19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Trump tahá za delší (a nebezpečnější) konec provazu

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi je vcelku hej. Zatímco USA vyvážejí ročně do Číny zboží za necelých 130 miliard, Čína exportuje do USA čtyřnásobek. Poměr špatný pro ekonomiku dělá v obchodní válce z Trumpa favorita.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tichý 25.6.2018 17:19

Uz odkaz zni slibne :-D

J. Chaloupka 25.6.2018 11:27

Dovoluji si predikovat (dříve předpovědět), že až Trump

všechny v Evropě a možná i ve světě nažhaví do ruda, tak přijde s návrhem na zrušení cel obecně. V Evropě možná uvidíme hodně těch pokleslých sanic.

A. Zajícová 25.6.2018 11:01

Re: Pane Panský,

přesně tak.

M. Drašner 25.6.2018 10:56

Doporučoval bych autorovi

jakož i dalším, koho to zajímá tento svěže informativní článek Betsy McCaugheyové:

https://townhall.com/columnists/betsymccaughey/2018/06/20/in-china-free-trade-means-steal-what-you-want-n2492782

K. Janyška 25.6.2018 9:13

Zatím mi Tumpovy kroky vyhovují, neboť vyhovují kompozitivní

teorii. Možná bezděky, možná poučeně. To se teprve ukáže. Národní státy, které podporuje, jsou skutečně jedinými možnými správci zemského povrchu, neboť jsou jedinými možnými prvky spontánního řádu lidského světa... Dzp.

J. Schwarz 25.6.2018 7:07

Re: Pane Panský,

No ony to USA zřejmě chtěly, ale "spojenci" samozřejmě odmítli. Proč taky ne, když kdysi před lety uzavřeli s USA "smlouvu" že je to tak OK? Jenže to "před lety" bylo po válce, kdy USA chtěly Evropě pomoct z bryndy. Evropa se překonává ve žvanění o solidaritě, sama se ale chová jako fracek který ještě ve svých čtyřiceti a zaměstnán jako ředitel korporace žádá po rodičích kapesné, protože tak se "dohodli" když mu bylo jedenáct.

J. Schwarz 25.6.2018 7:02

To, co píšete

je sice fakt, ale jen pokud se jiné země nesnaží pomocí dumpingových cen, manipulací s měnou a podobných nekalých praktik zničit důležité komponenty vašeho vlastního národního hospodářství. Mimochodem, proč všichni ti čínští, kanadští a evropští obhájcové volného trhu nesníží svoje vlastní cla na americkou úroveň a nepřestanou používat jiné praktiky bránící vzájemnému obchodu jako různé hygienické, technické a environmentální "normy"?

J. Fridrich 25.6.2018 6:56

Podstata toho velkého " humbuku " ve světě a hlavně

Podstata toho velkého " humbuku " ve světě a hlavně v nyní špatně vedené Evropě ke správným krokům presidenta Donalda Trumpa, který chce - obecně řečeno - dát do spravedlivého pořádku vztahy mezi Amerikou-USA a hlavně Evropou, ale i jinými částmi Světa je v tom, že Evropu a i jiné části Světa chrání Amerika 73 roků od konce II. svět. války svým raketojaderným potenciálem za své náklady-prostředky na její gigantickou vojenskou sílu - a té jedině SSSR a nyní Rusko i muslimští arabáši ROZUMÍ. Také ve vzájemném obchodě s většinou zemí Světa na ten obchod Amerika doplácí. President Trump chce tyto pokřivené vztahy spravedlivě NAROVNAT.

J. Pospíšil 25.6.2018 3:45

Pane Panský,

napsal jste: "Dalsim (zamernym) ignoranstvim bylo, ze dovo Ciny do USA je danen pouze 2.5 procenty, kdezto vyvoz USA do Ciny 12 - 15 procent. Tohle nahrava vsem velkym korporacim vyrabet v Cine a dovazet do USA."

Jeden by řekl, že tohle by nahrávalo všem velkým korporacím vyrábět to, co dovážejí do USA v USA, protože pak by neplatili clo vůbec a ještě by ušetřili na dopravě. Takže tím rozdílem ve clech to nebude.

Hledejme jiné důvody, proč je výroba v Číně levnější. Co takhle mzdy.

Ale když to není těmi cly, tak asi vaše argumentace neplatí.

Já vůbec postrádám zaručené informace o tom, jak se vzájemně cly zatěžují partneři v této celní válce. Například jsem četl, že dovoz evropských vozů je v USA zatížen clem také 2,5 procenta, ale že dovoz amerických vozů do EU je zatížen clem 10%. Tak by mi přišlo smysluplnější, aby Trump chtěl, aby EU snížilo dovozní cla na auta, než aby zvyšoval clo na železo a hliník, které USA potřebují a které zdraží výrobu v USA, již dnes tak drahou. Zvyšování cel mi přijde smysluplné jen k naplnění státních pokladen a k následné inflaci měn. Tedy k řešení rozpočtových deficitů na úkor nakupujících. A deficity májí v USA fakt pozoruhodné. Země EU také. Není nakonec to vzájemné zvyšování cel způsobem, jak všechny zúčastněné země zvýší své rozpočtové příjmy, aniž by jejich obyvatelé protestovali, jak by protestovali, kdyby se rozpočtové příjmy zvýšili zvýšeným zdaněním?

T. Pansky 25.6.2018 0:46

Autor informuje nepresne. Kde autor ziskal ...

... dojem, ze Trump rekl, ze chce vice vyvazet nez dovazet??? Pokud vim, Trump pouze poukazuje na fakt, ze Amerika vice dovazi nez vyvazi a chce tento nepomer srovnat. To je dusledek velmi spatne konstruovanych obchodnich vztahu. Napriklad obchodni smlouva mezi USA a Cinou byla podepsana v dobe prezidenta Clintona. Dusledkem teto smlouvy pro USA bylo, ze velci vyrobci prestali stavet vyrobny v USA a zacali se stehovat do Ciny !!! Nebylo to ze dne na den, takze si toho nikdo zase az tak nevsimal, trvalo to par let, ale zacala ubyvat prace v USA. Dalsim (zamernym) ignoranstvim bylo, ze dovo Ciny do USA je danen pouze 2.5 procenty, kdezto vyvoz USA do Ciny 12 - 15 procent. Tohle nahrava vsem velkym korporacim vyrabet v Cine a dovazet do USA. A to neni pripad pouze obchodu s Cinou. Podobne jsou situace obchodu s Kanadou a Mexikem. Americti Demokrate (kterym byl Clinton a Obama, Bush Jr. byl slabym stredovym prezidentem) se budou muset rozhodnout, zda nechteji v USA nic vyrabet a "chranit" zivotni prostredi nebo mit za zady miliony hladovych krku.