23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Chudý 9.3.2009 15:49

Jak léčit krizi

Ne se vším souhlasím, ale se základním rozborem ekonomiky souhlasím plně. Postup většiny politiků je jako když Vám začne vadnout kytka, protože je přelitá, tak ji zaléváte ještě víc. Krize způsobená přebytkem peněz se nevyléčí jejich přidávánm. Zahradník (pokud chce rostlinu zachránit) uřízne zdravý vršek a nechá jej znovu zakořenit.

zajoch 8.3.2009 7:24

nema smysl ten blabol rozebirat detailne ... jen par poznamek ke koherenci

Výrok "v éře internacionalizace a oslabování národních států" je v rozporu s výrokem "v éře extrémního posunu vyspělých zemí světa k sociálnímu státu" i s výrokem "v éře přeregulovaného světa" pokud onu regulaci klademe za vinu státu.

Zlatá éra "sociálního státu" byla na Západě v 50. - 70. letech - od té doby je na základě neoliberální ekonomické hypotézy sociální stát soustavně odbouráván. Shodou okolností (= nekladu sem příčinnou souvislost) to byla zároveň éra poměrně stabilního ekonomického růstu.

Tradiční rýpnutí do ekologistů je sepsáno tak nešťastně, že musím reagovat:

1. globální oteplování není imaginární, ale reálný problém (nejsem klimatolog, netroufám si zde argumentovat - spoléhám na dlouhodobý konsensus většiny vědecké obce)

2. ptačí chřipku si nikdo nevymyslel, jde o velmi reálný kmen chřipkového viru (španělská chřipka si přitom vyžádala víc obětí, než I. válka)

zajoch 8.3.2009 7:27

pokracovani

3. nemoc bláznivých krav si rovněž nikdo nevymyslel. Její mechanismus je již poměrně dobře prozkoumán a jejím důvodem je nucený kanibalismus býložravců motivovaný hamižností (či tlakem trhu) velkofarmářů.

4. ozónové díry rovněž nepřišly z říše fantazie. Oslabení ozónové vrstvy je reálné, měřitelné a dlouhodobě vědecky dokumentované. Panu Klausovi se ale nehodí moc do krámu, protože další oslabování této pro život velmi důležité části atmosféry bylo úspěšně zastaveno na základě státní regulace.

5. kyselé deště jsou obdobný případ jako předchozí bod s tím rozdílem, že jejich důsledek vidím přímo z okna v podobě holých hřebenů Krušných hor.

6. numerologie je pavěda a v tom se s p. Klausem shodnem (aspoň něco).

Je mi jasné, že p. Klaus zde kritizuje především ty, kteří vědecky dobře zdokumentované jevy zneužívají pro svou mediální presentaci. Forma, kterou zvolil, zdá se mi být poněkud nešťastnou. Doufám, že kdyby nebyl článek určen auditoriu MfD, užil by formu odpovídající jeho postavení ve státě i akademické obci.

isi 8.3.2009 6:36

pan president Klaus vi ale nepovi jak by taky mohl

Cist diskuse  lidi je zajimave , od hlubokych az po ty posledni.  Amerika nezila  ne nemravne , ale umyslne  zmatene aby nepokrocila rekl bych.  Kdyby pokrocila ekonomicky  ku predu , tak  by ekonomicky poskodila Americke investice v Cine, a ty investice v Cine  jsou pro specialni skupiny svetove elity  dulezitejsi !!!, nezli  Amerika , neb Cina bude  behem 20 ti  let ekonomicky vladnout svetu.!!!!!!!!!!!!

Pan Klaus vi toto , neb  byl v ekonomie a bankovnictvi delsi dobu a  vi neco o investovani  ma CSC v ekonomii, ale politicky si to nedovoli rici.

A tak cely svet  byl svrzen do  financni krize zcela umyslne, mne je lito Americanu.  Jak to bylo udelano ???,  Amerika  vyprodukovala   miliony   spatne krytych  hypotek(fondu).  ktere zabalila do mozna stotisiovych  hypotekovych balicku(fondu), ktere  prebalila  nekolikrat a ozdobily komplikovanymi terminy ,  prodala to  do jine banky ( Cina ?) a ty  to prebalili do jineho balicku ,jiny jazykjine terminy a "prodali to jine bance " a ta udelala podobne , mozna ze to nakrajeli na drobno jinym zpusobem , takze nikdo nemohl vedet kvalitu techto hypotek nyni fondu. A banky to koupily aniz by vedely co je v tom, jen ze Americke noviny tvrdi, ze to je dobre na penize, a nikdo to nemohl proverit  Ja bych  nikdy nekoupil vyrobek  bez zaruk, a tudiz si myslim, ze bankeri  po celem svete  to kupovali se spolecnym umyslem   mozna spomalit  svetovou ekonomii nevim???. Ja nejsem banker a ja bych to nikdy nekoupil

