24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Spor o budoucí možný socialismus. Který?

Je docela zvláštní pocit prožít první polovinu života v prostředí, kde vše špatné bylo soustavně spojováno s přívlastkem „kapitalistický“. A pak prožít druhou polovinu života, kde naopak vše špatné je soustavně spojováno s přívlastkem „socialistický“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 14.11.2019 11:09

před chvílí jsem napsal mírumilovnou poznámku na téma veršů Tody Zápotondy - vstanou noví bojovníci - rudý prapor zavlaje - a vyskočila na mě červeně orámovaná výhružka, že mi zakazují se takto vyjadřovat - asi tady u nás na Libuši - Praha 4 jede internet na petrolej - hezký den přátelé R^R^R^

M. Pivoda 14.11.2019 11:07

Vše podstatné, co bylo třeba k tématu říci, jsem již řekl.

J. Nevrkla 14.11.2019 10:55

Ta vaše poslední věta to celé vysvětluje. Lepší je tedy konec svobody než konec světa. Podejme se diktature, která by měla přijít, aby byl svět zachráněn.

Zásadně nesouhlasím. K žádnému ke katastrofě smerujicimu oteplování zpusobenemu lidmi a CO2 nedochází, argumenty jsou zcela na vodě. Mohla by vás uklidnit Kremlikova kniha Obchodníci se strachem, kde jsou ty pseudovedecke podvody dobře popsány.

Jde tu právě o prosazení diktatury, pokud možno celosvětové, pod smyslenou záminkou. A vy jste se snad z neznalosti připojil k jejím propagátorum.

V. Petr 14.11.2019 10:54

Kajan by Vám řekl, ať si přečtete Hayekovu Cestu do otroctví. Tam se jasně vysvětluje, že socialismus VŽDYCKY vede k diktatuře! Takže Vaše "alternativy" jsou nesmyslem.

Mimochodem, na co "nepodmíněný příjem" pro kriminální nemakačenky, když našim předkům k témuž účelu dobře posloužila daleko levnější šibenice!

M. Pivoda 14.11.2019 10:28

Z. Rychlý rychle napsal: "Nedočetl jsem to."

Doporučuji dočít, nebo alespoň přečíst poslední kapitolu.

Z. Rychlý 14.11.2019 10:13

Pan Pivoda je psavec. Slova mu mistrně odpadají od pera, jako cosi krávě od čehosi. Nedočetl jsem to. K prvnímu odstavci: Mohl jste si v průběhu svého života všimnout, že na kapitalismu nebylo vše špatné, kdežto na socialismu bylo špatné opravdu vše.

Tož tak pane AI Pivodo, včil mudrujte, udělejte si k tomu nějaké dobré smoothie z miroprocesorů, ať vám to jde.

P. Zinga 14.11.2019 9:59

Kde jste vzal ten konec světa?

P. Zinga 14.11.2019 9:58

Pane Pivodo, už jako na student na průmylovce jsem na občanské výchově prohlásil, že vzhledem k cílům mají ke komunismu blíže USA. o Nástupu "socialismu" jsem zde již psal, o socialismu " ze zhora", A rovněž jsem uvedl názor ekonoma Schumpetera, že každý socialismus nutné končí ve fašismu. A o ten usilovali američtí presidenti Wilson i Rooswelt.

Ale máte pravdu: něco se změnit musí. Problémem je, že "každá změna je změna k horšímu".

M. Pivoda 14.11.2019 9:50

Salajka cituje nějakou moudrost: "vlastnictví je krádež". --- Hm. V tom stavu ale dnešní společnost ještě není.

Od Marxe jsem citoval jeho jiný výrok, totiž, že společenský systém zajde spíše na vzrůstající vnitřní rozpory, než na zvenku zorganizovanou revoluci.

Já zde nic neprosazuji. Já se ale domnívám, že pokud to technologický vývoj už dovolí (ve 30. letech 21. století) bude asi ekonomičtější zavést UBI, než instalovat všechna možná opatření k zachování bezpečnosti na ulicích.

R. Brzák 14.11.2019 9:44

Postkapitalismus může nastat poté, co nejprve bude někde jako systém kapitalismus. Já si sice nemyslím, že by kdokoliv žijící v kapitalismu, jehož zásadní charakteristikou je plná odpovědnost a tudíž i svoboda jedince za jeho život (a tudíž bezstátní společnost), měl chuť nad sebe jakoukoliv moc komukoliv odevzdávat, ale čistě teoreticky nevylučuji, že se pak stane nějaký další zásadní zlom - a namísto individualismu svobody a odpovědnosti se lidé změní k jednotné bytosti (třeba se naučíme, či spíš geneticky upravíme k schopnosti telepatie?). A to by mohl být postkapitalismus. Dokud ale se budeme rodit jako nedokonalé bytosti a dokud nejlepší cestou k individuálnímu štěstí bude cesta svobody a odpovědnosti jedince, moc v takový zlom nevěřím...

