29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Švýcaři řádí

Zatím je to jen teoretická varianta. Švýcarské referendum směřující k zákazu tvorby „umělých“ peněz hrozí (nebo kyne – podle názoru) změnou celého finančního sektoru. Zatím v jedné zemi. Potenciálně ve všech vyspělých státech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 6.1.2016 21:07

Mimochodem, soudím, že tzv. centrální bankéři se

podle dostupných informací spojili v jednu celosvětovou zločineckou organizaci a že vůbec neplní funkci, kvůli které centrální banky existují. Mají hlídat množství peněz v jednotlivých státech, aby se mestalo, že směnných protředků je na území státu více nebo méně, než místní ekonomické procesy unesou nebo které jim nejlépe vyhovuje. Tím, že trh je dávno přeshraniční záležitostí, a jinak to nejde, funkci, o které mluvím úplně ztratily a jejich funkce je jen fiktivní. Proto také mistr Hayek navrhuje tzv. soukromé peníze, aby se lidem s centrálních bank a politikům, kteří je přímo nebo nepřímo jmenují, zamezilo krást a ovlivňovat ekonomický vývoj podle politických potřeb mnohdy velmi zločinných politiků v rukách nátlakových zločineckých skupin... Dzp.

K. Janyška 6.1.2016 20:56

Ano, žití na dluh a na úkor budoucnosti se dnešním vyplácí,

zauzlovává však budoucnost tak, že je velký předpoklad, že s s ní lidé nebudou umět poradit. Zatím je z čeho brát a koho v případě potřeby okrádat. Až však civilizace obchodem přemění lidský svět v jeden spontánní řád lidského světa s podobně rozvinutými ekonomikami, ale hlavně s podobně sečtělými lidmi, může být opravdu zle. Množství peněz v katalaxi světa bude čím dále tím více limitováno jeho "utěsněním". A co s tím, co bude přebývat nebo chybět ? Jak se budou umět budoucí generace ve svém vývoji s tímto problémem vyrovnat je samozřejmě na nich a nám o tom přísluší maximálně teoretizovat... Dzp.

V. Vaclavik 6.1.2016 20:38

Ke vidno

ze autor clanku veci vubec nerozumi. To je uplne mimo, co mozna chteji v tom Svycarsku, tak jak je to v clanku uvedene je to pravicacka hovadina, lepsi slovo pro to nemam. Dodam jen, ze jsem se tu v diskuzich uz vicekrat vyslovoval pro fyzicky menovy standard (to nutne neznamena, ze v obehu byly mince z nejakeho kovu, uz jsme prece jen nekde jinde), aby nebylo mylky, z jake pozice vychazim.

L. Čapatý 6.1.2016 15:49

Peníze vytváří pouze centrální banky

Zásadní pravidlo, které je třeba neustále opakovat : Peníze vytváří pouze centrální banky, žádný soukromý objekt to legálně nedokáže !!!!!!!

Banka buď půjčuje peníze, které si u nich uloží střadatelé nebo si půjčují od jiných, buď od centrální banky nebo od ostatních bank.

Přece pokud bych půjčil kamarádovi auto a on ho půjčil za peníze někomu jinému, tak taky nezačnou existovat dvě auta :-)

L. Novák 6.1.2016 17:16

Re: Peníze vytváří pouze centrální banky

A co třeba digitální měna "bitcoin"? ;-)

L. Čapatý 6.1.2016 18:05

Re: Peníze vytváří pouze centrální banky

Bitcoin nejsou peníze, protože není zákon který by vás nutil je používat. Stejně tak dobře si doma můžete odlévat "Staropražské tolary" a zkoušet s nimi platit a záleží jen na ostatních, jestli je přijmou (což klidně můžou) :-)

Jinými slovy pokud by se všichni zítra rozhodli Bitcoin nepřijímat, mají současní držitelé smůlu a můžou si ho dát za rámeček :-)

Pokud by jste zkusil odmítnout korunu, tak na to je zákon :-)

K. Pavlik 6.1.2016 18:21

Re: Peníze vytváří pouze centrální banky

Perfektne napsano!!!!!

Š. Hašek 6.1.2016 19:16

Re: Peníze vytváří pouze centrální banky

Připojuji se.

Zatím to funguje, potom vyhraje ten, kdo jest připraven.

Š. Hašek 6.1.2016 11:28

Švýcaři neřádí.

Švýcaři se nezbláznili. Ve věcech stran peněz (i jinak) jim to vždy myslí dobře.

V Evropě řádí a zbláznil se někdo úplně jiný!

Zkráceno, zjednodušeno.

B. Volarik 6.1.2016 7:14

Ano, Švýcaři se zbláznili.

