19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Státní dluh je ten menší problém

Zase máme na stole téma „vláda rozhazuje“ a s tím oblíbené dilema, jak státní dluh může zároveň růst i klesat. Tedy přichází čas pro trochu osvěty k tématu, které mnoho lidí považuje za politické, ale které je hlavně ekonomické.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 28.10.2019 14:25

No, příjem státního rozpočtu z daní z příjmu právnických osob představuje za posledních 9 let v podstatě stabilních 8,3%. Čistý příjem z dotací EU představoval v období 2010-2017 cca 7% příjmu státní pokladny. Přímé investice zahraničních firem byly v roce 2017 sice cca 173 mld. Kč, ovšem šlo převážně o akvizice a koupě českých firem a zahraniční firmy si současně stáhly cca 300 mld. Kč zisků z ČR do zahraničí. Horší je, že na základě rozsudků evropského soudu nás čeká řada arbitráží v hodnotě několika desítek miliard Kč.

M. Šejna 28.10.2019 10:16

pan Smrčka špatně pochopil význam "složené daňové kvóty". Nedošlo mu, že pokud HDP roste, roste i složená daňová kvóta. A to z toho důvodu, že složená daňová kvóta je poměr mezi vybranými daněmi a hodnotou HDP.

Do složené daňové kvóty se zapošítává i daň z příjmu (daň ze zisku). Pokud jsou firmy v zisku, platí daň. A firmy jsou většinou v zisku, když roste ekonomika.

Pokud je ekonomika v recesi, klesá firmám zisk, nebo jsou dokonce ve ztrátě. Tím automaticky klesá složená daňová kvóta.

Autor si tedy plete příčinu a následek.

J. Schwarz 28.10.2019 9:48

Ona je vůbec HDP pochybná kategorie. Stačí další krize a znašeho dluhu 30% HDP může být do roka procent 50. Zajímalo by mne, jakým typům lidí se evropské dotace "promítly do mezd". Mám dojem že pokud by omezení těchto dotací znamenalo že by se dotyční "dotační mágové" vystěhovali "za lepším" byl by to pro tuto zemi řádově větší přínos než celé "evropské peníze".