Neviditelný pes

EKONOMIKA: To je samé Řecko, Řecko...

4.5.2015

... co když ale s eurem skončí Německo?

Je stále jasnější, že se Řecko nedokáže s věřiteli dohodnout. Aténská státní kasa bude za pár dní bez peněz. Země bude muset přerušit splátky svého dluhu. Jinými slovy, zbankrotuje. Překvapivě málo se rozebírá, co se stane pak. Pokusím se o to na následujících řádcích (nemíním analyzovat, kdo za řeckou krizi může, jak vznikla atp. – k tomu už jsem se v médiích několikrát vyjadřoval).

Řecko má se státními bankroty historicky bohatou zkušenost. Vlastně jde o světově nejfrekventovanějšího bankrotáře. Nové je ovšem teď to, že bankrot poprvé nastane v rámci měnové unie.

Média často řecký bankrot dávají do bezprostřední souvislosti s odchodem země od eura. To je ovšem mýlka. Americký Detroit také zbankrotoval, a přitom se tam stále platí dolarem. Ano, pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny s bankrotem stoupne, ale zdaleka ne na hodnotu sta procent.

Řecká veřejnost bude v případě bankrotu tlačit na vládu, aby učinila vše pro to, aby euro zemi zůstalo. Nejnovější průzkumy veřejného mínění ukazují, že řadoví Řekové jsou si katastrofálního stavu státní kasy vědomi a že budou ochotni podstoupit notné utahování opasků, jen aby v eurozóně vydrželi.

Pro řeckou vládu v čele s premiérem Tsiprasem by navíc měla být výstrahou argentinská zkušenost. Když se totiž jihoamerická země počátkem milénia zbavila pevného navázání své měny na americký dolar, aby ji devalvovala, vyvolalo to těžké otřesy. Argentina přitom na rozdíl od Řecka disponovala vlastní měnou, a měla tak přece jenom snazší výchozí pozici.

Tsipras a spol. by si měli už teď uvědomovat, že případný odchod země z eurozóny je jejich politickým koncem. Politické otřesy, které budou následovat, téměř jistě neustojí. Byť samozřejmě delší dobu po odchodu od eura, v řádu měsíců, ale spíše až let, se projeví blahodárné efekty vlastní měny, „nové drachmy“, která bude výrazně slabší než euro. Řekové, například tamní zemědělci, tak budou konkurenceschopnější na vývozních trzích. Země také bude moci počítat se silným přílivem turistů, pro které bude nebývale levná dovolená v tak krásné zemi velkým lákadlem. Té zemi už ale v té době jistojistě nebude vládnout Tsiprasova garnitura. Ta bude mezitím smetena.

Toto vše ale (právě proto) nebudou chtít současní vládci Řecka dopustit. Je tak dost dobře možné, že sice dojde k bankrotu, třeba jen částečnému, a země tedy opravdu kus svého dluhu nikdy nesplatí, avšak stále zůstane v eurozóně.

Nezapomínejme, že historicky platí, že měnové unie kolabují nikoli tak, že je opouštějí nejslabší kusy, nýbrž proto, že dochází trpělivost unijním tahounům. Při pohledu do dějin je tedy zřejmé, že existuje možný scénář, že to bude Německo, které zbytku eurozóny vzkáže: A dost! S eurem končíme!

*******************************************************
Autor článku, RNDr. Evžen Korec, CSc., je generálním ředitelem společnosti Ekospol a.s., lídra bytové výstavby v ČR. V knize Koupě bytu pod lupou shrnuje své více než dvacetileté know-how a zkušenosti z developmentu a investování do nemovitostí a zároveň poskytuje množství užitečných rad, jak byt nejen vybírat, ale na co si při tom dát pozor. Kniha navazuje na úspěšnou publikaci Co je v domě, není pro mě!, která se krátce po svém vydání stala bestsellerem. O autorovi i knihách najdete více informací zde.

11 koupě bytu sm
22 co je v domě sm