které v Evropě vydělávají, ale platí nepatrné daně – Facebook, Google, Twitter a další. Aktivní v tom byl zejména francouzský ministr financí. Tohle by zmíněné americké firmy nepotěšilo a jejich vliv nejen na sociálních sítích je značný. Čína se také umí bránit. Vzpomeňme na okamžité pozastavení dovozu korejských aut a drastické omezení cest do Koreje po oznámení zprávy o nákupu amerických raketových systémů.

Nezbývá než doufat, že současný americký prezident mění názory často přes noc, vzpomeňme na schůzku/neschůzku s Kimem nebo oddělování dětí od rodičů migrantů.

Po volbách snad přijde vystřízlivění a vrátíme se k jednacímu stolu a zmrazeným obchodním dohodám. Bohužel, velikost škody, kterou mohou politici způsobit, konají-li špatně, převyšuje velikost zisku, pokud konají dobře.

Převzato z Pilny.blog.idnes.cz se souhlasem autora