19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: To je samé Řecko, Řecko...

Je stále jasnější, že se Řecko nedokáže s věřiteli dohodnout. Aténská státní kasa bude za pár dní bez peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 4.5.2015 10:29

Co Eurozóna!

Teď už se objevují první vlaštovky přímo odchodu z EU - Rakušáci jí mají plné zuby a připravují referendum k opuštění Unie. A my stále budeme na hradě v ve Strakovce chválit, jak je vše OK a jak budeme "čerpat", nopak po hospodách i internetu budeme daleko realističtější ale jen budeme bryndat, jak to jde s kopce, ale ... Nic.

J. Kalina 4.5.2015 9:53

německo to má dávno dobře spočítané

Odejde, jestliže výhody spojené s nižším kursem eura než by měla marka(podporující tedy zatím vývoz do EU zemí a hlavně mimo), budou zničeny nutností "platit" na Řeky a jiné neúspěšně. Zatím se Německu daří náklady přenášet i na další členy eurozóny dokonce i na nečleny, takže se mu to zatím asi vyplácí. Možná bude hrát roli i politická prestiž a ztráta tváře, kdy by Německo v eurozóně vydrželo i přes jistou menší ekonomickou nevýhodnost.

Z. Rychlý 4.5.2015 18:42

Re: německo to má dávno dobře spočítané

Jsem téhož názoru. Myslím, že v podzemí DB je dostatwek papírové měny, aby se tak stalo jako hrom z čistého nebe.

J. Kanioková 4.5.2015 19:23

Přesně !

Němci už taky začínají chápat, že jejich věrchuška jim tají negativa EU. A že i když mají výhody z levnějšího eura v exportu, tak na druhou stranu doplácejí na EU neskutečnou mírou - na "solidaritu". Teď přímo šílí a demontrují proti TTIP

K. Janyška 4.5.2015 9:40

S eurem skončí všichni.

Je to ekonomická nutnost. Euro je omylem. Mistr Hayek: Soukromé peníze... Dzp.

V. Halašta 4.5.2015 8:40

A důvod?

Nějak mi uniká, jaký by měl být důvod toho teoretického odchodu Německa z Eurozóny. Jediné, co je trápí - nenávratné půjčky zemím jako Řecko - mohou utnout nebo omezit vlastním rozhodnutím. Euro jim přináší nevídané přebytky v zahraničním obchodě, tak proč by od něj odcházeli?

Jedině, kdyby si Němci "uvědomili", že je ECB okrádá stejně jak má okrádat ČNB Čechy na koruně. Ale to už je jiná debata.

K. Pavlik 4.5.2015 0:38

Argentina

S tou Argentinou se to autorovi moc nepovedlo. Recko bohuzel touto cestou jit nemuze - mistni banky jiz byly v Recku okradeny takze je problem to udelat podruhe.

R. Langer 4.5.2015 12:34

Re: Argentina

Ještě mohou úplně všechno znárodnit. Ani by mě to moc nepřekvapilo.