23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Michl 6.9.2010 23:31

Mimo posledních dvou odstavců

s článkem výjimečně souhlasím. Vydržet to a téměř celý článek napsat v nebolševickém duchu, je od Vás úžasné. Škoda, že jste to nevydržel až do konce. Možná bych si o Vás byl alespoň trochu poopravil svůj názor. Neopravím si ho. Jste duchem bolševik a bolševikem zůstanete.

R. Langer 6.9.2010 14:01

To ale

komunista nikdy nepochopí. Pro něho je totiž normální bohaté okrást a zavřít, protože každý bohatý je zloděj a tyje z krve a potu pracujícího lidu. No a protože to nestačí, tak přijdou na řadu ti míň a míň bohatí a tak pořád dál až nikdo nemá nic a kolem hranic se natáhnou ostnaté dráty a v kriminále jsou všichni.

J. Ptáček 6.9.2010 13:45

Omyl

Tvrzení na konci článku: “Nejde o nic, co by odporovalo nepsaným pravidlům kapitalismu.” je omyl. Vyspělý a fungující kapitalismus má dva základní atributy – 1. Jde o soutěž, 2. Soutěž volnou, tedy férovou s rovným přístupem pro všechny. A to co pan autor popisuje, pak už není jedno ani druhé. Jde-li o soutěž zmanipulovanou, není to pak už kapitalismus. Komunismus kupříkladu, je vlastně také jen zmanipulovaná soutěž. Jeho ideologie jen zakrývá ekonomický neúspěch systému. Představíme-li si hypoteticky, že by komunismus ekonomicky zvítězil v soutěži s kapitalismem, nemusel by zavírat hranice, uplatňovat cenzuru a nakonec ani zavírat své občany. Jinými slovy – vytváření monopolů se od komunismu moc neliší, obojí narušuje oba základní principy kapitalismu.