28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Stravenky jsou problém? Vítejte v Kalouskově

„Paní redaktorko, až budete stát u pokladny v supermarketu a člověk před vámi bude platit stravenkami, uvědomte si, že mu na ten nákup doplácíte i vy,“ rozčiloval se asi před týdnem pan ministr Kalousek ve studiu Českého rozhlasu, když se snažil vysvětlit nesmyslnost daňových úlev u stravenek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nytra 21.10.2011 23:59

živnostník?

Nejvíce mě rozesmála úvaha že živnostník si může dovolit 2 měsíce jít na dovolenou, to  by znamenalo v mnoha případech konec firmy, to si může snad dovolit šéf velké firmy který to má tak zmáknuté že mu zaměstnanci dělají sami ale ani to nemusí být pravda. Jinak si myslím že stravenky nejsou až tak špatná věc, jen mi uniká důvod proč  se dají použít v obchodě, primární důvod zavedení stravenek nebo závodního stravování byl přece ten aby se zaměstnanci stravovali zdravěji, že to funguje i  ve velkých nadnárodních firmách je toho důkazem, např. Mittal dotuje závodní stravování a přitom nedává možnost utrácet peníze v obchodě ale skutečně na jídlo během pracovní směny, v tom má Kalousek pravdu, když říká že se stravenky utrácejí v obchodě, pokud firma nemá závodní stravování měly by stravenky platit skutečně jen v zařízeních co poskytují obdobné služby. Když to tak bude tak  diskuze o stravenkách budou bezpředmětné, pak to bude plnit svůj původní účel.

I. Kudrnová 20.10.2011 23:13

Stravenky jsou problém?Vítejte v Kalouskově

Milej pane, tak teď jste mně vážně naštval. O čem mluvíte? Co zaměstanci platí?  Co dostane zaměstnanec,  všechno platí zaměstnavatel. Zaměstnavetelé jsou buď státní  a to platí vše stát potažmo my, co tam ty peníze  všichni  dáváme, pak jsou živnostníci, podnikatelé a jiní. Každý   soukromý   zaměstanvatel to musí  vytáhnout  ze své kapsy, musí  si spočítat,  kolik může vzít zaměstanců, jestli má   podnik, který uživí i zaměstnance,  jestli zaplatí  vše - elektriku, vodu, nájem  a hlavně mzdy. Sociální, zdravotní  za zaměstnace platí zaměstnavatel. Ssociální pojištění celkem   34,5%  a zaměstnanci imaginárně 6.5%. Zaměstnanec o tom neví, zvlášť musí za každého zaměstance zaměstnavatel, třeba ten živnostník,  odvést státu ještě 25%, to se počítá zvlášť, zrovna tak zdravotní, celkem 13,5 procenta a zaměstnanec vidí jen na pásce, které se mu strhnou 4.5 %. Zaměstnavatel  odvádí státu za zaměstnace z 15000 hrubého  na  sociální  celkem  3750 plus1350 zaměstnanec a zdravotní 975  plus 675 zaměstnanec    Ale to vše si musí vyndat ze své kapsy zaměstnavatel, třeba živnostník. musí dělat takovou věc, aby vůbec mohl zaplatit zaměstnance, vodu elektriku, nájem a ostatní,  to znamená  zaměstnanec  nás stojí 5000, odvod soc a zdravotní. Zaměstnavatel plus  stravenky třeba 600  -daň a  čistého 11705,--Kč. Z kapsy živnostníka stojí jeden zaměstnanec 16305,--Kč. Vy se modlete, aby ti živnostníci a podnikatelé byli, aby nás to vůbec bavilo dělat.Kdo si myslíte, že dává peníze  do st.rozpočtu? Státní zaměstnanci ještě dostávají ty stravenky vlastně od nás. Na ně si nevydělali. Podle mého je to úplatek pro všechny zaměstnance.

