28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: "Správné" sankce proti Rusku

Německá kancléřka se minulý týden ohradila proti tomu, že se americký senát rozhodl rozšířit hospodářské sankce proti Rusku. Merkelové vadí, že to bude mít důsledky pro německou firmu BASF, která se ve značné míře podílí na stavbě rusko-německého plynovodu Nord Stream II.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Mach 23.6.2017 20:24

Problém nejsou americké sankce vůči rusácku.

Problém je to, že zelení němečtí vylízanci si zrušili vlastní energetiku, a teď jsou závislí na dovozu plynu z rusácka.

F. Vízek 23.6.2017 18:05

Otázky stojí jinak...

Má vůbec Amerika zájem na tom, aby Rusko a Evropa nebyly nepřáteli?

Stojí Amerika o to, aby Rusko a Evropa byly sousedy se vším všudy: prosazovali v klidu svoje zájmy s ohledem na zájmy souseda? A spory řešily bez řinčení zbraněmi, ale u stolu?

Sluší Evropě objetí s kyjevským režimem, který tč.

ovládá Ukrajinu a chová se, jak se chová? Není toto objetí pro Evropu nepřiměřeně drahé, o morálce nemluvě?

S. Kalužík 23.6.2017 19:07

Re: Otázky stojí jinak...

Bože, Bože, Vizku, o morálce ........ Hnus!!!

J. Lancik 23.6.2017 20:32

Re: Otázky stojí jinak...

Mate pravdu, Kolder nebo Indra by to lepe nenapsali.

F. Vízek 25.6.2017 4:46

Jaromíre Lancíku, proč zrovna ti dva mrtví soudruzi?

Mě by ty odpovědi velice zajímaly. Vás ne? I to je možné.

Má vůbec Amerika zájem na tom, aby Rusko a Evropa nebyly nepřáteli?

Stojí Amerika o to, aby Rusko a Evropa byly sousedy se vším všudy: prosazovali v klidu svoje zájmy s ohledem na zájmy souseda? A spory řešily bez řinčení zbraněmi, ale u stolu?

Sluší Evropě objetí s kyjevským režimem, který tč. ovládá Ukrajinu a chová se, jak se chová?

Není toto objetí pro Evropu nepřiměřeně drahé, o morálce nemluvě?

F. Vízek 25.6.2017 4:41

Otázky stojí jinak...

A ke které z těch mých otázek jste se vlastně vyjádřil, milý S. Kalužíku?

Je snadné a poněkud primitivní napsat HNUS.

A mít zmínku o MORÁLCE za něco nepatřičného? Inu také možné,

ale sotva vhodné, že?

S. Kalužík 25.6.2017 9:31

Re: Otázky stojí jinak...

Zmínka o morálce sama o sobě nepatřičná není, záleží však na tom, kdo o ní káže.

D. Švik 23.6.2017 18:04

Římský klub

Už pan Robejšek smyslupně vysvětlil své členství ve fašistickém Římském klubu? Dokud to neudělá, bude vše ostatní jen mlácení prázdné slámy.

J. Kanioková 23.6.2017 19:18

Re

Tak ho tam najděte - https://www.clubofrome.org/

J. Kanioková 23.6.2017 17:53

Sankce... forma konkurenčního boje

Podrazáctví, křivárny.. fakt "ušlechtilé" časy..

Nějak si vzpomínám na Krylovo "rozmlouvat o právu a bezprávím se živit...", nebo na Orwella - Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla.

L. Písařík 23.6.2017 17:00

Pane Robejšku

jednání, které popisujete se jmenuje boj s konkurencí. Ten máte všude. Třeba když stát vypíše soutěž na kus dálnice. Někteří bojují podpásově, to není v hospodářské soutěži ve státě dovoleno. Ale na mezinárodním kolbišti - to je jiná.

Z. Koutecký 23.6.2017 16:36

Nord Stream 2

V červnu 2014 Bulharsko zastavilo na pokyn Evropské komise na svém území práce na plynovodu South Stream. Důvodem bylo, že zakázky na stavbu nejsou, podle názoru Komise, v souladu s unijním právem. Do věci se vložily i Spojené státy, podle nichž byla zakázka přidělena konsorciu spojenému s ruským podnikem Strojtransgaz, jehož se týkají americké sankce. Bulharsko tedy na nátlak EK a USA výstavbu plynovodu na svém území nepovolilo, ač jen přímé výnosy z tranzitu by bulharské státní pokladně přinesly ročně cca 400 milionů eur. Celý projekt South Streamu tím zhasl.

Výstavba plynovodu Nord Stream 1 prošla zcela bez problémů. Dohady kolem plynovodu Nord Stream 2, se objevily až když USA začaly vyvážet LNG z nového terminálu v Louisianě a budují další čtyři. Uvidíme, zda i v EU platí stará zásada, že co je dovoleno Jovovi není dovoleno volovi.

