29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Spotřebitelé i firmy začínají utrácet

V debatě o měnové politice, naší i třeba kolegů ve Fedu, BoE či ECB, se stále opakuje pochybnost o tom, zda spotřebitelé i firmy skutečně v podmínkách cenového poklesu a velmi nízkých či nulových úrokových měr odkládají či zdržují spotřebu a investice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 20.6.2014 16:32

ČNB okrádá inflací a devalvací občany ČR o hodnotu měny

Hájí zájmy zadlužující se vlády, okrádá občany o majetek uložený v české měně. ČNB zrušit, není žádnou ochránkyní pevné měny, ale jen nástrojem v rukou zájmů vlivných klientů a státních ouřadů.

B. Rybák 20.6.2014 18:14

Re: ČNB okrádá inflací a devalvací občany ČR o hodnotu měny

Mohl by jste se laskavě podívat, jak je ta inflace vysoká (či spíše nízká). Roční míra inflace v prvních 5 měsících tohoto roku činí (v %):0,2; 0,2; 0,2; 0,1; 0,4. (nižší byla jen v r. 2003 (to ale prudce rostlo naše zadlužení)

"Úspěšná" vláda bankovního "génia" Tošovského měla v těchto měsících inflaci: 13,1; 13,4; 13,4; 13,1; 13,0 (%)

J. Vyhnalík 20.6.2014 16:13

Tolik chytráků

A každý "ví", že intervence ČNB byla chyba a přitom se napříč EU šíří varování před deflací a k tomu jsou úrokové sazby centrálních bank na nule. K tomu jižní země kritizují Německo pro přílišnou konkurenceschopnost německé produkce. Jinými slovy v rámci evropského kvantitativního uvolňování je tlak na pokles přirozeného kurzu eura, ale pro udržení konkurenceschopnosti s německou produktivitou musíme mít kurz pod průměrem eurozóny, abychom nepadli do deflační pasti, ke které euro táhnou vnitřní rozdíly eurozóny.

B. Rybák 20.6.2014 17:32

Re: Tolik chytráků

Ano. Od ČNB to byl vynucený správný krok (který samozřejmě nedostal potřebnou (EU-)mediální podporu, která by jeho efekt zesílila). ECB teď dokonce ve snaze rozhýbat "zamrzlé peníze", ukládá peníze ostatních bank na záporný úrok (banky jí za u ní uložené peníze musí platit úrok)!

K. Pavlik 20.6.2014 20:32

Re: Tolik chytráků

Ono to neni tak jednoduche. Lide nejsou hloupi takze to zacne fungovat jako v Mexiku nebo Argentine - lide budou mit dlouhodobe uspory v dolarech/Eurech a penize na momentalni utratu v korunach.

J. Vyhnalík 20.6.2014 21:52

Re: Tolik chytráků

Vy si myslíte, že CZK bude vůči EUR oslabovat?

K. Pavlik 20.6.2014 23:48

Re: Tolik chytráků

Opravdu nevim, kdybych to vedel tak hraji agresivne na burze. Z vaseho prispevku jsem tak nejak vyrozumel ze oslabovani koruny doporucujete.

Pokud ale ma nekdo dost penez tak je asi dobre to nemit ulozeno na jednom miste a snizeni kurzu koruny jim dava duvod k zamysleni. A v Cesku ma hodne lidi dost penez ulozenych v bankach.

J. Vyhnalík 20.6.2014 23:53

Re: Tolik chytráků

ČNB slibuje, že kurz bude držet nejméně rok, což dává smysl, pro rozhodování podnikatelů, je potřeba, aby mohli rozumně plánovat. Za rok, nebo možná za dva, dojde k ukončení intervencí a kurz se vrátí zpět a možná i po 24 CZK/EUR.

J. Chaloupka 20.6.2014 11:10

Včera v LN byl článek o tom, že Češi stále šetří a neutrácí.

Tak kdo má pravdu? Soudě podle naší rodiny a známých spíše LN. Cvalda Singr jen hájí svoje hloupé rozhodnutí.