I. Kudrnová 22.10.2011 20:50

Re: Stravenky jsou problém?Vítejte v Kalouskově

Ještě jsem zapomněla dodat. Stravenky a stravenky jsou rozdíl. Jsou stravenky, které vydávají a nechávají si z prodeje % z tržby různé firmy, které nevaří, nemají s jídlem nic společného, jenom vydávají stravenky a prodávají je. Např. Sodexo a pod.Pak je ještě stravování v závodech, školách, to jsou pro  jejich vlastní pracovníky anebo jsou ještě  gastronomické provozovny, které   vaří pro smluvní provozovny. Mají své stravenky na datum a měsíc a pracovník je  může dostávat jen na dny kdy pracoje. Na tyto dává podnik slevu, ale jen pro fakturaci od těchto gastronomických prvozoven.

P. Skřivan 20.10.2011 15:38

Dovolil bych si Vás malinko opravit,

ono daňové paušály jsou zdánlivě velmi vysoké, ale to je jen zdání, protože paušál zahrnuje VEŠKERÉ náklady, které dotyčný vynaložil na dosažení a udržení příjmů.

Proto skutečný šikula náklady vykazuje a ještě je plátcem DPH. ... a ono se dost těžko dokazuje, co je náklad a co ne, a to zvláště, pokud má daňového poradce. Je až neuvěřitelné, co si tak lze nakoupit do domácnosti na náklady firmy a bez DPH.

Pokud by byla pravda, že paušál by byl tak výhodný, tak by je šikulové používali, což ovšem není objektivně pravda.

Pan Kalousek to jistě ví. On jen chce záminku pro další armády úředníků a chce předstírat, že něco dělá pro naplnění pokladny.

J. Šimek 20.10.2011 13:46

Benefity a pobídky žerou ročně ze státního rozpočtu 100 mld.

Klidně obhajujte zachování stravenek, ale navrhněte pro začátek, kde škrtnout 50% ze zbylých benefitů a pobídek. Všichni na tom vydělají a stravenky se stanou marginálií, kterou nikdo nezruší.

R. Langer 20.10.2011 9:25

Co čekat od Kalouska,

než jenom zvyšování daní, a ještě navíc s blbejma kecama. Lidi, přestaňte už konečně volit tu socialistickou sebranku! Ať už je z ODS, ČSSD, VV, TOP09, KSČM atd... :-P

O. Uživatel 20.10.2011 11:02

Uživatel požádal o vymazání
J. Schwarz 20.10.2011 9:20

Zrušil bych jak

"poslanecké prebendy", tak podporu stravenek. A zaměstnancům bych dal stejná práva jako živnostníkům - a třeba i právo nepojistit se "zdavotně a sociálně" u tohoto státu či "společnosti" vůbec. S tím, že pokud firma nebude mít práci, může přestat platit zaměstnanci výplatu stejně, jako o ni přijde živnostník když nezíská zakázku. Může to pak brát jako dvouměsíční a třeba i roční "dovolenou" - stejně jako to pan fasulis "vtipně" glosuje v případě živnostníkově.

D. Streit 20.10.2011 9:18

Vy to nechápete?

Kalousek dobře ví, že tento miliardový kšeft s potištěnými papírky nepadne, protože je to vylobbováno u poslanců. On jen zvyšuje cenu! Aby vaše ANO mělo hodnotu, musíte říct nejdříve NE. Pak se beránek otřese.

http://streit.blog.idnes.cz/c/194522/Stravoval-se-Kalousek-nekdy-za-sve.html

Kdyby to chtěl stát řešit efektivně, přenesl by tisk daňově uznatelných stravenek na Státní tiskárnu cenin. Jenže to by francouzské firmy ostrouhaly a s nimi i - doufejme, že jen - stranické finance.

J. Veselý 20.10.2011 9:03

Ano

Jak píšete na začátku, je třeba zrušit hlavně poslanecké prebendy. Tam teče tolik peněz z našich kapes a za co? Za rozkrádání státu.

K. Helman 20.10.2011 8:43

A co důchodci a školáci?

Jaké výhody ze stravenek mají důchodci a školáci?

