16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Slovo do pranice

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
eze 26.3.2008 12:41

Slovo do pranice

Je nutno si uvědomit, co je vlastně úlohou státu v národním hospodářství. Obrazně řečeno, stát má stavět silnice, aby občané mohli jezdit kdy a kam chtějí, má řídit dopravu tím, že staví semafory nebo kruhové křižovatky, ale nemá určovat kdo a kam pojede, kdo pojede autem nebo na kole a kdo půjde pěšky.

Pokud se "státní regulace" v rozvoji národního hospodářství osvědčila, bylo to vždy proto, že stát nic nereguloval, ale že jen substituoval některé, dosud nevyvinuté partnery tržního hospodářství, jako banky, a choval se vždy jako partner a nikoliv jako státní plánovací komise a cenový úřad.

Pan Chang, alespoň podle autora článku, popírá v příkladu Finska sám sebe, když popírá, že proticizinecká strategie poškodila hospodářské výsledky Finska, a přitom uvádí, že "k definitivní liberalisaci zahraničních investic došlo v roce 1993" , takže až " od poloviny devadesátých let bylo Finsko vychvalováno jako vzor úspěšné globální integrace"

Beldor 25.3.2008 19:25

Mno...

Pan chang opravdu asi pise z hladu.Vona je nejaka asijska ekonomika uspesna krome tech ktere vyvazeji pro "zapad" ropu nebo delaji pro "zapad" delniky?(ted uz to pro vsechny neplati viz japonsko/j.korea) :) . Samozrejmne regulovana ekonomika muze byt uspesna.Ale otazka je jestli by neregulovana nebyla za stejnych podminek jeste uspesnejsi.Na druhou stranu rekneme si to na rovinu treba nejlepsi spusob vlady je podle mne urcite Absolutni monarchie s diktatorem kteremu jde o blaho lidi a vi co dela.Ovsem takovych se moc nerodi,to je duvod proc mame demokracii...Rv

pp 25.3.2008 16:01

Pan Chang tedy potvrzuje poučku,

že všeho moc škodí. Ta je neměnná a univerzální.

ocelin 25.3.2008 15:55

Dotaz pro Modrého ptáka :

chápal bych neviditelnou ruku trhu, dokonce slepou ruku trhu ale hlava mi nebere jak se chová moudrá ekonomika. Hádejte z koho to vypadlo (nápověda jeden žijící ekonomický guru s Nobelovkou).;-DNěco řval o tom, že kdo si vzal hypotéku a neměl na splátky tak ani líznout...a spekulanti taky...

Modrý pták 25.3.2008 16:04

Nevím Šedovousi.

Kdybych měl tipovat, tak podle stupidity prvního souvětí asi J. Stiglitz. Ale to závěrečné souvětí dává hlavu a patu, je zcela v souladu s ekonomickou teorií, což na něho zase nevypadá.

ocelin 25.3.2008 16:21

Další nápověda :

myslím, že radil Pinochetovi. Ta slepá ruka trhu je od jednoho experta z VŠE Praha.Zřejmě úlet, nikoliv překlep. Moudrou ekonomiku a její chování nechápu. Ekonomika je sama o sobě, moudří mohou být tak leda ekonomové, jejichž moudrost bych spatřoval ve snaze zachovávat sociální smír tím že z kapitalismu bude mít užitek co největší okruh lidí v ekonomice se pohybujících či spíše do ní vtahovaných.Australských domorodců s pytlíčkem drahých kamínků za miliony se to netýká.....

swe 25.3.2008 16:30

Re: Další nápověda :

samuelson ?

Modrý pták 25.3.2008 17:21

Víte Šedovousi,

tohle je k ničemu. Pokud Vás zajímá něco z ekonomické teorie, tak se na to zeptejte. Pokud chcete nějaké abstrakce vydávat za teorii, tak o takovou debatu nemám zájem. Důvodem je, že vůbec nevím, jak bych se do ní dostal.  Nevím totiž, co je "slepá ruku trhu", "moudrá ekonomika a její chování" nebo jak by "ekonomika mohla být sama o sobě". Vím, že ekonomové určitě nemají "zachovávat sociální smír", protože opět nevím, co bych si pod tím měl představit. To mně raději napište něco o tom, jak vaříte.

P. S. Arnold Harberger, který radil generálu Pinochetovi není nositelem Nobelovy  ceny za ekonomii.

ocelin 25.3.2008 17:46

Vaše odpověď je pro mne vysoce uspokojující,

potvrdil jste mi, že pokud se ekonom začne vykecávat do novin, většinou neví o čem kecá. Díky.Takže v novinách příště nečíst, Samuelson Nesamuelson....

