20.4.2024 | Svátek má Marcela


EKONOMIKA: Strastiplná cesta k potvrzení o nulové dani

7.6.2016

Zápisky prostého a poddaného lidu č. 2

Už zase mohu vyrábět medovinu na stejném místě, ale pod jinou firmou. To se v životě někdy stává, že se společníci rozdělí a každý chce jít svojí vlastní cestou. Požádal jsem Celní úřad v polovině dubna o změnu provozovatele daňového skladu. Celní úřad mě vyzval, abych předložil všechny důkazní prostředky k prokázání důvodu registrace ke spotřební dani z vína meziproduktů ve lhůtě do 30 dnů. Zaúkoloval jsem svoji sekretářku, aby zajistila všechny potřebná potvrzení, jinak by mohla firmě hrozit pokuta až ve výši 500 000 Kč.

Jsem vlastníkem malém firmy do pěti zaměstnanců a medoviny se bude vyrábět pouze několik tisíc litrů. Podotýkám, že spotřební daň na tento výrobek je 0 %, tj. 0 Kč. Jednou měsíčně posíláte na příslušný Celní úřad hlášení o výrobě dle druhů a počtu kusů bez vypočtené spotřební daně, která je nulová.

Vypracoval jsem potřebný plánek daňového skladu, popsal sortiment, vyplnil přihlášku. Dále jsem musel oslovit všechny zdravotní pojišťovny, takže jsem se dozvěděl, že máme např. i Revírní bratrskou pokladnu. Nikoho nezajímá, že mám pouze jednu VZP. Datovou schránkou je možné řešit jen právnickou osobu, ale je vyžadováno i potvrzení o bezdlužnosti jednatele, takže stejně je potřeba vše řešit poštou.

Musíte mít bezdlužnost i od Všeobecné správy sociálního zabezpečení, finančního úřadu, Celní správy. Vše si zajišťujete sám, ale nechápu, že když je vše digitalizované, proč si dotyčný úřad nevyžádá informace o firmě a mé osobě elektronicky z dotčených úřadů. Moje účetní musela připravit mnoho účetních podkladů (výsledovku, rozvahu, pohledávky, závazky a jiné) za poslední dva roky fungování firmy.

Úředníci byli celkem vstřícní a během 20 dní poslali všechna potvrzení o bezdlužnosti. V průběhu vyřizování žádostí jsem zažil mnoho zajímavých chvil.

Např. mi volala paní z Celního úřadu, že mi nevydá potvrzení o bezdlužnosti, protože kolegové, kteří vyřizují moji žádost, sedí vedle v kanceláři, takže si jim o to řekne osobně. Požádala nás, abychom přes datovou schránku zrušili naši žádost o vydání bezdlužnosti od Celního úřadu, aby to neměla jako nesplněný úkol.

Pracovník finančního úřadu nám volal, že bezdlužnost může vydat přes datovou schránku jen pro právnickou osobu. Jednatel si musí podat žádost o bezdlužnost osobně na tiskopise přímo na finančním úřadu. Tak jsem běžel na finanční úřad.

Každá pohádka by měla mít svůj dobrý konec. Koncem května jsme si zajistili všechna potřebná potvrzení a Celní úřad nám vydal potřebnou registraci na daňový sklad na medovinu, kde je spotřební daň 0 %. Kolik to stálo úsilí, času a peněz? Nyní také chci registrovanou provozovnu na med, takže začnu oslovovat zase jiné státní organizace. Lituji všechny poctivé podnikatele, kteří začínají a chtějí mít vše podle platných předpisů. Začínám nabývat přesvědčení, že cílem všech nařízení, vyhlášek a předpisů je odradit drobné podnikatele a živnostníky od jejich podnikatelské činnosti.

Autor se živí prodejem medových produktů v Hlinsku

Převzato ze Svobodni.cz se souhlasem autora