24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Sobě neutečeme

Kdy bude mít Česká republika regulérní vládu, neví v tuto chvíli nikdo. Kdokoli ji však nakonec sestaví, bude zatížen odpovědností za to, kam povede Českou republiku v následujících letech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Skotnica 12.11.2013 19:53

Žádná diskuze?

Asi máte, pane Zámečníku, pravdu.

J. Kanioková 12.11.2013 20:58

Bohužel ano..

K tomu se nedá nic namítat. Jen bych přidala jakýsi svůj sen, že by někdo (nevím kdo) vymyslel a prosadil cosi jako ekonomickou osvětu. Sice je jasné, že nutit lidi, aby o to stáli, je utopie. Ale možná by šlo vymyslet alespoń jakýsi pořad v TV, který by nějakou zábavnou formou uváděl příklady situací, z ekonomického pohledu...

Nevím opravdu jak.., a mrzí mě to. Je zoufalé vnímat, jak je tento národ ekonomicky negramotný.

Včera jsem náhodou zahlédla v TV pořad z Anglie, o pomáhání lidem s předlužením. U nás cosi podobného nedávno probíhalo taky, ale bylo to suchopárné, v podstatě jen výpočty, doporučení... a nic dál. Ale v té Anglii mě to fascinovalo, jsou drsnější, a ten proces dotahovali dál. Zadlužená ženská, které cosi připojili na ruku, a měli ji tím neustále na "špiclovský" dohled. Viděli její jednání v obchodě. Ale jen v momentě, kdy věděli, že hrozí její přestoupení podepsaného slibu. Prostě oni jí pozjišťovali veškeré dluhy i s úroky, tvrdě ji s tím seznámili (i za přítomnosti manžela), vymysleli jí strategii a všechny podmínky, které mohla i odmítnout. Pak by ji nechali osudu. Ona podepsala, oba jako manželé souhlasili, a tak to probíhalo pod dohledem. Když zjistili, že ta paní může kdesi podlehnout, požádali manžela o spolupráci a oni pak akci sledovali kamerami. Když chtěli, mohli sledovat na obrazovce kam ona jede, a když i nějakému obchodnímu centru, pečlivě sledovali, jestli nebude opět velkoryse nakupovat. Hned na počátku - měla více kreditek, takže jí spočetli která kreditka váže nejmenší náklady a ty ostatní kreditky musela sama rozstříhat. Bylo to tvrdé, ale účinné a naprosto dobrovolné. Obrovsky to pomohlo. koukala jsem na to docela v šoku, ale bylo to neskutečně poučné..

Prostě mě neustále trápí myšlení, že jsou lidi v tomto sto let za opicemi. Já tak dostala do latě sousedku. Hodně podobným způsobem. Nejdřív se jí to moc nelíbilo, ale dneska je z ní už obrovský nepřítel půjčování..

P. Vaňura 12.11.2013 22:48

V knize Souostroví Gulag je kapitola, která se jmenuje

"Synové Gulagu," tak se nazývali vězňové, kteří dokázali přežít první rok lágru. Jedním z rysů jejich chování bylo, že neplánovali dál do budoucnosti, protože věděli, že vrchnost to zpravidla zamotá tak, že se původní předpoklady nesplní.

Pamatuji si též na program Svobodné Evropy z počátku 70 let, kde komentovali známý příklad z učebnic matematiky "Pokud ukládám peníze 30 let na 5% úrok, kolik za těch 30 let budu mít?" A pak následovala věta "A představte si, že existují státy, kde je toto pravda..."

A teď přijde ta největší rána. Představte si, že jste důchodce v Rakousku a Váš stav se zhorší tak, že musíte odejít do domu s pečovatelskou službou. Dále si představte, že máte naspořeno 15000 Euro, ten domov stojí měsíčně 1800 Euro a Váš důchod je 1500 Euro. Pak Vám na úhradu rozdílu postupně odčerpají veškeré úspory, takže za 5 let nemáte nic a pak to za Vás platí obec. Pokud máte uspořeno jen 3000 Euro, stáhnou Vám je za 10 měsíců, pak to platí obec. Po 5 letech jste na tomu ÚPLNĚ STEJNĚ, ať už jste měli naspořeno nebo ne.