Stravenky jsou paralelní měnou podobně jako byly dříve bony.

Autor asi nikdy nepodnikal, proto nemá smysl reagovat na jeho názory o drobném podnikání. Dost se divím, že sám nepodniká, když v tom vidí takový ráj.

Když stravenky, tak proč ne také oblékanky pro nákup oblečení a třeba zboženky pro nákup ostatního zboží. Mohly by také existovat korupčanky pro podmáznutí úředníků. Vše osvobozené od daní a s příspěvkem státu.:)

B. Michal 20.10.2011 8:59

Re: A co důchodci a školáci?

Školáci samozřejmě mají, protože školní obědy jsou dotované - stačí si přečíst podmínky jakékoliv školní jídelny o tom, co se stane, když nemocné dítě neodhlásíte ze stravování.

Kromě toho jediná forma příspěvku státu na to je, že (přibližně) z poloviny ceny stravenky vybere daň jen jednou (DPH), ale ne daň ze zisku zaměstnavatele.

Živnostníky bych do toho vůbec netahal, je to způsob, jak uhnout od podstaty věci, stejně, jako argument školáky. Živnost má své výhody i nevýhody a pokud to živnostníka moc dopaluje, může živnosti nechat a naopak.

Důchodce do toho taky nepleťte, protože tady se nejedná o žádný státní příspěvek, ale slevu na dani, to byste mohl s tímto argumentem požadovat zrušení základní slevy na poplatníka u daně z příjmu s odůvodněním, že ji důchodci nemají (školáci zatím ano formou slevy na dani jednoho z rodičů).

Takže znova: do stravenek stát nedává ani korunu, jen se vzdá daně z příjmu právnických osob z částky cca 30Kč na odpracovaný den.

J. Šimek 20.10.2011 9:16

Re: A co důchodci a školáci?

"...do stravenek stát nedává ani korunu, jen se vzdá daně z příjmu právnických osob ...".

Tak jsem zvědavej, co na to řeknou na berňáku, až na ně vyrukuju s vaší argumentací, že stát to nebude stát ani korunu a že chci, aby se jen vzdal mojí daně z příjmu právnických osob.

M. Šejna 20.10.2011 9:35

Re: A co důchodci a školáci?

neřeknou Vám nic a Vy byste to věděl, kdybyste nějakou firmu měl a dával svým zaměstnancům stravenky. Neděljete chytrého tam, kde o problematice víte kulový.

J. Šimek 20.10.2011 13:37

Re: A co důchodci a školáci?

Až pochopíte můj příspěvek, tak zkuste ještě jednou něco napsat k jádru věci.

M. Šejna 20.10.2011 9:00

Re: A co důchodci a školáci?

paralelní menou je i euro a přesto s ním můžete platit v mnoha obchodech.

A níže jsem popsal daňově zvýhodněné poukázky na PHM u jistého obchodního řetězce. Takže já používám naftěnky a čekám, kdy je Kalousek ve svém revolučním tažení proti daňovým úlevám zruší. Jo a ještě používam hypotečenky, kdy jednou ročně dostanu od hypoteční banky poukázku na slevu daňe z příjmu.

M. Šejna 20.10.2011 8:39

Žasnu

Žasnu, kolik užitečných ideologických idiotů se tu zastává Kalouska. Za Kaluskova ministrování zatím nejvíc roste daňové zatížení a zda se, že mnoho užitečných idiotů, co podporují Kaluskův boj proti stravenkám, tento růst daní ve svém ideologickém zabednění podporuje.

Kalousek lže, když tvrdí, že ti, co stravenky nemohou využívat, dotují ty, co stravenky používají. To je ideologická prasárna Kalouskova stylu. Dotace je něco jiného, než daňová úleva. Daňové úlevy nejsou jen na stravenky. Úlevu máte i na vyživované děti, hypotéku apod. Nikdy by mě nenapadlo tvrdit, že lidé dotuji lidi se třemi dětmi, protože já mám dítě jen jedno.