Polský terminál na LNG ve Svinoústí stál cca 1 miliardu USD a má roční kapacitu 5 mld. m3 plynu, tedy asi 1/3 polské spotřeby. Nord Stream 2 má mít kapacitu 55 mld. m3 plynu za rok a náklady na jeho vybudování mají být 9,5 miliardy eur.

J. Kanioková 23.6.2017 17:59

Poláci chtějí druhý terminál

pro zkapalněný plyn. První přitom ani nevyužijí - http://www.euro.cz/byznys/polaci-chteji-druhy-terminal-pro-zkapalneny-plyn-prvni-pritom-ani-nevyuziji-1339217#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

Docela by mě zajímalo, kdo to financoval..

P. Harabaska 23.6.2017 15:37

Především je třeba si položit otázku, kdo vlastně

je oprávněn vyhlašovat jakékoli sankce a pro koho mají takové sankce být závazné. Smí např. Grónsko vyhlásit sankce proti Papui - Nové Guineji a jsou takové sankce závazné jen pro podniky grónské a eskymácké nebo také pro podniky a státy evropské, případně pro USA? A když tedy vyhlásí sankce USA, má se jimi cítit vázáno Německo? A co naopak sankce vyhlášené Německem, jsou ty závazné pro USA? Je nanejvýš zřejmé, že v rámci korektních politických vztahů si mohou sankce vyhlašovat podle své potřeb jen státy velké, mocnosti. Státy malé mají jen držet hubu krok. Nanejvýš některé velké státy mohou nad někým jiným vyhlášené sankce vyjádřit svou nelibost. Pořád je tady někdo Primus inter pares. Košile je bližší než kabát, bez ohledu na to, proti komu jsou sankce kýmkoli vyhlášeny.

P. Rudolf 23.6.2017 13:47

Plagiátor, lhář a užitečný idiot Kremlu

se nám snaží nakukat, že že to byla EU, která zakázala vývoz potravin do ruska. Opak je přitom pravdou. To vláda ruské federace svým usnesením č.560 ze dne 6.8.2014 vyhlásila zákaz dovozu některých zemědělských produktů, mimo jiné taky z EU.

Realisté - to bude důvěryhodná strana.

J. Matuška 23.6.2017 14:36

NEVOLIČI REAL SPOJTE SE?

Podle dikce Václava Havla, dodávám: ŽE.

T. Hraj 23.6.2017 14:40

Re: Plagiátor, lhář a užitečný idiot Kremlu

Článek je o neuvěřitelné větě tiskového mluvčí A.M. "...nesmí se stát, aby se smíchaly hospodářské zájmy (čti německé hospodářské zájmy) a sankce". Potažmo o tom, že není jeden zájem EU, ale že prim hrají zájmy jednotlivých států. Pikantnost (lépe řečeno chucpe) je to zejména v případě A.M., která takto káže vodu a za bílého dne při tom pije víno.

S. Netzer 23.6.2017 15:06

Re: Plagiátor, lhář a užitečný idiot Kremlu

Toto https://www.bundesregierung.de/Content/DE/Artikel/2017/06/2017-06-16-sanktionen.html prohlásil ve skutečnosti Steffen Seibert, tiskový mluvčí německé vlády, a na tomto prohlášení a stanovisku vlády vůči této záležitosti není nic "neuvěřitelného".

Že "chtěl zřejmě vyjádřit, že se jí (kancléřce) nelíbí, když jsou dotčeny hospodářské zájmy velké firmy a když je ohrožena stavba plynovodu mezi Ruskem a Německem, na kterém má Berlín zájem" je "neuvěřitelná" interpretace plagiátora, lháře a užitečného idiota Kremlu, Robejška.

J. Pospíšil 23.6.2017 15:27

Re: Plagiátor, lhář a užitečný idiot Kremlu

Ono při projevu dost vysychá v krku.

Z. Koutecký 23.6.2017 16:50

Re: Plagiátor, lhář a užitečný idiot Kremlu

Nikoliv, pane Rudolfe, pan Robejšek se nám nesnaží nic nakukat. RF v reakci na zavedení sankcí ze strany EU vydala opatření, jímž se po dobu jednoho roku omezuje nebo zakazuje dovoz vybraných zemědělských výrobků, jež pochází ze zemí, které přijaly nebo se připojily k sankcím proti RF. Což je naprosto v souladu s tvrzením pana Robejška,že evropské sankce vůči Rusku poškodily hospodářské zájmy (nejenom) německých zemědělců.

J. Kanioková 23.6.2017 17:46

Ano, bylo to tak..

a od té doby už bylo hafo informací, jak ty obojí sankce poškodily některé západní firmy..