J. Kozohorský 20.6.2014 18:00

Re: Včera v LN byl článek o tom, že Češi stále šetří a neutrácí.

mám vyhlídnuté jedny boty (když už se pan singer zmiňuje), který jsem rozhodnut koupit až zlevní (cena se už několik let nemění) nebo až mi reálně vzroste mzda. takže letos zase nic ...

S. Ševeček 20.6.2014 9:56

Pane Singere

opakuji dotaz, který jsem onehdá poslal do Vaší ČNB a jehož smysl se dál vašim odporníkům nejasný.

Dokázal byste ho Vy pochopit a odpovědět?:

Kde bych se mohl dozvědět, jaké celkové náklady /objem cenných papírů - a deviz/ si dosud vyžádala loňská devalvace Kč vůči €?

J. Chaloupka 20.6.2014 11:12

To se asi nedozvíme, tak jako se asi nikdy nedovíme,

kolik Tošovský vydělal na tom, že prodal naše zásoby zlata v době, kdy byly za hubičku. Asi ví, proč zmizel ve Švajcu.

B. Rybák 20.6.2014 16:22

Re: To se asi nedozvíme, tak jako se asi nikdy nedovíme,

On ve Švajcu nezmizel, ale dostal ho (jako zlatonosnou doživotní trafiku) za odměnu, nejenom za to "zlato", ale především za to, že nesmyslným otálením s přechodem na plovoucí kurz, tedy s opožděnou devalvací koruny (které naopak pan Singer provedl včas) vyvolal recesi ekonomiky (podlomením našeho vývozu) a tím i problémy našich bank, které pak záměrně zničil povinností vytvořit nesmyslně vysoké rezervy a takto uškrceným tokem volných peněz přivedl do těžké recese celou naši ekonomiku (zničil "středoevropského tygra").

Dílo zkázy pak dokončili pučisté "Sarajevští (Pilip - DEU", v TV Nova (prohraná arbitráž - Špidla, pravdoláskový v ČT, EU-hujerský v ČSSD (Špidla, Sobotka, Gross, Paroubek.. ), puč "zelený" (Bursík, Schwarzenberg)..., kteří za hubičku "prodali" celou naši ekonomiku a přetvořili nás v DEU-protektorátní montovnu!

Pan Singer určitě žádnou "zlatou" EU-trafiku nedostane (protože na rozdíl od nich nezradil)!

K. Pavlik 20.6.2014 13:39

Re: Pane Singere

Technicky receno na tom CNB vydelala. Kurs koruny je kolem 23.4 tedy podstatne horsi nez za jaky CNB koruny prodavalo.

Pokud se rozcilujete ze babicky byly okradeny tak toto neni soucasti vaseho dotazu.

Toz tak.

K. Pavlik 20.6.2014 13:58

Re: Pane Singere

Oprava kurs je 27.4 - jinak vse zustava.

S. Ševeček 20.6.2014 21:43

Re: Pane Singere

Jinak vše zůstává ... jenom naopak - kurs byl kolem 25,-

K. Pavlik 20.6.2014 23:50

Re: Pane Singere

Takze banka na kazdem euru vydelala neco pres dve kacky.

D. Krajíček 20.6.2014 9:21

Toto uvažování je známé jako "šrotovné"

Teď zatlačíme na spotřebu a vydojíme co se dá, i kdybychom měli zítra chcípnout hlady.

Poněkud odlišný způsob, jak potlačit "vražednou deflaci" (protože pokud nepotlačíme "vražednou deflaci", tak bankéři nebudou mít co žrát), by byly cílené investice do průmyslu. Samozřejmě se něco rozkrade, ale větší část skončí na správném místě.

ALE to by mělo jeden vysoce negativní rys - mohlo by dojít k nebezpečnému nastartování ekonomiky! A to přece nechceme nebo snad ano?

J. Chaloupka 20.6.2014 11:11

Singr se zásobil, ten hlady neumře.

Jemu by půst jen prospěl.

K. Janyška 20.6.2014 9:10

Singere, nevěřím vám. Spíše jsem nakloněn

věřit spiknutí bankéřů. Signály ze světa jsou v tomto smyslu alarmující... Dzp.

