25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Triviální hlášky nejsou namístě

Doba sice nepřeje racionálním argumentům, ale proč bychom si zrovna v této rubrice nemohli čas od času zahrát na kontrariány? Kupříkladu častým vysvětlením toho, proč českou ekonomiku postihla recese trvající šest čtvrtletí po sobě a proč je dodnes její ekonomický výkon pod úrovní roku 2008, je zamořenost korupcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 8.9.2013 11:40

Korupčníci křičí chyťte korupčníky

Index vnímané korupce, kterým byl na nátlak EU-levice nahrazen pro odhad korupce daleko vhodnější index intenzity nutné komunikace občana s byrokraty, je především výrazem masmediálně vytvářené "blbé" nálady, která je "našimi", (cizím kapitálem ovládanými) masmédii vytvářena zcela záměrně.

Zločin má vždy náskok před jeho pronásledovateli a proto i korupce v dlouhodobě sociálních státech změnila své metody. Vznikly dobře organizované mafiánské sítě, které promyšleně parazitují na státních dotacích a korupční zisky bezrizikově získávají ve "svých" zahraničních pobočkách a v (dotovaném) zahraničním obchodě (u nás např Grippeny).

Na rozdíl od hospodaření státu (rozhodování byrokratů), které i bez korupce znamená cca 50% ztrátu produktivity (proti soukromému sektoru) znamená "obvyklá" korupce ztrátu cca 5%. U nás mediálně šířená představu, že hlavním viníkem této korupce (hospodářských neúspěchů) je pravice, která se snaží podnikání státu omezit, není snad třeba pro její nesmyslnost vyvracet. Našemu hospodářství zasadili hrozný úder zkorumpovaní EU-hujeři (ČSSD, Lidovci, Zelení, DEU..) když k nám "přilákali" žravé banky, montovny a řetězce, které od nás odvádějí svůj zisk.

Smrtelně nebezpečná je korupce politická, při níž jsou podvodnými sliby ("zdroje jsou") kupováni voliči a především úmyslné vytváření na státu závislých "parazitů" (voličů levice), kterých je už cca 50% a jsou "rakovinou" "západu".

P. Jirka 6.9.2013 19:19

Nojo "boj proti korupci",

jenže z dnešního pohledu bych řekl, že mnohem větším problémem než nějaká korupce je nekompetentní, líná a neschopná veřejná správa.

A bohužel dost často platí, že čím hlasitější bojovník proti korupci tím méně mentálních a pracovních schopností resp. dokonce i ochoty pracovat... :-(

D. Maňhal 6.9.2013 16:14

ideologické zaplevelení?

Pane Šejno, kde berete jistotu, že kdyby pan Zámečník psal o ekonomických plánech socialistů, tak by také "neplevil"? Tento článek chápu tak, že křik, který se ozývá hlavně z řad opozice (a tedy socialistů), že za ekonomický propad může korupce (a za korupci pravice), je tak trochu nepodložený. Podobné problémy mají i jiné státy EU, které se s korupcí nepotýkají. Téma potření korupce jako lék na současný stav ekonomiky lze přitom pozorovat skoro jako hlavní motiv předvolební rétoriky všech levicových stran.

Článek ovšem nijak nevyvrací možnost, že po nástupu levice k moci nastane nová a pořádná vlna zadlužovaní.

J. Kadeřábek 6.9.2013 16:09

Možná se mýlím, ale já vidím hospodářský

propad Finska ve vývoji Nokie. Světově významný výrobce je dnes zcela na dně a byl to jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů ve Finsku. Prostě vše je o lidech a individualitách. Prosperitu nevytváří vlády (ty jí jen méně nebo více hážou klacky pod nohy) ale významní jedinci jako Škoda, Baťa, Kolben, Daněk, Wichr atd., když vzpomenu jen ty české.

V. Vaclavik 6.9.2013 15:26

Vic by poslouzilo

kdyby pan Zamecnik jen nerikal co ekonomiku do recese neuvrhlo, ale kdyby nam rekl, co ji do ni uvrhlo.

Jaky kazdy radoby moudry ekonomicky saman svymi ucenymi proslovy jen zakryva, ze vlastne nevi, proc ekonomika je u nas takova a v tom FInsku makova. Vylucovaci metoda kterou pan Zamecnik pouziva, nam jen rekne, kde chyba neni (v korupci), a to je nam platne jako (dosadte si svuj vyraz).

Samozrejme kdyz ekonomika funguje a ekonomove delaji proslovy, proc funguje, tak to jsou  levne reci a nikdo nemuze rict, ktery z ekonomu ma pravdu, protoze obvykle kazdy si ohriva svou polivcicku, ale to je lidu jedno, protoze ekonomika funguje a to je hlavni a experti se dal citi jako experti.

Tady v diskuzi nekdo dekuje panu Zamecnikovi za uvahu oprostenou od ideologie - jestlize to byl od pana Zamecnika zamer, pak mam pro neho a toho diskututera neco, co je neskonale oblazi. Zavedme plne soukromou ekonomiku a pak nas nikoho ty pravoleve ideologicke reci uz nikdy otravovat nebudou. Ale dokud je ekonomika pevne svazana s pravolevou politikou, pak takove prani je posetile a bez tahani ideologie do ekonomickych rozprav se nikam nedostaneme, presneji receno bez toho nikdy ekonomiku na spravne koleje nepostavime. 

Jestlize je dnes v ekonomickych diskuzich vubec nejaka hodnota, pak by to melo byt zjisteni, ze ekonomiku nemame ridit, protoze to nikdo neumi. A kazdy ekonom hodny sveho prizviska by mel byt prvnim, kdo by nam to rikal, protoze kdo jiny by mel vedet lip, kdyz ne tito odbornici. Jenze ekonomove jsou u valu a u koryt stejne jako jsou u nich politici. Kdyby totiz mela byt ekonomika svobodna a tudiz fungujici, nikdo by je nepotreboval, presneji receno, nepotreboval by je k rizeni ekonomiky, nebo radeni, jak ji ridit.

M. Šejna 6.9.2013 13:57

dobrý článek

pan Zámečník je umírněný ekonom. Proto je jeho článek rozumný bez ideologického zaplevelení. Dá se říci, že ten článek je balzám na duši po hromadě ideologicky vyhraněných článků, ve kterých se straší návratem levice k moci a s tím spojeným zadlužováním.

K. Frauknecht 6.9.2013 8:16

Hezké čtení, díky.

No jo, když to kouzelné slovní spojení "boj s korupcí" otevírá v té naší kotlince dveře až téměř k nedozírným obzorům :-)).

O. Malstoka 6.9.2013 6:52

Díky

Tak jako vždy jsou slova autora s hlavou a patou. Proto také všichni ti "odborníci" s diskuzí nemají co říci, protože by skutečně museli odhalit svou zasvěcenou "odbornost", kterou krmí všechny diskusní plochy.