Ludva 8.3.2009 8:41

Re: pan president Klaus vi ale nepovi jak by taky mohl

Já mít peníze, tak bych je nepůjčil někomu, o kom se dá předpokládat, že je nebude moci splácet. Ovšem v bankách se nepůjčují jejich peníze, ale peníze cizí. A to je nebolí, protože za ně nijak neručí. Kdyby ručili celým svým majetkem nebo ještě lépe svým životem (kdysi se zkrachovalci stříleli), tak by si to nedovolili.

isi 9.3.2009 4:40

Re: pan president Klaus vi ale nepovi jak by taky mohl

Ja jsem   to myslel  spise jako moto BANKERI VSECH ZEMI SPOJTE SE.

Oni sly myslenkove o krok dale , ja bych rekl , ze uz meli pod stolem dohodu , ze  je Americka vlada z toho vytahne na ucet  prumerneho pracujiciho Americana. A o to tady jde  "znicit stredni Americke vrstvy " a posilit svoji skupinu. Je to presne jak to rekl pan Buffet "je pravda  ze prohravame valku v Iraqu ale vyhravame valku proti strednim Americkym vrstvam", a toto je jedna z ucinnych method.

isi

pepek 8.3.2009 19:18

Re: pan president Klaus vi ale nepovi jak by taky mohl

Zhýralí bankéři a spekulanti přebalují a nadrobno krájí hypotéční balíčky.... Jestli za to spíše nemůžou ti, co ty hypotéky dle předem podepsaných smluv nesplácejí. Tzn. "poctiví američtí pracující".

isi 9.3.2009 4:50

Re: pan president Klaus vi ale nepovi jak by taky mohl

Bohuzel nikoliv , "pracujici v Americe" jsou obeti jakozto na celem svete a udelaji  co jim reknou na televisi a radiu, kde  je svedou k cemukoliv. Podle psychologickeho  vyzkumu MIT university minimalne  70% udela co jim  " vhodne vysvetli autority na televisi " , bez ohledu ze je  to absolutne proti zdravemu  lisdskemu rozumu.  Na to je zalozena veskera moda,  ruzna nabozenstvi jak koliv proti lidskemu zdravemu rozumu, politicke systemy kdybyste tomu nechtel verit. Podivejte se okolo sebe  a optejte se ,. proc tato pani nosi boty a plati za ne , kdyz neni tak velky rozdil?? Protoze se chce zalibit nekomu ( autorite) a tak to udela. 

isi

Ludva 7.3.2009 7:57

Příčina krize je, že lidi kradou jako straky

Jedni v bankách rozkrádají peníze, které si tam uložili občani, namísto jejich zhodnocení a rozmnožení tam nakonec nezbyde nic. Druzí si zase půjčujou, i když ví, že dluhy nikdy nebudou moci splatit. A hlavně všichni vědí, že je za to nikdo nepotrestá. Naopak - viz mnohamiliónové odměny a důchody manegementu zkrachovalých bank.

Václav 6.3.2009 22:17

Pan Klaus není racionální (racio znamená rozum) ani politik,

U nás ve vsi,  když někdo s prominutím pošle někoho do prdele, tak aby to neznělo nemravně, pošle ho , aby šel slepicím umývat nohy. Pane Klausi běžte umývat slepicím nohy a vemte si sebou i svoje poradce, jak praví zkušenost, když byl komunista blbec, tak vrámci svých sebezáchovných pudů, byli jeho podřízení samí idioti, aby byl jednooký krákem. Toto je Váš  problém presidenta ČR.

H.K. 6.3.2009 22:19

Re: Pan Klaus není racionální (racio znamená rozum) ani politik,

Chtěl jste o něčem dikutovat? Nebo jste přišel z hospody?

AeroKarel 6.3.2009 22:20

Re: Pan Klaus není racionální (racio znamená rozum) ani politik,

Vypadá to, že přišel z hospody a manželka se obrátila raději ke zdi ........

