19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Svět zkrátka natiskl moc peněz

Růst inflace nabral takovou dynamiku, že se z ní stává celospolečenské téma. Nelze se divit, po rozvolnění nákladných covidových restrikcích čelí lidé pro změnu rychle rostoucím cenám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Seliger 30.8.2021 15:00

No tak i jedinci si mohou krypto tėžit. Do toho svázáci piráti.

V. Čermák 30.8.2021 12:24

Tak pan Skopeček náhle přiznal, že nejen Babiš se Schillerovou rozhazují kvůli Růstu převážně investiční peníze, ale vlastně i Celý pokrokový Svět. A Svět rozhazuje Proč, Protože tiskne jako vzteklý. Tedy kromě Číny ovšem. Takže až zase nějaký zaručený odborník přes ekonomii bude kvílet ohledně Obřího Babišova dluhu, nad kterým zapláčou i naši Vnuci Vnuků, mohl by mu odpovědět pan Skopeček, že by byla obrovská Pitomost v našem penězi štědře promazávaném rozjíždějícím se Okolí zadřít Čs Ekonomiku přílišným Šetřením. Mimochodem, když tenká vrstvička nejbohatších luxuje světové peníze, nezbyde Světu, než tisknout a chudým to po troškách rozdávat, aby neumřeli nedostatkem...;-DRv

P. Milan 30.8.2021 14:39

Ekomonický rozhled by vám i Pepík montovna Pivoda záviděl! :-P

M. Pivoda 30.8.2021 22:25

Hlavní problém české ekonomiky je, že nemá konkurenceschopné výrobky.

To je také práce Karla Šebesty, který se zde proto skrývá jako Milan Prokop.

V. Čermák 30.8.2021 23:29

K Věci Nic, v Šišce Hic, poručíku Dube Prokope...;-DRv

V. Kain 30.8.2021 22:28

To jste Čermáku ta socanská moudra které tady prezentujete pochytil kde?

V. Čermák 30.8.2021 23:34

Tak především v USA, pak v Itálii, Francii, Španělsku, Portugalsku, Řecku, Belgii a dalším "pokrokovém světě". V Číně jsem nepátral...;-DRv

Š. Hašek 30.8.2021 11:13

Nikoliv svět! Jenom někteří, Skopečku! Máme blízko tiskárnu peněz. V brusele. Rusové a Číňani odlévají zlaté cihly. Zkráceno.

Tak mě napadlo. Není čas překopat ODS, kopnout Fialu někam? Vystrčilovi dát místo školníka na venkově a Němcové uklidňující prášky?

Ta Němcová by mohla dělat jídelníčky pro mateřské školky, klidně na ministerstvu. To Rusko je na ní zu moc.

To píši proto, že se mi nezdáte zcela ztracen. Pro tu politiku. Věkem i hlavou.

M. Rozbořil 30.8.2021 11:23

A já si myslel, že humorista byl Jaroslav H.

Š. Hašek 30.8.2021 19:53

Nemyslete, sledujte, učte se.

V. Braun 30.8.2021 10:29

Na aktuální situaci v ČR má myslím hlavní podíl utrácení současné vlády, byť usnadněné nízkými až zápornými úroky.

V. Čermák 30.8.2021 13:00

A na utrácení současné vlády má hlavní vliv podobné chování nejbližšího EU okolí, které promazává svoje ekonomiky, takže by šetření a škrtání v ČR naši ekonomiku Zadřelo. Okolí by jelo a ČR by stála, ale Hrdě a se Ctí, že se nezadlužuje...;-DRv

J. Nevrkla 30.8.2021 9:26

Celý západ tiskne peníze jak o zavod, už je jich za mnoho bilionů. Inflace je nutným důsledkem. Teprve se rozbíhá. Myslet si, že to banky nějak uridi k požadovaným procentům, je naivní. Proklamovaná moderní monetární teorie neomezené emise peněz a směrování inflace jim spadne na hlavu. Jako každé perpetum mobile.

P. Milan 30.8.2021 8:52

Stručné, jasné, správné.

Jeden z mála, rozlišující růst cen nějaké komodity nebo komodit a inflaci.

J. Vorlický 30.8.2021 8:29

3,4% inflace by nebyla až tak velká. Tisknutí (pakliže autor má na mysli tisknutí "papírových" bankovek a ražbu mincí) v době, kdy používání větší hotovosti v našem světě je prakticky zakázané, je dnes již nic nebo málo říkající. Celá řada hodnot, které jsme dříve chápali jako tvrdé, se stala virtuální a to i peníze. Transakce, které se provádějí převodem virtuálních peněz, jako kupování nemovitostí a akcií (oproti běžným a denním nákupům), v sobě skrývají skutečné nebezpečí. Jak se projevila finanční krize v 20 letech víme. Jak se projeví ta dnešní je velmi těžké - možná nemožné odhadnout.

