25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Sobotkova státní banka

16.9.2013

Když uvážíme, jak velké zisky mají zahraniční společnosti z našich bank, možná si někdo řekne, jak dobré by bylo tyto zisky zachovat uvnitř státu. Státní banka je hned první myšlenka, která se zrodí jako řešení této věci. Ve skutečnosti se spoléhá na ztrátu paměti o tom, jak vlastně státní banky hospodařily a kolik dluhů nadělaly. To si chceme zase vytvořit další korupční instituci?

Co si představuje sociální demokracie, když chce založit státní banku? Potřebují snad politikové výhodné půjčky pro své kamarády na úkor ostatních občanů? Potřebují snad odložit vysloužilé politiky na místa v bance? Taková banka bude mít obrovské možnosti dávat nekryté úvěry a krýt je státním rozpočtem. Další tunel státního rozpočtu. Dostanou opravdu všichni podnikatelé výhodné úvěry? Nebude to jen pro někoho? Pro koho?

Státní nestandardní zásahy do hospodářství se tím jen zvýší. Zatím to jsou jen dotace pro někoho, státní zakázky jen pro někoho, ale nyní to budou ještě výhodné půjčky jen pro někoho. Všechen ten korupční hnůj se jen rozšíří. Moc politiků se zvýší, jejich rozhodovací pravomoci se budou podobat monarchům, budou rozhodovat nejen o dotacích a státních zakázkách, ale i o půjčkách. Velký politik vyjde na podium, bude kynout za dlouhého neutuchajícího potlesku davům a pronese populistický projev o tom, jak každému splní jeho přání. A to vše za naše našetřené peníze v bance. Konečně budou peníze na popularitu, na kampaň, na všechno velkým vládcům. Zatímco opoziční strana půjčku nedostane, vládní ano. Půjčky se nikdy nesplatí, splátky se budou donekonečna oddalovat a nakonec to zaplatí stát.

Pokud by měli mít občané nějakou výhodu z vkladů ve státní bance, musí být tato výhoda něčím kryta. Čím jiným než státním rozpočtem. Jednou potom zcela velmi snadno občané o peníze v bance přijdou, protože taková banka může zbankrotovat a lehce, bez problémů je o peníze je připravit. Penězi se prostě bude sanovat státní dluh. Občané, pokud nebudou mít peníze v zahraničních bankách, o ně přijdou mávnutím ruky velkého politika. Myslím si, že mnoho občanů bude daleko rychleji hledat pro peníze uplatnění v zahraničí, protože u zadluženého státu určitě nemohou mít jistotu svých vkladů, byť na první pohled velmi výhodných.

Náš problém není v soukromých bankách, náš problém je v tom, že tyto banky jsou v zahraničních rukou a velké zisky odcházejí do zahraničí. Měli bychom mít naše soukromé banky, které by platily daně tady a dividendy by se utrácely v našich obchodech za naše zboží. Takové banky tu už jsou, jen jsou malé a zatím nezaběhnuté. Občané by je měli podpořit.

ErsteBank vlastní Českou spořitelnu, ze které má nejvyšší zisky, ale ve Vídni staví obrovskou budovu a zaměstnává několik tisíc zaměstnanců za vysoké platy, v podstatě z našich poplatků za vklady. Proč není možné, aby to bylo opačně? Proč kdysi státní Česká spořitelna nadělala obrovské dluhy a stát ji před privatizací musel oddlužit? Proč nemůžeme mít banku našich akcionářů, která bude světová a bude zaměstnávat v centrálních strukturách naše vysoce kvalifikované lidi? Podobná otázka se může týkat i podniků. Takový podnik jako Baťův koncern měl výrobny a prodejny v celém světě, ale centrum u nás. Podobně tatrovka a škodovka. Proč jsme dnes jen montážními dělníky a klienty zahraničních bank, které nás vydírají vysokými poplatky? Pokud se z toho nevzpamatujeme, nikdy západní Evropu nedoženeme.

Převzato z Podracky.bigbloger.lidovky.cz