16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Socialistický pracovní týden

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Mnoha stranám hrozí, že zažijí velké ztráty. Mnoha hrozí, že se tam pravděpodobně už nikdy nepodívají. Je proto potřeba na poslední chvíli zaujmout voliče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 4.3.2019 22:25

Celá tahle fantasmagorie je postavená na bludu,

že zaměstnanci si "oprávněně" myslí, že taky platí daně ( a další odvody ). Omyl, vážení zaměstnanci - všechny odvody za vás platí zaměstnavatel. Tudíž i "příživníci" OSVČ - jak propaguje ČSSD !!! Aby jste se z toho nevykroutili lehce tak mi řekněte, do které banky ty daně chodíte platit. A tak dnes již potřetí musím citovat e-mail,který jsem ráno dostal do mé pošty : Sociální demokracie je předkožkou dělnické třídy. Vždycky když jde do tuhého,tak se stáhne - Karel Kryl

L. Novák 4.3.2019 21:41

Navrhoval bych ještě víc volna!

Poté, co jsem se rozhodl v době recese ukončit kariéru coby OSVČ a poté si vydělávat na živobytí a důchod v zaměstnaneckém pracovním poměru, nestačil jsem se divit, kolik výhod oproti OSVČ zaměstnanci mají a co všechno dostávají "zadarmo". Teď dokonce jim bude vyplácen příspěvek na jízdné k zaměstnavateli... :-)

Vyzkoušel jsem si v jednom roce, kdy jsem byl nucen si vybrat nevyčerpanou dovolenou, pracovní režim týden dovolené a pak týden v práci. Zopakoval jsem to postupně 5x, takže jsem prakticky dva měsíce pracoval na poloviční pracovní úvazek, ale výplatu měl stejnou (resp. vyšší díky vyššímu průměru). Řeknu vám, Byly to báječné dva měsíce. :-D

Doporučoval bych tedy našim rudým odborářům (nejsem členem odborů), aby bojovali ne za snížení o půl hodiny denně, ale rovnou o poloviční pracovní dobu! To se bude určitě líbit! :-D

No a pokud by to nevyšlo, tak alespoň za čtyřdenní pracovní týden. Taky vyzkoušeno pomocí dovolené vždy v pondělí, a mohu vřele doporučit! :-D

M. Mikulec 4.3.2019 22:14

Re: Navrhoval bych ještě víc volna!

OSVČ jsou trnem v oku všem bolševickým závistivým nesmrtelným tetam.

Učitele snad už mají dávno poloviční pracovní dobu. Stále je jim to málo .

J. Lepka 4.3.2019 22:33

Re: Navrhoval bych ještě víc volna!

A kvůli inkluzi jízdenku do cvokhausu. A i to je jim málo, že.

T. Kočí 4.3.2019 15:18

Jsme v rukou bláznů

to je zřejmé

K. Janyška 4.3.2019 16:34

Re: Jsme v rukou bláznů

Vypadá to tak. Vychází mi to z kompozitivní teorie... Dzp.

Š. Hašek 4.3.2019 18:16

Re: Jsme v rukou bláznů

Asi ano.

Zaručená renta pro každého a tři dny fraj (s těmi třemi dny začneme v nemocnicích).

L. Novák 4.3.2019 19:03

Re: Jsme v rukou bláznů

Jsme v rukou psychopatů. To nejsou blázni...

Š. Hašek 4.3.2019 15:05

Zkusím všechny práce

od doma až po sekání trávy na chalupě, snížit, co do času, o cca 40%. Taky v horách se vykašlu na zbývající třetinu kilometrů, zbytek mě donesou ......... Gauč je pohodlný a bude víc času na pivko.

Uznávám, že poněkud nepřesné. Jen mě napadlo, že kdo má moc volna, tak ho napadají púčoviny (třeba, že to odmaká druhý). A všade asi roboti nebudou, zrušme autobusovou dopravu od čtvrtka. Možná i školy budou mít pět měsíců prázdnin.