H.K. 6.3.2009 22:37

Re: Pan Klaus není racionální (racio znamená rozum) ani politik,

Asi všechno co bylo v žaludku,  je venku. Už spí. Jenom nech se mu nezdá o Klausovi.

Václav 6.3.2009 22:43

Re: Pan Klaus není racionální (racio znamená rozum) ani politik,

Běžte slepicím umývat nohy a Papá Tunel Vám může případně držet kýbl s vodou nezapomeňte přidat Jar žumpíci, Čest ptáci s ODS na věčné časy, ať žije ODSKSČSSSR.

Fišta 7.3.2009 22:20

Re: Pan Klaus není racionální (racio znamená rozum) ani politik,

Chcete k tomu hranolky?

Nalim 6.3.2009 21:46

Nejsem ekonom

Ale umím číst.

Jsem dost starý,

ale snad jsem úplně nezhloupl.

Pan prezident ví přesně, že světová krize začala na konci roku 2007 ve Státech a také ví, že Amerika po celá desetiletí nemravně žila na dluh, zatímco se od Pláňáku až na Letnou táhla na 1. máje fronta na banány.

Máme prezidenta ekonoma par excelence, nebo jen dalšího vojína, který je po prohrané bitvě, jako mnozí před ním, generálem.

bob 6.3.2009 22:08

Re: Nejsem ekonom

To vsechno souvisi s tou neviditelnou rukou. Soudruh prezident ji nevidel. Nevidi ji ani ted.

AeroKarel 6.3.2009 22:22

Re: Nejsem ekonom

Snad ........

Ale spíš ano.

Nebo máte nějakou konkrétní námitku, co pan president napsal špatně?

woka 6.3.2009 21:26

pěkné a logické a výstižné

ale oponovala bych větě, že ještě nikdy nebyla politika vzdálenější zájmům lidí než dnes -historie nezačala před sto lety, ve srovnání s takovým středověkem dnes politikové hýčkají každého voliče jako zlatou rybku.  Kdyby jim hlady vymřelo několik vesnic, asi by už příště nebyli tím zbytkem voleni....A taky iracionalita a různé pověry hrály v lidském životě a rozhodování vždycky velkou, často zásadní roli. Vyvíjí se technika, ale lidi jsou statisíce let víceméně stejní. Což se v krizi projevuje viditelně.  

Petr Kunetka, sileny zlocinec 6.3.2009 21:28

Re: pěkné a logické a výstižné

Lepsi formulace byla "po dobu existence demokracie...", souhlasim.

Herakleitos 6.3.2009 21:41

Re: pěkné a logické a výstižné

Á Kunetka alias Brouk Pytlík!;-D

Petr Kunetka, sileny zlocinec 6.3.2009 23:09

Re: pěkné a logické a výstižné

Velmi silny argument.

pepek 8.3.2009 0:10

Re: pěkné a logické a výstižné

To hýčkání voličů je největším nesmyslem této doby. Jsou hýčkáni i ti, kterých jediná zásluha na společnosti je volební hlas. V budoucnu se lidstvo bez korekce všeobecného volebního práva neobejde.

tatina 6.3.2009 21:02

pan Klaus je racionální politik,

který má někdy názory, s kterými nemohu nikdy souhlasit(partnerství homosexuálů),ale i takové,s kterými nejde než souhlasit,tak jako nyní.čím větší zásahy státu do ekonomiky a svobody podnikání(nadměrná byrokracie)tím horší jsou výsledky.

Hašek 6.3.2009 20:38

S dovolením, vidím to taky tak nějak.

R^

Kristova noho, to zas bude řečí, že Klaus nesouhlasí s Frantíkama nebo Merkelovou!

bob 6.3.2009 20:43

Re: S dovolením, vidím to taky tak nějak.

ON (V.K.) souhlasi jenom s Klausem

Petr Kunetka, sileny zlocinec 6.3.2009 20:45

Re: S dovolením, vidím to taky tak nějak.

V zasade je to prevypraveny Friedmann, jen tak, kdyby Vas to zajimalo.

bob 6.3.2009 20:49

Re: S dovolením, vidím to taky tak nějak.

Friedman s jednim n, ale jinak me to nezajima.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 6.3.2009 20:49

Re: S dovolením, vidím to taky tak nějak.

Sorry, preklep.

Herakleitos 6.3.2009 21:43

Re: S dovolením, vidím to taky tak nějak.

Ten tě dostal Kunetko, co. Inu někdo chce být světový, že ano?