P. Vaňura 23.6.2017 13:35

Autor "zapomněl" že JEDINÝM smyslem Nordstreamu je

OBEJÍT UKRAJINU. Kde kdo nadávaá Ukrajině, že "zneužívala" svého postavení tranzitní země, ale RUSKO se CHOVALO MNOHEM HŮŘE ohledně tranzitu kazašského plynu. Ukrajina "zneužívala" svého postavení k tomu, že nákup ruského plynu v množství X podmiňovala tím, že Ruskou umožní tranzit kazašského plynu přes své územé v množsatví Y (bylo to zhruba srovnatelné množství). Kazachstán ovšem prodával plyn Ukrajině 3x levněji, než Rusko. Podotýkám, že také Česko mělo pohledávky v Kazachstánu a Kazachstán nabídl jejich splacení dodávkami zemního plynu. Rusko ale totálně ODMÍTLO tranzit kazašského plynu do Česka přes své území a nakonec, jak je u nás zvykem, byla celá pohledávka prodána ruské !!! firmě za pětinovou cenu!

F. Navrátil 23.6.2017 13:19

Reálný pohled

Oceňuji, že pan Robejšek má reálný pohled na svět. Bohužel politikové a novináři většinou skutečnost obalují ideologickým závojem a proto není vidět podstata.

A. Alda 23.6.2017 11:07

Přesně tak.

Tak to bylo od Bismarcka v německé politice už vždy.

J. Klepal 23.6.2017 10:36

(ne)spolehlivé dodávky

Snad ještě všichni máme v dobré paměti, jaké problémy dělala Ukrajina s platbou za ruský plyn, kvůli kterým byl tranzit ropovodem Družba zastavován. Asi to měl pan Robejšek na mysli, když mluvil o nespolehlivosti dodávek. Zajímalo by mne, jak je s ukrajinským placením nyní, když zřejmě plyn proudí ropovodem v opačném směru.

J. Mrázek 23.6.2017 12:31

Platí to EU ...

Včetně servisu JE, dost nedostatečného, viz kdysi dávno kvalifikovaní údržbáři a technici v elektrárně Černobyl ...

Jen je otázky ne jestli, ale KDY to rupne....

P. Vaňura 23.6.2017 13:43

"Sovětský národní typ reaktoru" (doslovný citát ruského

akademika, ovšem z doby před havárií!) v elektrárně imeni V. I. Lenina v Černobylu se sice dal použít k výrobě plutonia pro vojenské účely, vyznačoval se ale fyzikální nestabilitou při nízkém výkonu. Proto, když se obsluha snažila provést experiment, který se díky předchozím požadavkům energetického dispečinku už provést nedal, ale byl to příkaz shora (vedoucí směny byl bývalým vojenským námořníkem na atomové ponorce a tudíž "o rozkazu se nediskutuje"), podařilo se jí nakonec dovést reaktor k havárii.

J. Mrázek 23.6.2017 19:20

Souhlasím, ale....

...ale současný stav ukrajinské ekonomiky v nepřiznaném bankrotu a s výplatou, která možná někdy přijde, to není záruka spolehlivosti, byť na JINÝCH typech reaktorů, už VVR 600 a 1000, tedy naprosto jiného typu, než byl v Černobylu. Ale stále se bavíme o pohodě obsluhy, potřebě oddálit pravidelnou obměnu pohonů, vynechat revize atomek kvůli nedostatku uhlí a potřebě vyrábět, aby nedošlo k blackoutu....ta země spěje k bankrotu i morálnímu, elergetickému a bude vhodným nástupištěm na boj s ruskem v zastoupení ukrajinskou armádou násilím odvedených dostupných mužů. Ti nedostupní pracují v Evropě...

J. Rechnovský 23.6.2017 10:24

Nelze jen pasivně přijímat realitu

Mezinárodní vztahy sledují odpradávna především vlastní zájmy jednotlivých aktérů. Jsou tedy v podstatě stále anarchické. To však neznamená, že není možné dlouhodobě preferovat spíše etická řešení a příspívat tím k jejich jisté kultivaci.

Rusko je etalonem politiky vlastních, sobeckých zájmů na úkor druhých. Je možné s ním spolupracovat jen případě, že se bude bát nebo bude podstatně více potřebovat spolupráci než druhý partner...

Je proto nutné Rusko vyčerpávat sankcemi, posilovat jeho konkurenty nebo jakkoli jinak jej oslabovat. Občas mu ale dát dárek a vždy mu podávat ruku. Třeba v podobě napojení na plynovod či ropovod. Ovšem jen za podmínky, že bude vždy po ruce jiné řešení.

Ś. Svobodová 23.6.2017 11:15

Re: Nelze jen pasivně přijímat realitu

Nezdá se mi, že by Spojené státy vyčerpávaly Rusko sankcemi. Americké sankce, narozdíl od těch co požadují od Evropanů směrem k Rusku, se týkají převážně jednotlivců a několika málo firem. Pravdou je, že obchod nezi USA a Ruskem neustále stoupá. Sankce vedou tedy k obchodnímu růstu v USA a k obchodnímu poklesu v EU. A trestané Rusko je na svém.