23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Španělská lekce

Pro tak hlubokou recesi, jakou zažívá Španělsko se svou 27procentní nezaměstnaností, léta trvajícím poklesem reálných mezd a třicátníky, kteří bydlí u rodičů a ještě neměli kloudnou práci, nemají Češi v kolektivní paměti ten správný cit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 10.6.2013 19:31

Konkurenceschopnost, nikoliv pravicová či levicová politika

Různé aspekty zhoršují ekonomickou situaci ve španělsku. Nebudu je zde po Zámečníkovi znovu vyjmenovávat. Dlouhodobě nejhorší je ale ztráta konkurenceschopnosti španělské ekonomiky. Pro Španělsko není vidět žádná světlá budoucnost, protože Španělsko má málo konkurenceschopných výrobků. Nejde o cenovou konkurenceschopnost španělských výrobků, ale Španělsko nemá (s výjimkou několika vyjmenovaných internacionálních firem) téměř žádné "diferencované" výrobky, za které by mohli Španělé požadovat vysoké ceny.

Takže teď jde jen málo o to, zda v minulosti Španělsku vládli levicové nebo nebo pravicové vlády. V budování konkurenceschopnosti selhali obě strany politické barikády. V tomto směru se příliš neliší od Česka (kde od listopadu 1989, v podmínkách českého mafiánského kapitalismu, trvale klesal počet patentů a jiných ukazatelů technologického rozvoje).

F. Pavlis 10.6.2013 17:44

Pokud se

nemýlím, tak Španělsko mělo řadu let socialistickou vládu. Severské země ji mají také. Bylo by záslužným činem populárně, a to zdůrazńuji, vysvětlit lidem, jak takové pády socialistického hospodaření vznikaji a co je jejich akcelerátorem. Trvalé bláboly o konci kapitalismu jsou oblbujícím idiotismem, tak snadno impregnovatelným do hlav neznalých. Minulost RVHP je mnoha lidem u nás už vyprávěním o časech předpotopních, ale důsledky si nikdo nepřipouští.  Socdem propaganda vybydlené země a tupých škrtů je jen mlhou neukojené touhy po Strakově akademii. Věcných a soudných myšlenek na změnu trendu nevidět. Banky jsme už jednou "revitalizovali" a díky socdem také jako "vitální " prodali, tak je na řadě otázka: Co dál ??? Klaus už své dostal vrchovatě, je řada na  Zemanovi a Sobotkovi & comp. Jistě bych si přál, aby to bylo lepší, a to bez ohledu na levo-pravou orientaci.

B. Rybák 12.6.2013 12:06

Re: Pokud se

Španělští socialisté žijí ze snů o bývalé koloniální velmoci, zatím co severští socialisté (především švédští) využili příležitost k vybudování neokolonialsmu, založeném na bankách a obrovském kapitálu i pozemkům v zahraničí (např. v Africe).

Bohatli teď i z nedávné krize v pobaltí (jim byli splaceny dluhy i s úroky).

Euro je nastaveno pro (protestantský) sever EU (každému jinému škodí).

K. Luboš 10.6.2013 13:02

Předpokládat, že Madrid snadno a rychle splatí své závazky

 ... a dočká se rychle robustního oživení, není jenom nerealistické, ale je to úplná fantasmagorie. Tím, že platíte dluhy, si snižujete DPH. Např. do roku 1979 nasekal rumunský Ceausescu dluhů za 10 miliard amerických dolarů. No a aby je splatil, tak musel všechno vyvážet. Takže už roku 1981 panoval v zemi hlad a potraviny byly na příděl.

U nás v Čechách to asi tak drastické nebude, ale až splatíme těch našich 1,8 GKč dluhů, tak se v DPH vrátíme někam k roku 89.

J. Chaloupka 10.6.2013 9:40

Chyba je v přístupu politiků k bankám neboť brání bankrotům bank,

které ještě sanují z peněz daňových poplatníků. Správná cesta je: nechat pár bank zkrachovat a peníze použít na pomoc občanům postiženým bankrotem. Banky by si daly zatraceně pozor a občané by nemuseli jít o žebrácké holi. Bohužel jak banky, tak vlády jsou řízeny zaměstnanci, nikoliv majiteli, takže jejich cíle není prosperující banka nebo stát, ale vytáhnout z banky a státu, co jde. Pomoc bankám je čisté přerozdělování od schopných k neschopným, tedy socialismus. Bankrot je očistný proces kapitalismu, který z trhu odstraňuje špatné a neživotaschopné. I proto kapitalismus zvítězil nad táborem socialismu. Bohužel západní politici v euforii, kterou způsobili obrovské a prázdné trhy na východě, propadli pocitu, že musí "páchat dobro" a začali na západě pěstovat socialismus. Že skončíme všichni v chudobě, to bohužel nějak zapadlo.

R. Brzák 10.6.2013 11:12

Re: Chyba je v přístupu politiků k bankám neboť brání bankrotům bank,

Velmi přesně, souhlasím s Vámi.

S tím také souvisí fakt, že zůstávat k politice EU loajální (jak mnozí nejenom u nás požadují), z vděčnosti, že jsme přístupem k ní získali zboží, technologie a také dotace, je nejenom zničující (jak pro nás, tak i pro celou EU, ovšem bez její politické reprezentace), ale rovněž neadekvátní. Státy staré EU přístupem nových členů s prázdnými trhy získaly obrovskou možnost expanze své ekonomiky - a tudíž obtížně vyčíslitelný ekonomický profit. Neříkám, že srovnatelný s objemem dotací, ale kdo tvrdí opak, rovněž vaří z vody.

J. Kanioková 10.6.2013 17:02

Naprostý souhlas !

Investor špatně zainvestoval, tak ať si to "vyžere", jenže to ta EU banda nedovolí! Kdepak zdravý rozum, my radši divadlo pro svět. Teď se jistě Bildebergovci domlouvají o další strategii, co a jak dál, a jak o tom lhát v médiích. Ta "neformální síť moderního feudalismu", jak je nazvali v DWN. Diskuze pod tím je pěkně záživná.

Zahraniční obchod Španělska - Skrytá pravda - http://jdem.cz/28k48

Španělsko je insolventní. Seberte z něj peníze, dokud můžete. Odhady počítají s tím, že celkový hrubý vládní dluh vzroste z loňských 84,1 % HDP na 110,6 % v roce 2018. Žádná z vyspělých ekonomik nemá tak chmurný a dále se zhoršující ekonomický výhled. - http://jdem.cz/28k72

Španělský dluh loni rostl závratným tempem, o 10 miliard každý den. Celkový veřejný dluh činí více než 882,3 miliardy eur. - http://jdem.cz/28k86

Bilderberg: Elita světa pojednává o havárii - http://jdem.cz/28ma9