Stát vám prostě za určitých podmínek odpouští část daně. Kalousek je proti všem úlevám s výjimkou těch, které se týkají jeho (poslanecké úlevy, nedaněné položky pro ministry apod.), ale pro pravicové zabedněnce je Kalousek hrdinou.

Mám tip pro Kalouska, jak hrdině bojovat proti dalším daňovým úlevám (viz další příspěvek)

M. Šejna 20.10.2011 8:54

Tip pro Kalouska

jezdím nakupovat do jistého řetězce hypermarketů. Tento řetězec má i své benzinové pumpy, kde dotanete slevu 1 Kč na litr PHM pokud nakoupíte v supermarketu nad určitou finanční částku. Za to dostanete poukázku (jakousi stravenku) na benzin. Většina majitelů aut se tedy snaží nakoupit nad  tuto částku.

Problém je, že zboží v hypermarketu je zdaněno většinou dolní sazbou DPH (potraviny). Naopak poukázka (stravenka) na slevu PHM v sobě obsahuje snížení daňové povinnosti o spotřební daň. Obchodní řetězec takto skrytě snižuje svou daňovou povinnost a já coby uživatel poukázky (stravenky) na benzin jsem v očích Kalouska a jeho zastánců dotován těmi, co jezdí do řetězce na kole nebo autobusem, nebo nakupují jinde.

Jinou formou poukázek jsou tramvajenky nebo jízdenky. Jejich zakoupením máte právo používat dotovanou veřejnou dopravu a každého takového cestujícího dotují ti, kteří jezdí vlastními auty.

J. Šimek 20.10.2011 9:06

Re: Tip pro Kalouska

"Obchodní řetězec takto skrytě snižuje svou daňovou povinnost" - Vy jste ale naprosto mimo mísu, nebo dokonce vědomě lžete.

M. Šejna 20.10.2011 9:36

Re: Tip pro Kalouska

v čem konkrétně lžu?

O. Uživatel 20.10.2011 11:02

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 20.10.2011 12:23

Re: Tip pro Kalouska

tak jo, snižuje svou daňovou povinnost nikoli skrytě, ale otevřeně a navíc zcela legálně.

Spokojen?

J. Šimek 20.10.2011 13:40

Re: Tip pro Kalouska

Žádnou daňovou povinnost nesnižuje, může Vám zcela legálně plnit nádrž zadarmo. To ale bude za možnostmi Vašeho chápání.

J. Šimek 20.10.2011 8:16

Pokud jste nevyužil stravenku na teplý oběd, tak

jste podle vaší logiky poškodil stát a ohrozil pracující v gastronomii, kterým jste nedal vydělat.

A až budete přístě argumentovat soukromým výzkumem, tak do něj zahrňte, jak je možné platit u řezníka stravenkami v řádu desetitisíců. To totiž není žádný soukromý průzkum, ale denní praxe, chytráku.

S. Ševeček 20.10.2011 7:19

Stravenky že nebudou?

Troufnu si predikovat, že "stravenky" byly předhozeny Kalóskem jako návnada sosákům, obyčejným člověkům a prostým občanům, a že nakonec budou jako výraz sociální citlivosti této flády odvolány. O hypotetickou ztrátu pro státní rozpočet v řádu 10 miliard bude Kalósek navyšovat daně a státní dluh.

O. Kurz 20.10.2011 7:00

Doufám, že se to Kalouskovi povede

Nemyslím si, že stravenky leží na srdci pouze panu Kalouskovi. Tento pozůstatek socialismu je veskrze nemravný a divím se, že stále ještě přežívá. Už samotný fakt, že dělí pracující občany na dvě kategorie by měl postačit jako důvod pro jejich zrušení.

A. Bocek 20.10.2011 6:36

Dva protiargumenty .

Stravenky jsou bonusem pouze pro některé zaměstnance.

Vytváří se hloupá nesystémová souběžná měna s českou korunou .

R. Langer 20.10.2011 9:26

Re: Dva protiargumenty .

Ale prd...