Banky žádné peníze nemají zakutané v sejfech (kromě určitého zákonem vyžadovaného minima). Banky peníze z vkladů investují. Pak také existují..tady v USA...hypotéční banky, které nemají vůbec žádné depositáře. Mají pouze otevřené zdroje úvěrů, financují hypotéku a celý hypotéční závazek (dlužní úpis) okamžitě prodají investorům.

M. Prokop 6.1.2016 9:21

Re: Ano, Švýcaři se zbláznili.

Nezbláznili. Drží se celkem zdravé zásady, že šatna má vydat jen tolik lístků, kolik je na věšácích kabátů.

J. Schwarz 6.1.2016 12:38

Re: Ano, Švýcaři se zbláznili.

Jenže šatna vám za uložení kabátu neplatí narozdíl od banky, od které očekáváte úrok. Pokud byste si do šatny odložil kabát na půl roku s tím, že šatna jej může v tomto období pronajímat tak to by asi odpovídalo vaší představě správné banky. V tom případě byste ale nemohl žádat vydání kabátu kdykoli, kdy chcete odejít a je zima. Navíc banka "vytváří" peníze / ty jsou, narozdíl od kabátu, anonymní / tak že když si do ní uložíte sto tisíc, banka půjčí 90 tisíc panu Novákovi který je hned zase uloží jako svoje na svůj účet, banka má v sejfu papír že jí pan Novák dluží 90 tisíc a vy máte papír že máte sto tisíc v bance. Peníze uložené panem Novákem banka obratem zase půjčí paní Venclíkové atp...

K. Pavlik 6.1.2016 14:06

Re: Ano, Švýcaři se zbláznili.

Ten pribeh o panu Novakovi se casto pouziva (omyla). Ma ale jednu chybu. Pan Novak asi neni tak pitomy aby tech 90 000 ulozil v bance. Prodelal by na tom rozdil uroku ktery je jiny pri pujcovani penez a ukladani penez.Pan Novak si za to neco koupi a za normalnich okolnosti si banka dobre proveri zda to muze pan Novak splatit.

Pamatuji si jak Evin sef prisel z banky, strasne zuril a rikal: Banka vam pujci penize jen pokud ji nadevsi pochybnost prokazete ze zadne penize nepotrebujete.

M. Prokop 6.1.2016 15:48

Re: Ano, Švýcaři se zbláznili.

Každopádně to tak fungovalo (banka půjčovala jen to, co jí někdo věřil) až do doby, kdy Charles I povolil frakční bankovnictví (což je název současné praxe). Sice ho pak popravili, ale ne za tohle.

K. Pavlik 6.1.2016 0:48

No budto se Svycari zblaznili

No budto se Svycari zblaznili nebo se zblaznil autor nebo jsem se zblaznil ja.

Zadna banka nemuze pujcit vic nez je do ni vlozeno - to je proste fakt a s tim se neda nic delat. Ta banka proste ty penize nema.Kde by je taky vzala?

Pokud se nepletu tak americke banky mohou pujcit pouze 7x vic nez je do nich invvestovano a to je neco uplne jineho nez co rika autor.

B. Volarik 6.1.2016 7:10

Re: No budto se Svycari zblaznili

Tak jak je to? Ve druhém odstavci popíráte své tvrzení z předchozího odstavce...nebo jsem se zbláznil já.

J. Kavalír 6.1.2016 8:58

Re: No budto se Svycari zblaznili

Komerční banky si běžně půjčují peníze od centrálních bank. Na tom je založené "kvantitativní uvolňování", tedy emise peněz centrální bankou. Peníze se tak do oběhu dostanou tím, že si je někdo (občan, firma, stát) půjčí. Tyto stále rostoucí dluhy pak udržují ekonomiku v chodu. Bez toho by ekonomika zkrachovala, protože by nebyla k dispozici kupní síla pro všechno vyrobené zboží. Část peněz se totiž z cyklu výroba - prodej zboží ztrácí a slouží jen k burzovním spekulacím a vytváření bublin.

V. Mlich 6.1.2016 10:38

Centrální banky stahují z trhu hotovost

Představme si, že je na trhu X hotových peněz. Pak si komerční banka půjčí od centrální banky milion. Centrální banka ten milion vytvoří "z ničeho" (natiskne) a rázem je na trhu X+milion peněz. Jenže po smluvené době komerční banka vrátí do centrální jednak ten milion, ale taky úrok (repo sazbu).

A na trhu zbyde X-úrok hotových peněz. Tohle by centrální banky neměly dělat, protože kdyby se to opakovalo do nekonečna, nezbudou na trhu žádné hotové peníze. A protože k tomu nedochází, existuje cesta, kterou se hotovost na trh doplňuje méně košér způsobem. Peněz je naopak stále víc, protože státy zjistily, že si mohou levně půjčovat pomocí programované inflace. Takže ten "méně košér způsob" se kdesi používá ve velkém. Někdo se má na úkor nás všech.

