23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Slabá koruna je argument proti euru

Diskuse o přijetí eura pomalu sílí. A sílit bude s tím, jak jsou stále silnější i hlasy pro jeho přijetí v horizontu zhruba pěti let. Takže stojí za připomenutí, jak pomáhá ekonomice slabá koruna…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Balcar 12.6.2015 12:11

"Evropa" nás ráda vidí chudé.

Není v zájmu tzv. vyspělé Evropy, abychom zbohatli zvyšováním platů a zpevňováním koruny vůči Euru. Potřebuje nás chudé, vděčné za práci v montovnách s průměrnou mzdou hluboko pod vlastní minimální. Potřebuje blízkou a levnou pracovní sílu, která odvede špinavou práci a domácím zůstane zisk a smetana. Pan Singer ví pro koho pracuje. A že se nic nestalo, když lidem jedním škrtem pera znehodnotil úspory? Možná z pohledu člověka, který za výměnu poškrabaného sklíčka na hodinkách dá průměrný měsíční plat.

O. Uživatel 12.6.2015 12:58

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 12.6.2015 17:12

Re: "Evropa" nás ráda vidí chudé.

Lžete vy. Domácí ceny jsou samozřejmě vázané na ceny zahraniční, protože domácí ekonomika je na nich (dovozu) závislá a ryze českého výrobce, který nemá žádné vstupy ze zahraničí, lze najít jen velmi vzácně. A proč zahraniční výrobci a majitelé obchodních řetězců drží vysoké ceny zboží i v době, kdy náklady a ceny výrobců výrazně klesají? (Viz třeba mléko a mléčné výrobky v současné době).

R. Langer 12.6.2015 11:46

Páni, pane autore,

rozvádíte tady zajímavé ekonomické teorie, ale jako obvykle zcela odtržené od reality. Asi jste také jeden z těch, za koho nakupuje služebnictvo, jinak byste nepsal takové kraviny o tom, že nikdo o nic nepřišel. Takže se laskavě račte doučit něco o té reálné ekonomice, vy ubohý nafoukaný nedouku.

V. Povolný 12.6.2015 10:38

Pane Smrčka,

povím vám malé tajemství. V tomto státě je naprostá většina - jak vy říkáte - ekonomických nedouků. Já se k nim zřejmě taky počítám, protože jsem studoval jsem jiný obor, než ekonomii. Problém je ale spíš v tom, že oni se ti vaši vyjímeční specialisté z bankovní rady natolik soustředí na makroekonomické ukazatele, že jim naprosto unikají důsledky jejich rozhodnutí pro obyčejného občana. Ono má totiž každé opatření sva pozitiva a taky náklady. Těch se nelze zbavit, jde jen o to, kdo je zaplatí. A o tom ti vyjímeční specialisté už nemluví. Koneckonců to nejsou politici, takže se můžou na nějaké dopady na občany klidně vykašlat.

A ještě jednu poznámku. Euro je politický, nikoliv ekonomický projekt. O dění v eurozóně rozhodují politici, ne ekonomové. Proto je tady řecká krize, jinak by Řecko už dávno zbankrotovalo. A přijdou jistě další. Náš vstup do eurozóny je taky čistě politické rozhodnutí, pro které není žádný racionální důvod. To je zkrátka dáno charakterem eoruzóny a paraely by se jistě našly i v EU jako takové.

R. Langer 12.6.2015 11:50

Re: Pane Smrčka,

Přesně.

O. Uživatel 12.6.2015 10:05

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 12.6.2015 11:51

Re: Líbí se mi ta jistota a jednoznačnost.

Kdyby napsal nějaká čísla, tak by bylo poznat, že lže.

K. Frauknecht 12.6.2015 9:31

Tě pic :-)!

Blog Luboše Smrčky je zjevně PR ČNB.

K. Janyška 12.6.2015 8:40

Jděte s eurem do háje. A hra bankéřů na konstruktéry světa

je směšná. Víme houby, zda by situace bez zásahu ČNB nebyla daleko  lepší... Dzp.

J. Hejna 12.6.2015 8:15

nemá smysl hovořit o euru do doby, než se česká ekonomika

dostane na takovou úroveň, na které je například současné Rakousko

Uf, to jsem si oddechl. já se bál, že se tomu euru nevyhnu.

J. Brožek 12.6.2015 7:21

Co to znamená růst ekonomiky?