No, politik slíbí všechno. Zvlášť socan, modernista, bruselák.

J. Jonák 4.3.2019 13:51

Změna je život

Všem těm politikům a státním úředníkům bych doporučil, aby šli na dva tři roky pracovat jako zaměstnanec do malé soukromé firmy. A nejlépe v době kdy není konjunktura. To by jim zvedlo pracovní morálku a zaplašilo nápady typu na čtyři pracovní dny v týdnu. A pokud ne, tak by chcípli hladem, protože by rychle skončili na dlažbě.

V. Novák 4.3.2019 13:28

Takhle nepochybně strašili ekonomové i před

zavedením volných sobot.

A jiní ekonomové před zavedením placené dovolené.

A ještě dřív jiní ekonomové před zkrácením pracovní doby - představte si to! z 16 hodin denně na pouhých 12! - sodomagomora!

O. Uživatel 4.3.2019 13:31

Uživatel požádal o vymazání
V. Novák 4.3.2019 14:51

Re: Takhle nepochybně strašili ekonomové i před

Vysvětlujte v čem jsem nečetl pozorně...

O. Uživatel 4.3.2019 15:41

Uživatel požádal o vymazání
V. Novák 4.3.2019 16:13

Re: Takhle nepochybně strašili ekonomové i před

Nestačí.

Protože je to nesmysl. Sama průmyslová revoluce nikdy podmínkypro kratší pracovní dobu nevytvořila.

Zkracování pracovní doby je dlouhodobý trend, který si ovšem museli zaměstnanci tvrdě vybojovat - a to v každém kroku. Nevidím důvod, proč by tomu dnes mělo být jinak než v posledních 200 letech.

Takže co dál?

L. Novák 4.3.2019 16:49

Re: Takhle nepochybně strašili ekonomové i před

Jak si podle vás "vybojovali" zaměstnanci zrušení pracovních sobot za komunistické totality? Nejspíš tím, že v sobotu se dohromady nic neudělalo, ale náklady se načetly. Proto byly (v komunisty řízené ČSSR) pracovní soboty zrušeny... Chodit v sobotu na pár hodin do práce nedávalo ekonomický smysl.

Dnes naopak se významný počet zaměstnanců tlačí do přesčasové práce s bonusovými příplatky (i v sobotu), protože při nedostatku pracovníků a relativně nízkých mzdách se zaměstnavateli (výrobci) vyplatí zvýšit výrobu i za cenu růstu mzdových nákladů.

Odboráři se nějak potřebují zviditelnit a nic rozumnějšího než krátit pracovní dobu neumí.

O. Uživatel 4.3.2019 16:57

Uživatel požádal o vymazání
F. Kusák 4.3.2019 9:47

No, souhlasím,

jen bych chtěl dodat takovou podstatnou informaci. Pokud rozdělíme obyvatelstvo na jednotlivé strukturované množiny, pak si musíme položit otázku, koho by se snížení pracovní doby týkalo. Vyloučíme-li tu část populace, která nepracuje, pak OSVČ, kterých je ovšem téměř milión a pracují bez pevné pracovní doby, dále pak drobné firmy, jejich majitele a zaměstnance, kde se na pracovní dobu moc nehledí, tak se to nejvíce týká těch zaměstnanců, kteří jsou placeni z veřejných zdrojů a zaměstnanců ve velkých firmách. Nevím, jak se to dotklo agenturních zaměstnanců, kde pracují zejména cizinci.

Z těchto úvah ovšem plyne, koho chtějí socani oslovit. No hlavně státní zaměstnance. Těch pak bude zase málo a bude nutné další přijmout, a k tomu bude nutné zvýšit příjmy státního rozpočtu. To lze i zadlužováním. A jsem u zemí jako jsou Francie, Řecko a další. Dobrá cesta, že.