BOMBON 25.3.2008 17:57

Re: Vaše odpověď je pro mne vysoce uspokojující,

no, trochu mi to pripomina zkousky, ktere jsem kdysi absolvovl na PFUK, kdy casto (fakticky) znela otazka: "co si prave ted myslim?"

KUK 25.3.2008 15:18

ale to je jedno , system produkuje vice rozpporu nez kolik je schopen resit

a jeho impotence narusta exponencialni radou....

z bank se stali penězokazci..

z majitelu realnych ekonomickych aktivit se tali majitele virtualnich globalnich financnich bublin..

z politiky jako rizeni kompromisu ekononickych subjektu se stala totalita silnejsich...

a system globalkapitalismu zakonite pujde srat , jako kazdy system ktery nema konkurenci

BOMBON 25.3.2008 14:12

hdp a regulovane ekonomiky

ac ekonomicky nevzdelan, troufnu si tvrdit, ze neni prima umera mezi vysi hdp a pokojenosti obyvatelstva. kdyz muzu verejne prohlasit, ze klaus je dementni narcis, muze to pro me byt dost dulezite a prinaset vic uspokojeni, nez kdybych sezral o jeden parek navic...

troufnu si dokonce tvrdit, ze i racek muze mit pravdu, kdyz tvrdi, ze " systémy regulací a podpor  v asijských zemích vždy vedly k pozoruhodným výsledkům"...

dokonce jsem ochoten to dokazat: kdo sdili tento nazor, bude pode mnou otrocit. ja mu budu presne rikat, co ma delat a trestat ho (asi vezenim ci ztratou odmen) kdyz to delat nebude nebo kdyz bude delat malo - to je ta regulace. obcas mu dam najist, za odmenu mu povolim se obcas sparit (spářit, nikoliv spařit), nebo mu z vydelanych penez koupim nejakou peknou potrebnou vec jako boty - to je ta podpora. jsem inteligentni (mam na to glejt;-)) a vim mnohem lepe nez on, jak bude vykazovat maximalni uzitek. dohromady budeme vykazovat pekny "HDP" - jak absolutne, tak per capita... spokojenost tedy bude zjevne na vsech stranach...:-D

skoro bych si tipnul, ze moc lidi neukecam... a nyni kvizova otazka - PROC NIKOHO TAKOVEHO NENAJDU, KDYZ VETSINA OBYVATEL VOLA PRESNE PO TAKOVEMTO MODELU EKONOMIKY?

Ivan Nový 25.3.2008 14:35

BOMBONE,

navíc v regulovaných a uzavřených ekonomikách 30% HDP zůstane ve skladech jako nevyužitelné zásoby :-))))

BOMBON 25.3.2008 14:41

Re: BOMBONE,

no, to zrejme zavisi na tom, jak ona regulovana a uzavrena ekonomika pocita hdp..;-)

Ivan Nový 25.3.2008 14:51

BOMBONE,

Podle plánu :-)))))

Modrý pták 25.3.2008 14:44

Podle mě proto,

že 1. ti volající vůbec netuší po čem volají a jenom se jim líbí zvuk těch bezobsažných trivialit, pod kterými si neumějí nic představit. Nebo 2. ti, kteří to vědí se stydí, že by takhle veřejně dali najevo svoje preference a veřejně se přihlásili k ideologii, která je zřetelně totalitní :-))

Ivan Nový 25.3.2008 14:54

Modrý ptáku,

ale bylo by naivní si myslet, že jednou totalitní ideologie zase nepřijdou do módy. Pak se lumpové přestanou stydět a hlupáci zase budou volat po pořádku. A mezitím je u nich populární třetí cesta :-)))

Kolombo 25.3.2008 14:09

Celé je to ptákovina.