P. Joch 20.6.2014 8:53

Ach jo

Už jen ta citace Paula Krugmana, nejznámějšího nohsleda lorda Kyenese a propagátora "tištění" neomezeného množství peněz, hovoří za vše. Dál není co dodat. Ach jo.

K. Luboš 20.6.2014 8:37

Ale jestli spíše ten problém...

...s „odkládáním spotřeby“ není proto, že se nám bohatství a chudoba tak nějak zkoncetrovaly. Takže bohatí, kteří by nakupovat mohli, nenakupují, protože už všechno mají, takže třeba investují někde na Kajmanských ostrovech, no a ti chudí nenakupují, protože nemají za co nakupovat. Představte si extrém, např. to že úplně každý Čech bere dejme tomu 500.000 Kč ročně, což zajišťuje nějakou spotřebu. No a pak tyto peníze, tj. pěkných 5 biliónů, všem vezměte a dejte je jedinému člověku. A cože nám to udělál s tou naší „spotřebou“  Hádal bych, že podle p. Singera se spotřeba nezmění, protože peněz je v ekonomice stálle stejné množství. Takže bude devalvovat...

S. Ševeček 20.6.2014 9:57

Re: Ale jestli spíše ten problém...

Asi tak.

K. Luboš 20.6.2014 8:27

Takže si to vezměmě prakticky a ne...

...teoreticky! Dejme tomu, že si chci koupit televizi za cca 14.000,-Kč. Je ale možné (a  tedy ne jisté), že v dúsledku deflace bude příští rok stát o nějaké 1 % méně. Jenomže to je pouhých 140,- Kč. A teď mně řekněte. který blázen by kvůli 140 Kč čekal na televizi celý rok?

J. Kavalír 20.6.2014 11:31

Re: Takže si to vezměmě prakticky a ne...

Ono je to jinak - ta televize (jakákoli elektronika) bude stát podstatně méně bez ohledu na nějakou deflaci nebo inflaci - prostě to již bude starší typ a za původní cenu bude typ nový - dokonalejší. A každý další rok se situace bude zase opakovat. Moje rozhodnutí se tedy bude odvíjet od toho, zda na novou televizi budu mít (na tu výběhovou nebo na novou) a zda ta stará mi již skutečně nevyhovuje (pokud stále funguje). Ale to je mimo chápání lidí s platy, se kterými již nemusí o takovýchto věcech přemýšlet a prostě jdou a koupí.

K. Pavlik 20.6.2014 14:58

Re: Takže si to vezměmě prakticky a ne...

Naopak lide s malymi platy nepremysli.. Ona je korelace mezi platem a IQ. V Cesku je to u starsich lidi trosku jinak ale toto je pozustatek socialismu a vyresi se to tim ze tito lide (vcetne mne) casem vymrou.

M. Šejna 20.6.2014 8:19

nechápající Singer

nechápající Singer si plete poptávku s nabídkou a příčinu s důsledkem. Ceny klesají nikoli samy o sobě, ale jako reakce na mizernou poptávku. Jenže pan Singer je přesvědčen, že je to opačně, tedy že mizerná poptávka je způsobena vysokými cenami zboží.

A už vůbec netuším, co má listopadová devalvace koruny společného se současným oživením poptávky v Česku. Český spotřebitel ryl držkou v zemi od roku 2008, kdy začala krize. Letos je znát oživení, takže to je ten důvod k nákupům - nikoli to, že zboží je prý levné. Až poptávka stoupne na uroveň doby zvané konjunktura, ceny zas porostou, a to bez obav prodejců, že by klineti přestali zboží nakupovat.

T. Czernin 20.6.2014 8:15

Tak u Singrů se už zase utrácí...??

Když se na něj tak koukám, tak hlavně za žrádlo...

B. Novacek 20.6.2014 8:11

Pane Singr...

...jdete se dat laskave vycpat! Jste prachobycejnej zlodej a lhar!!!

J. Literák 20.6.2014 7:34

blbá nálada

No ono je otázkou, nakolik k recesi přispěla celosvětová krize, a nakolik se jednalo o psychologický efekt spojený s nástupem "vlády rozpočtové odpovědnosti" .