V. Němec 6.1.2016 11:45

Re: Centrální banky stahují z trhu hotovost

Já se domnívám, že to centráĺní banka nedělá! Vrátí se jí sice milion + úrok, ale z úroku banka žije- vyplatí mzdy, investuje do nové budovy....takže v oběhu je stále X peněz.

J. Kavalír 6.1.2016 12:09

Re: Centrální banky stahují z trhu hotovost

Problém je v tom, že ten úrok se v poslední době limitně blíží nule a banky si berou stále další "úvěry" od centrálních bank. Kolik peněz v posledních letech "pustil do ekonomiky" FED nebo ECB? Ty peníze nikdo nerozhazoval z vrtulníků, ale šly prostřednictvím komerčních bank jako další úvěry - prý převážně na další spekulace.

Představte si, že vyrobíte zboží, které prodáte za milion. Něco vás stály suroviny, něco zaplatíte zaměstnancům, státu odvedete daně. Všechny tyto peníze budou dříve či později použity na nákup toho vašeho nebo jiného zboží. Samozřejmě vám zbyde nějaký zisk, který použijete pro vlastní potřebu. Pokud ho utratíte za zboží, je všechno v pořádku. Pokud vezmete 100 000 a nakoupíte za ně např. akcie s vidinou, že jejich cena poroste a později je prodáte se ziskem, pak bude těch 100 000 někde chybět a pokud se bude mět vaše zboží prodat, pak si a ně musí někdo vypůjčit. Ten, od koho jste ty akcie koupil, si totiž za ně pořídí jiné cenné papíry, od kterých si bude slibovat ještě vyšší zisk. Cena akcií tak neusále roste - je v nich utopeno stále více peněz. Investoři tedy "investují" (čti sázejí) na takové imaginární produkty, jako jsou burzovní indexy a pod.

K. Pavlik 6.1.2016 15:19

Re: Centrální banky stahují z trhu hotovost

Banky v zasade pujcuji jen tomu o kom si mysli ze penize vrati - to ze se obcas seknou je samozrejme pravda. Je jedno jestli je to na nakup akcii nebo neceho jineho.

Pokud se seknou hodne tak banka jde z kola pryc a to se nestava zase tak casto. Tomu ze skodu zaplati stat je hlavne diky zakonum a ty nikdo nechce zmenit. Ono take napriklad zruseni zaruky na vklady by asi v Cesku znamenalo revoluci - a to asi ne sametovou.

B. Rybák 7.1.2016 0:00

Re: Centrální banky stahují z trhu hotovost

Pokud peníze z jakéhokoli důvodu z oběhu mizí, obvykle musí někdo své zboží prodat levněji!

K. Pavlik 6.1.2016 10:58

Re: No budto se Svycari zblaznili

To co delaji centralni banky je uplne jiny problem ktery souvisi s tim ze stat castecne (ale hodne) ruci za vklady v bankach. Centralni banky pujcuji bankam i z jinych duvodu a to je, aspon podle mne, tisteni penez. Toto asi chteji svycari omezit?

Ruceni statu za vklady je jiny problem - za stareho Rakouska existovala pouze sirotci jistota a ono tenkrat (stejne jako dnes) zase tolik tech sirotku nebylo. JInak skutil mel smulu kdyz banka zkrachovala.

M. Prokop 6.1.2016 9:22

Re: No budto se Svycari zblaznili

Zbláznil jste se vy. Banka půjčuje násobně více než kolik je v ní vloženo.

J. Novotny 6.1.2016 10:03

Re: No budto se Svycari zblaznili

Pletete si vklady a kapitál.

Celé to funguje jinak a multiplikace je způsobena zejména půjčkami - banka dostane vklad, ty peníze půjčí. Peníze, co půjčila jdou jako vklad tomu co půjčila (případně tomu, komu šla platba za to, na co půjčila). Proti tomu vkladu banka zase může půjčit. Ale banka nikdy nepůjčí více, než kolik má vkladů, kapitálu a půjček od jiných subjektů.

Multiplikaci brzdí kapitálová přimeřenost (banka nesmí půjčit 100pc vkladů, pokud nepůjčuje státu), a třeba PMR. V prostředí bez multiplikace jde de fakto o 100pc kapitálovou přiměřenost a tedy by již neexistovaly vklady, ale pouze de fakto investiční fondy.

K. Pavlik 6.1.2016 11:01

Re: No budto se Svycari zblaznili

Dekuji za vysvetleno co je to vklad a kapital.