18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Škrty a úspory

Jako většina ekonomických pozorovatelů jsem si až doteď myslel, že politika drastických škrtů a úspor, které pod dohledem Unie nařídilo Německo nesolventním státům eurozóny, je tragický omyl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 25.6.2013 14:42

Zmatené kmitání kolem neudržitelné polohy

Šetřit na výdajích státu ve prospěch soukromých investic se samozřejmě musí a to hned jakmile vznikne (max. několikaletý) rozpočtový deficit, který není odůvodnitelný nějakou krátkodobou katastrofou, protože jinak nevyhnutelně přijde zdražením obsluhy dluhu a stále rostoucím vytěsňováním investic vyvolaný hospodářský pokles, následovaný vznikem "blbé" spotřebitelské a podnikatelské nálady (krize). To se do určité míry povedlo Švédsku a Německu (Harz IV).

Pokud už krize vznikla, pak (opožděné) šetření, které pouze odvrací pád do dluhové pasti nepomůže, protože ušetřené peníze v budoucnost ekonomiky nevěřící občané nepoužijí na zvýšení spotřeby a tím méně na investice.

Šetření státu, by muselo být realizováno za konsenzu hlavních politických stran, politikem Reaganovských kvalit, mít plnou masmediální podporu, a být tak radikální, aby občané (podnikatelé) uvěřili tomu, že ekonomika má reálnou pozitivní budoucnost (je konkurenceschopná).

Nyní probíhající přeměna EU na od světa stále více izolované neosocialistické DEU určitě řešením krize není.

J. Kanioková 22.6.2013 21:53

Jasně, že je to stejné jako s vlastní šrajtoflí,

doma snad většina národa ví, že je-li průšvih, musí škrtit výdaje. Rozumně škrtit. K tomu stačí matematika zákl. školy.

K. Pavlik 23.6.2013 2:00

Re: Jasně, že je to stejné jako s vlastní šrajtoflí,

Bohuzel se mylite. V Cesku vzdy delali neporadek vysokoskolaci (bohuzel jsem tez jednim z nich takze je to rana do vlastnich rad). To co je jasne na zakladni skole zacina byt nepochopitelne na univerzite zejmena pokud se studuje neco jako dejiny umeni.

P. Schuster 23.6.2013 10:12

Re: Jasně, že je to stejné jako s vlastní šrajtoflí,

Podívejme se na hospodaření měst a obcí. Jediným městem v České republice, které nemá dluhy a naopak má ještě našetřeno jsou Teplice, kde je starostou senátor Jaroslav Kubera již od roku 1994. Ale je fakt, že není vysokoškolák. Takže to jde, ale ne koaličně (z 33 členného zastupitelství je 17 ODS a 1 TOP).

J. Chaloupka 22.6.2013 11:16

Pane Tomský, obávám se, že my už se nedočkáme.

Jediné, čeho se asi ještě dočkáme, bude velký evropský bankrot. Protože dluhy k ničemu jinému nevedou a můžeme si tisknout eura, jak chceme, až je naši věřitelé nebudou chtít brát, tak k tomu bankrotu stejně dojde. Všichni, co dnes křičí, aby státy investovali (eufemismus pro utrácení), tak budou překvapeni, až jim najednou budou rozkazovat Katařané nebo Číňané a na nějaké státem garantované důchody nebo dávky, budou moct zapomenout. V této situaci přežijí jen soudržné rodiny.

J. Hlubek 22.6.2013 6:42

Stát není podnikatel

stát je služebník veřejnosti, která si jej platí aby spravoval veřejné záležitosti. Já půjdu ještě dále než jsem psával v minulosti v podstatě v souladu s tímto názorem pana Tomského, který zdá se prozřel. Již jen povinnost státní aparát živit je zcestná, je pak rozbujelý a úřednící vymýšlejí spoustu nesmyslů a schvalují zbytečné zákony jen aby legalizovali svou existenci a postupně tratí svůj původní smysl. Ze služebníka se stává pánem a uzurpátorem lidských životů. Pokud občané státní aparát chtějí ať přispívají adresně a dobrovolně, pak by se ukázala skutečná jeho potřeba.

I. Kudrnová 22.6.2013 18:14

Re: Stát není podnikatel

Ale jak z toho ven?

J. Hlubek 23.6.2013 21:26

Re: Stát není podnikatel

To je těžká otázka. Je několik cest, ale ani jedna není občanům příjemná. Vzor Pinochet, výsledek dobrý, ale za cenu mnohých životů. Vzor Polpot, výsledek špatný za cenu milónů životů. Kudy tedy? Demokracie nabízí spoustu možností, ale ani jedna není schopna toto vyřešit. Znamená to, že poklidnou cestou to nepůjde. Problém budeme tlačit před sebou jako buldozer, až hromada státních parazitů bude tak veliká, že buldozer zastaví. Nastane všeobecný chaos a bude stát tolik životů jako za Polpota, výsledek Pinochetovy revoluce, však není zaručen. Já osobně jsem příliš starý abych se angažoval v politice a pokud sejdu smrtí hladem tak mi to až tak vadit nebude. Jde mi o naše malé potomky, kteří stále věří nádherným zprávám a reklamám malujícím svět v duhových barvách. Věří, že PAN stát jim přinese blahobyt aniž by hnuli prstem. Dokonce se nesnaží ani něco umět, ani něčemu rozumět. Na druhé straně PAN stát veškerým iniciativám háže bomby pod nohy, jen aby někdo nepřišel na to, že je zbytečný a nepotřebný. Škoda slov, skončí to krvavě

M. Prokop 22.6.2013 0:18

Radíte dobře,

ale hluchoňům.