A skutečně je to tak, nikde žádný kapitalismus nevidím. On totiž v koexistenci se státní mocí vlastně ani existovat nemůže...

M. Pivoda 14.11.2019 9:39

Starého psa novým trikům nenaučíš!

M. Pivoda 14.11.2019 9:39

Já jsem se o té vysoké technologické účinnosti (odstraňování CO2 z atmosféry) dozvěděl z respektovaného zdroje. Já v tom oboru nepracuji.

Pokud jde o vypsanou soutěž: Tento přístup funguje docela úspěšně při hledání úplně nových řešení.

Ve svých předchozích diskusních vstupech jsem prezentoval svůj názor, že vědecky nelze dokázat původce klimatických změn. Ale protože hrozba z těch změn existuje, bude lepší udělat alespoň něco, než nedělat nic. A jak to udělat?: Proč nevypsat soutěž?

A k poslední větě J. Nevrkly provokativně doplním: Je lepší konec světa, než konec svobody?

M. Pivoda 14.11.2019 9:29

Pro R. Tichého: Zobecňujete nad rámec dosavadních zkušeností.

Já o budoucnosti hovořím opatrněji. Dovolte mi připomenout z článku tuto pasáž:

... Pokud se Kurzweilova vize budoucnosti skutečně naplní, vznikne tím jakási forma post-kapitalismu, která zatím nemá žádné pevné jméno. Abychom si tu formu obsahově přiblížili (s použitím dnešních výrazů), mohli bychom ji pracovně pojmenovat jako „technologický socialismus“. ...

Jde o to, jak dnes pojmenovat něco, co snad nastane až v budoucnosti. Problém je tedy spíše lingvistický, nikoliv věcný.

Pokud jde o věcnou stránku: Stav blízký funkčnímu socialismu jsem viděl při mých návštěvách lidí Amish v USA. Jsou to ale extrémně silně věřící lidé, kteří náš pozemský život důsledně považují jen za přípravu na náš život posmrtný. Takže poučení z této praktické zkušenosti v USA u Amish platí jen za spíše vyjímečných podminek pro celou lidskou populaci.

M. Pivoda 14.11.2019 9:14

V kontextu zvažovaných desetiletí je posun o několik dnů nepodstatný. Nemělo by k tomu sice docházet, ale drobné chyby se do textu vloudí vždycky.

Wikedie uvádí následující data:

"The first human-made object to touch the Moon was the Soviet Union's Luna 2, on 13 September 1959.]

The United States' Apollo 11 was the first manned mission to land on the Moon, on 20 July 1969."

J. Nevrkla 14.11.2019 9:01

Pokud autor navrhuje soutěž na odcerpavani údajně prebytecneho CO2 z atmosféry, pak evidentně nemá všech pět pohromadě.

Směřování k nějaké osvicene pokrokové globální totalite se obávám. To by byl konec svobody.

J. Lukavsky 14.11.2019 6:54

"efektivní technologie k odčerpání nadměrné koncentrace CO2 z atmosféry (viz jednu pokročilou technologii například zde)" CO2 je ve vzduchu impozantních 400 ppm, ty ovšem jsou pouhých 0,04% což je pouhopouhých 0,0004 dílu. Takže fotosyntéza je na Zemi limitována 1) nedostatkem CO2 (ve sklenících se dá úspěšně hnojit CO2 z bomby) a 2) nadbytkem O2 (ten jako konečný produkt fotosyntézy jí přibrzďuje). To je možno se dočíst i v uznávané učebnici E.Oduma "Základy ekologie". Čili nebylo by lepší ten CO2 využít k produkci např. dřeva pro stavebnictví? Už teď je Země zelenější, což je dobře nebo špatně? Navíc stromy chladí krajinu a přitahují další vláhu. J.L. end

R. Tichý 14.11.2019 6:53

I v tom Izraeli, jehoz obyvatele jsou nadmiru semknuti, zbylo jen nekolik kibucu=skupina se spolecnym vlastnictvim. Ostatni zbytek Izraele je vdecny za soukromi-osobni i ekonomicke.

Socialismus VE VSECH PODOBACH je peklo.

K. Salajka 14.11.2019 6:36

Autor si ráčí ponechat důchod, nebo bude inkasovat "pouze" UBI ?! Podnikatelé rozhodně své zájmy nadřazují zájmům akcionářů již dnes. Socialismus jako systém nemůže fungovat samostatně a proto žádná varianta není ve hře. Zdaleka nejde o Marxův vynález - už Proudhon pravdivě konstatoval : "vlastnictví je krádež." Problém je, že v současnosti už se nepovažuje za krádež téměř nic, o čem se řádně účtuje.

J. Kopp 14.11.2019 5:15

První člověk vstoupil na měsíční povrch 21. července 1969.

L. Novák 14.11.2019 1:52

Slátanina ekonomického nedouka. Ani jsem to nedočetl... :-P