Prudká devalvace koruny přišla v okamžiku, kdy ekonomika nastartovala růst. Růst by byl a přišel by i kdyby k devalvaci nedošlo. Devalvace ho samozřejmě opticky zvětšila - vše se počítá v korunách a protože česká ekonomika je hodně exportní, tak přepočtené výsledky na koruny ukazují vyšší HDP - v korunách, v dolarech růst HDP byl hodně nízký, v Eurech vyšší než v dolarech a nižší než v korunách.

Pro růst ekonomiky je podstatné, že rostla Eurozóna, kam se vyváží nejvíc, a především Německo, které dává většinu zakázek. S tím nemá ČNB nic společného, ceny v Eurech nebo Dolarech se nezměnily (ani nemohly - jsou to dlouhodobé závazky).

Jediný důsledek - obyvatelé si mohou za své platy koupit méně, protože růst cen skutečně nastal a i když dočasně byl utlumen celosvětově klesajícími cenami energií a snížením vývozu do Ruska, tak tyto vlivy se již vyčerpaly a nyní ceny rostou rychleji než všechny prognózy. Zdaleka je nenásleduje růst platů. Takže lidi skutečně byli obráni a to nejen o úspory (pokud je neměli v dolarech), ale i na platech, za které si nyní mohou koupit stále méně.

Deflace vyplývající z poklesu cen energií by byla jediné správné řešení monetární části ekonomiky.

D. Krajíček 12.6.2015 8:24

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Souhlas!

Ještě bych dodal, že kdyby tady zavládla "vražedná" deflace, tak bankéři nebudou mít co žrát.

Ne, že by umírali hlady, ale budou se muset krutě omezovat a nové Ferrari Enzo si koupí až za rok a půl, místo obvyklého ročního intervalu.

K. Frauknecht 12.6.2015 9:31

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Asi tak.

O. Uživatel 12.6.2015 10:01

Uživatel požádal o vymazání
J. Brožek 12.6.2015 12:23

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Pokud vám připadá devalvace vůči Euru 15% a vůči dolaru (díky jeho posílení - to jistě) o 25% malá, tak pěkně děkuji. Růst HDP 2% je v tomto srovnání směšný.

A obyvatelé si mohou koupit méně i proto, že nemohou plně využít celosvětové snížení cen energií - protože u nás bylo zlikvidováno devalvací. To je hodně podstatné. O co se týká úspor - to je totéž, s nulovými úrokovými sazbami a inflací, kterou ČNB se stále snaží rozjet, je jedno kde je lidi utratí - jestli v zahraničí nebo v ČR, stále budou mít díky devalvacím o hodně nižší kupní sílu než v okamžiku, kdy peníze ukládali.

O. Uživatel 12.6.2015 13:02

Uživatel požádal o vymazání
J. Brožek 12.6.2015 14:39

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Takže: devalvace byla skutečně téměř 15%. A protože se jedná o exportní ekonomiku, kde je HPD z více než 50 % tvořeno vývozem, tak to rozhodně není mimo, ale je to naprosto relevantní. Navíc nepoměřuji HPD přímo s úrovní devalvace, ale s hodnotovým vyjádřením HDP v korunách a eurech či dolarech - tedy v přepočtených hodnotách na měny, vůči kterým primárně byla devalvace prováděna. To je naprosto relevantní postup. Z uvedeného postupu pak vyplývá, že devalvace na vlastní ekonomický růst neměla naprosto žádný vliv, protože v přepočtených hodnotách je růst naprosto minimální (při stanovení srovnatelné báze - tedy jednotném kurzu).

K využití snížení světových cen energií jen to, že např. cena elektřiny tzv. silové složky je odvozena od ceny v Eurech (na burze) a tedy bez ohledu na její výrobu v ČR je prostě výrazně vyšší, než by musela být. Tedy okradení všech obyvatel této republiky ve prospěch - v tomto případě ČEZu - atd...

Inflace se snadno rozpoutá, ale těžko krotí. Nebo snad chcete tvrdit, že za rok ČNB provede deflaci a vrátí kurz na hodnoty kolem 24 Kč, kde byly před jejím zásahem???

O. Uživatel 12.6.2015 15:49

Uživatel požádal o vymazání
J. Brožek 13.6.2015 7:40

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Ano, vím co to je ERU a vím, jak probíhá intervence. Ale zjevně o stanovení ceny elektřiny nevíte vůbec nic vy, protože byste věděl, co je silová elektřina o které píšu a co stanovuje ERU. A o intervencích také vím poměrně hodně a právě proto vím všechny její negativní dopady na běžné lidi - zaměstnance.

