28.3.2024 | Svátek má Soňa


EKONOMIKA: Tady jsou čísla

25.10.2014

Proč budou Češi chudnout i v dalších letech

Budeme investovat, budeme zefektivňovat výběr daní, budeme snižovat dluh. Bla, bla, bla. Takhle se před loňskými volbami zaklínaly strany současné vládní koalice. Předvolební sliby, chyby. A skutek opět utek’. Alespoň při pohledu do návrhu rozpočtu na rok 2015 je to dost jasné.

Zaprvé, na investice jde žalostně málo peněz. Kapitálové výdaje, včetně například investičních nákupů, mají v roce 2015 činit jen necelých 76 miliard korun. Přitom za Nečasovy vlády překračovaly kapitálové výdaje v rozpočtech na léta 2011 až 2013 vždy hodnotu sto miliard korun. A to přitom byla Nečasova vláda hojně – a právem – kritizována za to, že neinvestuje. Jinými slovy, investovali jsme málo, budeme investovat ještě méně. Na nové a opravené dálnice, silnice i okresky můžeme rychle zapomenout, stejně jako na předvolební sliby. Bohužel.

Zadruhé, vláda bere zkrátka i vědu a výzkum. V rozpočtech na roky 2012 a 2013 šlo na vědu a výzkum bezmála čtyřicet miliard korun. Současná vláda vydá na stejnou položku v roce 2015 pouze necelých 35 miliard. Navzdory tomu, že její příjmy budou díky ekonomickému růstu a díky odeznění ekonomické recese vyšší než ve zmíněných letech. Takže můžeme zapomenout i na to, že by snad české firmy a vůbec celá společnost někdy v budoucnu bohatly díky vynálezům a objevům našich vědců. Teze o znalostní ekonomice a o podpoře vědy se hodí na předvolební billboardy, nikoli do zákona o rozpočtu. Bohužel.

Zatřetí, ani s tím lepším výběrem daní a snižováním dluhu to nebude tak horké, jak se před volbami mohlo zdát. Celkové výdaje jsou v rozpočtu na rok 2015 o nějakých sedm miliard vyšší než v rozpočtu na rok letošní. A o zhruba 45 miliard vyšší než v rozpočtu na rok 2013. Není divu, že schodek rozpočtu pak má dosáhnout sta miliard. A to, prosím, v roce ekonomického růstu – sama vláda předpokládá růst ve výši 2,5 procenta. Dluh se prostě snižovat nebude. Na „polštář“ pro případ příchodu další ekonomické krize musíme zapomenout. Bohužel.

Možná vám vrtá hlavou, jak to, že jsou celkové výdaje o 45 miliard vyšší než v rozpočtu na rok 2013 a kapitálové výdaje (investice) výrazně – konkrétně o zhruba 27 miliard – nižší. Rozbujely totiž běžné neboli provozní výdaje. Někdo by mohl říci, že to jsou vlastně neproduktivní výdaje. Ty v porovnání s rozpočtem na rok 2013 mají příští rok vzrůst o enormních 72 miliard! Vláda totiž zvyšuje platy státních zaměstnanců a rozšiřuje byrokratický aparát.

Takže z toho vychází zase jeden pořádný Kocourkov! Když naše ekonomika procházela táhlým útlumem, důsledkem finanční krize, utahovala nám tehdejší vláda opasky. Teď, když ekonomika roste, se místo vytváření polštáře na léta budoucí (abychom si nemuseli ty opasky v budoucnu v případě krize tolik utahovat) se peníze vyhazují z okna. Ano, státní zaměstnanci budou mít na výplatní pásce o nějakou tu kačku, možná i stokorunu více. Možná za tuto radost i odmění v příštích volbách svým hlasem některou ze stran vládní koalice.

Ekonomice by ale prospělo mnohem více, pokud by ty peníze nebyly vydávány na okaté uplácení voličů, ale na investice. Investice nás neobohatí hned, avšak až za nějaký čas. Jenže o to více! A bez nutnosti se dále zadlužovat! Takhle „baťovsky“ však vlády neuvažují. Bohužel.

Proto jsme odkázání k dalšímu zadlužování se a tedy i k dalšímu chudnutí.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s.