V. Kain 4.3.2019 13:29

Re: No, souhlasím,

Zkracování pracovní doby je nehorázná blbost.Týkalo se to jenom státních zaměstnanců a zaměstnanců jako takových..Soukromého sektoru by se to vůbec netýkalo.A blbost to už je proto,protože když budete sledovat pracovní vytížení zaměstnanců (ne všude)tak je vidět,že zaměstnavatele oškubou každý měsíc o minimálně 24 hodin.

T. Kočí 4.3.2019 15:41

Re: No, souhlasím,

Stát , který je zadlužen, nemůže zkracovat pracovní dobu.

Včera v OVM nepadlo o umořování dluhu (skoro 2 bil. Kč) ani slovo.Ani Kalousek. To nikoho nezajímá?

V. Novák 4.3.2019 16:15

Re: No, souhlasím,

Kalousek nemá zájem přopomínat státní dluh, k jehož výši značně přispěl.

L. Novák 4.3.2019 16:40

Re: No, souhlasím,

Blbost. Masívní zadlužování nastartovala a strmě navyšovala ČSSD s koaličními partnery. Zadlužování hlásal už Zeman jako program a po něm všichni ti ekonomičtí negramoti v ČSSD. Kalousek s ním nic udělat nemohl. Zvláště ne v recesi...

M. Zdobinský 4.3.2019 9:46

Stačily tři řádky.

V podstatě stačily ty první tři řádky.

"Blíží se volby do Evropského parlamentu. Mnoha stranám hrozí, že zažijí velké ztráty. Mnoha hrozí, že se tam pravděpodobně už nikdy nepodívají. Je proto potřeba na poslední chvíli zaujmout voliče."

Není třeba v tom hledat nějakou ekonomickou nebo jinou logiku. Jde jen a pouze o to "ulovit" nějaké hlasy a slibem nezarmoutíš. Až bude po volbách, tak se z toho nějak vylžeme.

Zdraví vaše ČSSD.

J. Jurax 4.3.2019 10:20

Ano.

Sdělení, že sliby nebyly zasazeny do ekonomického rámce, nutno p.t. voličům servírovat až po volbách.

K. Janyška 4.3.2019 9:06

Ano, je však třeba jejich soudruhy lépe identifikovat.

Jsou totiž rudí a černí všech možných odstínů, včetně rudozelené a černozelené... Dzp.

J. Lepka 4.3.2019 8:46

Domnívám se, že jak Francouzi, tak naši "odbornící"

téma špatně pochopili. To zkracování pracovní doby se má týkat výhradně státních úředníků! Naopak dělný lid bude pracovat o to déle a ono se to zprůměruje. Pak ovšem nebude daleko sen všech byrokratů - pracovní týden ve středu od devíti do jedné!

R. Langer 4.3.2019 9:56

Re: Domnívám se, že jak Francouzi, tak naši "odbornící"

:-D

A. Nový 4.3.2019 13:48

To jste přehnal :-))

Nepřehnal jste to s tou délkou pracovní doby? Chudáky by to po tak dlouhém víkendu mohlo přivést i infarktu, či jiné podobné chorobě.

J. Fridrich 4.3.2019 6:39

" Slušný odborář pracuje čtyři dny ze sedmi! Víc pracují

" Slušný odborář pracuje čtyři dny ze sedmi! Víc pracují podvratné živly!" - Ano, je to tak - slušný odborář se již těší, až mu přítelkyně rozdávačka Maláčová " otočí " týden tak, že se bude pracovat dva dny v týdnu a pět dní se bude odpočívat, relaxovat a čekat na velikánské důchody..

J. Fridrich 4.3.2019 6:44

Re: " Slušný odborář pracuje čtyři dny ze sedmi! Víc pracují

Omlouvám se - zapomněl jsem na přítelkyni Valachovou-likvidátorku našeho školství, která odpustí dlužníkům, kteří nasekali dluhy do 100 000 Kč jejich dluhy a asi to těm věřitelům uhradí ze své mzdy..