V boxu nebo zápase jsou borci opravdu rozdělení do kategorií /až na tu bez rozdílu vah/. Ve sportu jde ale o zábavu, show, pobavení diváků a ne o život. Že by si lepší běžec vzal na záda batoh, aby "vyrovnal" něčí handicap? n ten volný obchod je výhodou pro aktivní lidi, nevýhodou pro pasivní. Dnes si může jeden zajet nakoupit do Němec či Rakous, pořídí-li tam levněji. Pecivál bude draho nakupovat doma. Pokud nebude obchod volný, budou nuceně nakupovat draho oba. Výhoda zůstane vydřiduchovi, který místní obchod ovládá. Ale je pravda, že k volnému obchodu, pohybu zboží a kapitálu  by patřil také volný pohyb pracovních sil. Ne rozdávání sociálních dávek, ale volný přístup k zaměstnání všem, co vládnou příslušnými znalostmi.

ocelin 25.3.2008 11:37

Tak to jsem fakt zvědav,

co na tohle Modrý pták....;-D.To si počtu...

www racek 25.3.2008 13:22

Re: Tak to jsem fakt zvědav,

no, jen aby ho netrefil šlak, vono to jde proti celoživotnímu dílu ...:-D

Ivan Nový 25.3.2008 13:46

racku,

a taky proti zkušenostem :-)))))

ocelin 25.3.2008 15:23

No , a to si racku představ,

až komunisti si jednou konečně pořádně přečtou Marxe, Modrej pták poleze po stropě.;-D

www racek 25.3.2008 11:18

no, obvyklýtradovaný omyl

o desáté, dnes už třinácté nejprůmyslovější ekonomice před druhou světovou ... skutečnost byla někde u 22 - 25 místa.

nicméně by bylo jistě příjemné, kdbychom tam zůstali i dnes...

Ivan Nový 25.3.2008 9:52

Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

ale výroba nesmyslů, které nikdo nepotřebuje a vyrábějí se jen proto, že jejich výroba je naplánována. Vysoké HDP je u plánovaného hospodářství vadou, plánované hospodářství musí mít co nejmenší HDP, to totiž znamená, že se plán je přesný a nevyrábí se nesmysly. Pan Chang je hlupák, srovnává jabka s hruškama. Plánované asijské ekonomiky byly úspěšné jen díky existujícímu volnému trhu jinde, který převzal funkci regulátora i u nich, to znamená, že poptávka po kopiích hodně převyšovala možnosti plánovaného hospodářství v asijských zemích. Prostě světový volný trh vytváří takovou poptávku, že vykryje i špatný plán. Ovšem pokud poptávka poklesne, tak regulované ekonomiky zkrachují nejdříve, právě proto, že jsou orientovány na výrobu toho co nikdo nepotřebuje a nad vodou podniky drží jen umělá poptávka ze strany státu.

jk-jiny 25.3.2008 10:52

Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

Tak napište knížku, když jste chytřejší:-P Ale diskuse tady bude váznout, protože i když leží ve skladech hodně neprodejnejch kLausovejch knih, guru to říká správně, i kdyby celý svět říkal něco jiného...

notgreen 25.3.2008 11:35

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

Není třeba, aby pan Nový psal knížky. Byly už napsány, dokonce před mnoha lety. Něco vyšlo i česky, např. Misesovo Lidské jednání. Ovšem to není nic pro vás, není to socialistická ideologie ani mystika židozednářského spiknití.

Lerak 25.3.2008 11:36

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

Proč by měl zrovna psát knihu? Než snůšků hloupostí, raději nic. Je to tady pouze diskuse. Chang střelil kozla.>-

Kolombo 25.3.2008 14:15

Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

Mně je jedno, co říká celej svět pokud mi ponechá možnost zařídit se podle vlastního rozumu a nebude mi  vnucovat svoje moudra. Podle svého rozhodnutí budu žít já a ne celej svět.  A volný trh znamená mimojiné, že se můžu sám rozhodnout od koho co koupím nebo pro koho budu pracovat. Vy si klidně postupujte podle ve světě módních "trendů".

BOMBON 25.3.2008 14:40

Re: Re: Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

R^

kurna, dneska jsou socani nekde zalezli... nebo nepracuji, nebot si spocitali, ze za cenu 4 dnu dovolenych jich maji diky velikonocim 5... :-P

www racek 25.3.2008 11:24

Re: Problém regulovaných ekonomik není nízké HDP,

no, vysvětlit se dá skoro vše, když člověk chce. nicméně, systémy regulací a podpor  v asijských zemích vždy vedly k pozoruhodným výsledkům, které nelze považovat za náhodu nebo krkolomě vysvětlovat jako pan ivan nový. otázka ovšem je, zdali lze asijský přístup ( zejména ztotožnění se s vyhlášeným cílem a dobrovolné regulace ) aplikovat na zcela jinak (individuálně) myslící evropany či američany. dle mého názoru ne.

. ovšem také je pravda, že např. v japonsku působí celá řada vrcholných západních managerů a dost úspěšně.  nicméně se taky zdá, že asie začíná mít pomalu navrh.