16.4.2024 | Svátek má Irena


EKONOMIKA: Stravenky jsou problém? Vítejte v Kalouskově

20.10.2011

„Paní redaktorko, až budete stát u pokladny v supermarketu a člověk před vámi bude platit stravenkami, uvědomte si, že mu na ten nákup doplácíte i vy,“ rozčiloval se asi před týdnem pan ministr Kalousek ve studiu Českého rozhlasu, když se snažil vysvětlit nesmyslnost daňových úlev u stravenek.

Musím říci, že mě tato demagogická a hlavně pokrytecká Kalouskova výtka docela nadzvedla ze židle.

Jako bychom (my, daňoví poplatníci) nedopláceli ze svých na tisíce jiných a mnohem nesmyslnějších dotací. Jako první mne napadly třeba nestydatě levné parlamentní jídelny a kantýny. O "slavných" poslaneckých ultralevných dovolených za babku s plnou penzí raději ani nemluvě.

Navíc se přece nejedná o žádnou výjimku. Copak můžeme hovořit o výjimce u něčeho, co využívá naprostá většina zaměstnanců? Výjimkou jsou spíš ti, co stravenky (nebo výhodné závodní stravování) nevyužívají.

Vůbec nechápu, proč stravenky leží Kalouskovi tolik v žaludku? Co je špatného na daňové podpoře zaměstnaneckého stravování?

Nic. Je to naprosto běžná věc v mnoha evropských civilizovaných zemích.

Je možné chápat, že stát chce šetřit, kde může. V tomto případě ale Kalousek nejenže šetří na nepravém místě, on (tedy stát) na tom dokonce prodělá!

Lidé se totiž přestanou během pracovních dní stravovat v restauracích i závodních jídelnách. Se stravenkou za polovic to bylo tak akorát, stovku za oběd denně dá ale málokdo. Dle mého soukromého výzkumu by se zrušením stravenek většina mnou dotázaných (včetně mě) přestala na obědy chodit a řešila by to bandaskami či kastrůlky s polévkou z domova (ano, jako před sto lety, nutno dodat). Tím samozřejmě přijde nemalé množství lidí o práci, nemálo restaurací „meníčka“ totiž živí a bez nich zavřou krám.

Stát by na tom nakonec údajně podle některých studií tedy spíš prodělal (propuštění by skončili v sociální síti). A to v tom nejsou započítány zvýšené náklady na zdravotnictví v souvislosti se zhoršením zdravotního stavu nezdravě a nepravidelně se stravujících zaměstnanců.

A hlavní Kalouskův argument, že se jedná o diskriminaci živnostníků?

Tak ten, nezlobte se na mne, pane Kalousku, už neobstojí vůbec.

Naopak! Stravenky jsou jediný příjemný bonus pro zaměstnance. Ve všem ostatním jsou zaměstnanci ve srovnání s živnostníky biti jako žito! Živnostník si totiž z daňového základu neodečte jen půlku oběda, on si ho odečte celý! A k němu i snídani a večeři. Jak je to možné? Jednoduše.

Zatímco zaměstnanci (a jeho zaměstnavateli) je daň z příjmu, zdravotní a sociální pojištění spočítáno na korunu přesně, živnostník zaplatí na dani pakatel a to nemusí ani šidit berňák, stačí, když si podle velmi vstřícných zákonů odečte až 80% svých příjmů.

No, řekněte, kdo ze zaměstnanců to má? Za nezdaněné peníze si tak šikovný živnostník pořídí téměř všechno, od auta pro manželku až po exotickou dovolenou. Že si dovolenou nemůže dovolit? Cha, cha, naopak, dovolenou může mít třeba dva měsíce v kuse.

Podobnou výhodu jako u daní má živnostník i u zdravotního a sociálního pojištění, platí si uzákoněná minima. Má totiž moc dobře spočítáno, že se mu vyplatí ušetřené peníze za sociálku investovat jiným způsobem. Dokonce i případné střádání do slamníku ho nakonec v důchodu vyjde lépe, než když dá peníze eráru na důchodové pojištění. On tam totiž platí systém solidarity těch, co odváděli více, s těmi, co dávali méně, takže neplatí přímá úměra mezi tím, co odvádíte, a tím, co pak dostanete.

A naprosto stejné, nebo z etického principu možná ještě horší, je to u zdravotního pojištění. Živnostník odvádí minimum (ačkoliv by mohl dávat vzhledem k příjmům více, na rozdíl od nízkopříjmového zaměstnance), čerpá ale stejně jako kdokoliv jiný. A nejen to, ze společného koše zdravotnictví čerpají i členové jeho rodiny. A podobně z důchodového koše, do kterého živnostník odvádí minimum, čerpají jeho rodiče.

Namítnete, tak ať si to tedy pan zaměstnanec zkusí a uvidí, že to není jen tak. Ne, nemáte pravdu. Obrovský nárust neblahého švarcsystému je toho důkazem. Firmy převádějí ve velkém své zaměstnance na živnostenský list. Ušetří při tom obě strany, zkrátka přijde akorát stát a samozřejmě zbylí zaměstnanci, kterých je čím dál méně a kterým se tudíž budou muset odvody zvýšit, aby státní kasu utáhli.

Ne, opravdu nechápu Kalouskovu averzi ke stravenkám. Zajímavé je, že stejnou averzi nemá vůči provozovatelům hazardu, kteří u nás, snad jako jediní na světě, stále neplatí vůbec žádnou daň! A že je tomu stále tak, vděčí provozovatelé rulety právě Kalouskovi, který veškeré snahy o zdanění hazardu brzdí vší silou. Taky jste slyšeli? Prý se to zase letos nestihne.

Takže až si za nějakou tu stravenku, kterou jsem nevyužil na teplý oběd, koupím v supermarketu kus žvance, měl bych se podle vás, pane Kalousku, stydět?

A co vy, pane Kalousku? Budete se také stydět, až si nějaký majitel kasina koupí nové Lamborghini? Ó, pardón, já zapomněl, on pan majitel herny si přece auto nekupuje pro sebe. Potřebuje je velmi nutně pro své bohulibé občanské sdružení „Pro záchranu…. „, no, řekněme, třeba „Pro záchranu Blbouna nejapného“ (zákon umožňuje v podstatě cokoliv).

Vítejte v Kocourkově, pardon, v Kalouskově, pardon, vítejte v České republice.

Se souhlasem autora převzato z Fasulis.blog.idnes.cz