Víte co, zkuste si spočítat kurz 24,4 a 27,8 a jeho procentuální poměr, výchozí základna je samozřejmě ta starší, tedy 24,4. Všechny další bláboly jsou zbytečné.

V. Halašta 12.6.2015 10:05

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Růst v Eurozóně  a v Evropě vůbec není zdaleka takový, jako růst naší ekonomiky. Tedy zdá se, protože ty čísla jsou ještě hodně čerstvá a předběžná. Pokud se potvrdí, má pan Smrčka pravdu s výrazným vlivem intervencí, protože jiný impuls tu není.

S tím obráním lidí o úspory je to už jako u Babiše, který nedostává žádné dotace na biopaliva. Jednoduché věci jednoduchý nepochopí.

R. Langer 12.6.2015 12:10

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Co nechápete na tom, že se pro koncového spotřebitele všechno o 20% zdražilo? Je to pro vás snad moc složité?

O. Uživatel 12.6.2015 13:03

Uživatel požádal o vymazání
J. Brožek 12.6.2015 14:31

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Musíte se dívat kolem sebe a ne věřit všemu, co se objeví. Inflace 0 je hloupost- potraviny +10%, elektronika +20%, auta +15% atd.... takhle se dá pokračovat dlouho. Ano, poklesly resp. se nezvýšily ceny stavebních prací a bankovní poplatky (počítáno včetně úroků z půjček). Jinak ovšem všechno rostlo.

O. Uživatel 12.6.2015 15:45

Uživatel požádal o vymazání
J. Brožek 13.6.2015 7:52

Re: Co to znamená růst ekonomiky?

Možná by mohlo místo kontroly nákupu stačit pár taktických odkazu:

Tak např. PC - stačí se podívat na graf vývoj ceny: http://stolni-pocitace.heureka.cz/gigabyte-brix-gb-bxi7-4770r/

nebo u aut: http://ekonomika.idnes.cz/ceny-aut-zacnou-stoupat-0w1-/ekonomika.aspx?c=A131125_214743_ekonomika_brm

a samozřejmě vývoj cen automobilů na grafech - ale to snad zvládnete i sám, ne?

A k vývoji cen potravin - ten efekt zákazu do Ruska a levnějších jablek z Polska se už opravdu vyčerpal. Přeji vám kupovat nejen to prošlé a akční, ale normální nákupy.

P. Scheck 12.6.2015 0:21

Raději upřímně

Pane Smrčko, bylo by upřímnější, kdybyste napsal, že euro prostě ne, i kdyby čert na koštěti jezdil. Vsadím boty, že i kdyby se Řecko naprostým zázrakem zvětilo, vy zajisté nenapíšete příspěvek o tom, že je tedy na čase přijmout euro. Zcela určitě byste našel 1000 a jeden důvod k tomu, že euro určitě ne! ...

S. Sedlák 12.6.2015 6:48

Re: Raději upřímně

Upřimnější by bylo, kdybyste vy napsal, že Euro ano i kdybychom měli vykrvácet. K přijetí Eura není žádný ekonomický důvod, pokud jím nebude placení o dovolené a zájem dovozců. Euro je politický projekt a proto jsme byli donuceni se k přijetí zavázat vstupem do unie. Té unie, která vymýšlí pravidla a zákony ta, jak se jí to hodí v zájmu několika zemí nikoliv celku. Porušení našeho slibu nemá žádný ekonomický vliv na unii, ovšem masivní porušování pravidel ano. Řecko stačí k tomu, abychom Euro nepřijímali. Ať už kvůli platbám za ně nebo proto, že bychom ztratili možnost hnout s kurzem. Řecko se z problémů nevyhrabe, pokud nebude mimo Euro nebo si Německo nevezme Řecko jako permanentní finanční díru na svá bedra.

J. Kočí 12.6.2015 7:31

Re: Raději upřímně

Ještě by bylo vhodné připomenout, kdo na oslabení koruny vlastně vydělal. My, obyčejní občané určitě ne.

V. Halašta 12.6.2015 10:08

Re: Raději upřímně

Možná by bylo taky vhodné říct, kdo na něm prodělal nejméně - ti obyčejní lidé, kteří si nekupují dovozové zboží a nejezdí 2x ročně na zahraniční dovolené a nemají žádné korunové úspory.