Neviditelný pes

EKONOMIKA: Takový malý babišovský mýtus

26.11.2018

Už druhý týden cloumá Českou republikou aféra kolem Andreje Babiše, jeho dětí, konání či nekonání policie, konání či nekonání státních zástupců a další a další střípky dokreslující celou tu bizarnost.

Neb nejsem Brouk Pytlík, nic z toho není „můj byznys“, takže nehodlám ani jedním vážným slůvkem tuhle klauniádu komentovat. To nechť si komentuje policie, psychiatrie, státní zástupci, soudy, politici... a ti a oni, kdo to mají v popisu práce. (Glosování a lá lidový humor do toho nepočítám, na to si vyhrazuji právo i nadále.) Nicméně jedna věc s tím související náramně spadá do mého ranku.

Agentura Median totiž bryskně po vypuknutí aféry provedla průzkum, který hodnotí vnímání osobnosti Andreje Babiše veřejností. Asi moc nepřekvapí, že většina lidí má pocit, že v osobě premiéra dochází ke střetu zájmů, zrovna tak nepřekvapí třeba to, že nejpozitivněji Babiše hodnotí voliči ANO a levice. Logicky. Vždyť to jsou jeho voliči! A tak dál a dál. Ale přeci jen jedna věc trochu překvapí. Jakkoliv mám sklony v duchu demokracie vždy hájit většinový názor, tady si troufnu drze prohlásit, že značná část respondentů se hluboce mýlí. Tenhle omyl je totiž snadno věcně prokazatelný:

Více než polovina respondentů totiž souhlasila s tvrzením, že premiér zlepšil výběr daní a zlepšil ekonomickou situaci Česka.

A já tvrdím: Nezlepšil ani jedno, ani druhé.

Výběr daní je u nás přímo symbolizován zavedením EET. A budete překvapeni: I měsíce po jejím startu stále ještě nikdo neví, kolik peněz do státní pokladny EET přinesla. I samotné ministerstvo financí částku jen odhaduje! V roce 2017 podle něj EET přispěla k vyššímu inkasu DPH „kolem“ 5,2 miliard Kč. Ale jisté to není. Jak je to možné?

Není totiž vůbec snadné oddělit efekt zavedení EET a efekt rekordního růstu ekonomiky. I bez EET by byl výběr DPH podstatně vyšší než o rok dřív jen kvůli vyšší spotřebě domácností. Maloobchodní tržby v roce 2017 rostly o 6,1 %. Naivka by si mohl myslet, že to je právě v důsledku EET, jelikož lidé začali dosud tajené a nezdaněné tržby hlásit celé. Jenže není to pravda. A že to není pravda, je jasné třeba už jen z toho, že i v první polovině roku 2018 rostly tržby o 6 %. A EET v tom nehrála vůbec žádnou roli, protože už byla dávno v běhu; roli v tom hrály pouze a jen vyšší příjmy domácností. Ostatně tržby rostly ze stejného důvodu i v okolních ekonomikách, a to bez EET.

Kdo ví, zda ministerstvo financí vůbec odhaduje správně, a ne jako slepec s bazukou při snaze trefit vrabce, jako tomu je pravidelně při sestavování rozpočtu. Ale pokud se ministerstvo nemýlí, pak 5 mld. Kč je zatraceně málo. Celkové příjmy státního rozpočtu totiž činily obrovských 1 274 mld. Kč. Necelá 4 promile příjmů rozpočtu. Takové plivnutí do moře. A je to více než negativně vykompenzováno přijetím dalších státních zaměstnanců, o které byrokracie nabobtnala. Když vezmu v úvahu, že během jediné vlády jich přibylo 40 tisíc, vkrádá se myšlenka hraničící s jistotou, že těchto – údajně díky EET – vybraných 5 miliard se vyhodilo oknem.

A tvrzení, že premiér zlepšil ekonomickou situaci Česka? Tomu by se dalo věřit jedině tehdy, pokud bychom si mysleli, že pan premiér dokázal pozvednout celý globální růst! Že pomohl Číně, Americe, celé Evropské unii... Pitomost? Jistěže. Jenomže právě v tom to vězí: Česká ekonomika roste PROTO, protože roste ekonomika globální. Kdyby globální ekonomika byla v recesi (třeba tak jako byla v recesi v roce 2009), byli bychom v recesi také. Ale mezi námi, zas takoví borci, abychom se dokázali ekonomicky pohybovat přesně opačně než celý svět, tedy fakt nejsme. Světový růst se prostě přenesl i k nám, s jeho vychladnutím zase odejde. (Tedy... on už odchází. Už jsme za vrcholem.)

Souhlasit by se dalo s jedním: Totiž že česká ekonomika roste ještě rychleji než třeba celek EU. Tedy přeci jenom jsme na tom ještě „lépe“ než průměr. A může za to premiér? Nemůže. Kdo za to tedy může? Může za to Česká národní banka. A máme za to Českou národní banku chválit? Nemáme. Nemáme ji chválit ani trochu, protože Česká národní banka přitopila svými intervencemi a prakticky nulovými úrokovými sazbami pod kotlem přesně v okamžik, kdy česká ekonomika ožívala už spontánně sama od sebe. Takže růst ještě vybičovala a ekonomiku přehřála. No a dneska kotel zchlazuje přesně v okamžik, kdy už ekonomika sama od sebe spontánně brzdí. Neboli recese, která z toho nutně v logice hospodářského cyklu musí přijít, bude ještě hlubší, tužší a nepříjemnější, než jaká by byla, kdyby se do toho centrální banka vůbec nemíchala. Na to, co teď kdekdo chválí coby „skvělý hospodářský růst“, budeme do roka nadávat jako špačkové, protože si to vychutnáme ažaž.

Jen taková řečnická filozofická otázka: Docela by mě zajímalo, když teď lidé děkují premiérovi za přehřátou ekonomiku, jestli taky za dva roky mu budou nadávat s tím, že způsobil recesi... Osobně myslím, že ne, jakkoliv z logiky věci obojí musí mít stejného viníka. Něco mi ale říká, že premiérovi skvělí píáristé to nějak okecají.

Převzato z Sichtarova.blog.idnes.cz se souhlasem autorky

Autorka je ředitelka společnosti Next Finance s.r.o.



zpět na článek