P. Milan 30.8.2021 8:53

Tisknutím je prostě míněna emise. Je jedno, zda v kovu, papíru nebo digitálně.

J. Bruner 30.8.2021 9:23

emise značí "vydávání" a je rozdíl mezi "bankovkami a mincemiů a "digitálním vydáním". Vše je otázka důvěry občanů v ony emitované hodnoty. Svým způsobem i další papíry např.směnky, šeky, obligace a pod. jsou cennými papíry a lze je směnit za další komodity podle důvěry, kterou v ně máme. Zatím je stále hlad po nových výrobcích, službách apod. a to znamená, že nové cenné papíry najdou uplatnění a je tedy po nich poptávka. Pokud se omezí poptávka po zboží dojde k inflaci výrobků (nebo deflaci peněz) a naopak při zvýšené poptávce stoupnou ceny a je nedostatek peněz a do oběhu jdou další, které znehodnotí svoji vlastní cenu (inflace). Jak z tohoto kruhu ven? Stále větší poptávka a stále větší množství "peněz". To ovšem jednou narazí na strop.

J. Vorlický 30.8.2021 11:12

Co se týče přebytku a nedostatku zboží a služeb popsal bych věc trochu jinak.

Nastane-li předpoklad, že dochází a nebo již došlo k přebytku, ten kdo jím disponuje, sníží cenu - bude ho chtít prodat; tedy za stejné množství peněz si zákazník koupí více, cena peněz stoupne. Prodejce dostane méně peněz.

Naopak při nedostatku, ten kdo jím disponuje, buď nabídne rovnou stejné za více peněz, nebo stáhne stejné z trhu, aby cenu zvýšil ještě více později. K tomu, aby došlo k inflaci není nutné, aby se zvýšil objem peněz v oběhu. Jen se přestanou kupovat nepotřebné výrobky a služby, aby se mohly zaplatit potřebné (proto je třeba, aby do výpočtu inflace se počítaly hlavně věci potřebné).

Pak, protože se inflace měří ročně - pakliže nedojde k umělému tisknutí peněz, aby se mohly i nadále kupovat nepotřebné výrobky a služby, a vše nepotřebné vypadne z výpočtů inflace - inflace přestane stoupat a bude klesat a ti, kdo vyráběli a dodávali nepotřebné (nebo málo potřebné) výrobky a služby, budou bez příjmu peněz; budou chudí.

J. Bruner 30.8.2021 18:46

podívejme se na zkušenost po první sv.válce, nedostatek (krize z nedostatku) zboží vyhnal cenu tak, že bylo nutno tisknout peníze, aby vůbec lidi neumřeli hladem a inflace byla ohromná, po černém pátku se banky bály tisknout peníze, by nebyl hlad ovšem výroba již jela, ale nikdo nekupoval neboť neměl za co (krize z nadvýroby). Osobně si myslím, že krizi v 30.letech bylo lze zvládnout stejně jako dnes, virtuálními půjčkami. Aby lidé měli za co kupovat.

Jak se ukazuje dnes, stále jsou zdroje k výrobě a chuť lidí kupovat, pak to jde i s těmi ohromnými půjčkami. Běda až dojdou zdroje , nebo lidská marnivost. Pak bude problém.

J. Vorlický 30.8.2021 9:34

No, já myslím, že to jedno není, protože jinak by ty peníze byly mezi lidmi nebo v bankách. Tutově tam není skutečně ani zlomek toho, co si myslíme. Význam slova emise je uvedení peněz do oběhu. Inflace je zatím jen 3,4% procenta, protože peníze v oběhu nejsou. Kdyby si lidé za navíc vytisknuté peníze kupovali obyčejné věci, inflace by byla mnohem, mnohem vyšší. Peníze, za které se kupují nemovitosti a podobně, nekončí v oběhu, ale ve stále vyšších cenách nemovitostí. Jak vysvětlíte vysokou inflaci v nemovitostech a v akciích?

P. Dvořák 30.8.2021 7:21

Je nemyslitelné, aby oficiálně (natož na úrovni vlády) někdo připravil a zveřejnil "dopadové studie, jaké důsledky nejen na ceny, ale celou ekonomiku bude Green Deal mít a co s tím."

Neoficiálně ani ten místní Rada.