28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
novák 25.10.2008 16:13

lhát a když to praská ještě více lhát

To pán z Hradu dává mladé generaci návod, jak se zachovat, když něco praskne. Hyenismus mocných, kteří zapříčinili krizi, nechali rozkrást banky sifistikovanými podvody a CS fondy 1996 již předvedli  tunelování pachatelé s posvěcením státních orgánů. Měli jsme to prodávat jako český investiční záměr obnovy světa  tuneling made in Czech! Je to bohužel výsledek ubohé židoviny a nepochopení světa, obrovský autismus a sobectví hradního pána. To pramení také z hluboké zaostalosti a nevzdělanosti představitele. Vzdělaný akademik je otevřený a přístupný každému jinému názoru, dokáže se z něj poučit a promítnout do rozvoje společnosti. To by také byl přístup! Ale ne  Klausův!

Vlali 24.10.2008 22:49

popleta

Jako vždy chybně už od základu. Krizi nespůsobil zásah stání moci do volného trhu, ale neregulace spekulativních nákupů na dluh. Ovšem čekat od propagátora volné ruky přiznání chyby i když jí stojí tváří v tvář je holt naivní.  

K. 25.10.2008 8:23

Re: popleta

0n to Klaus asi myslí tak, že stát svými zásahy k těm spekulacím inspiroval, že je tudíž sám podpořil A s důsledky svých zásahů si dotyční státní úředníci nedělali starosti.

brána 24.10.2008 21:06

Chápu správně

význam vědeckoekonomického modelu profesora Klause pro společnost.  Ve zde zveřejněném článku velmi plausibilně nastínil původ současné hospodářské krize v šílenství ekonomů, kteří opomenuli jeho systém.

Test 24.10.2008 20:40

Soudruh profesor je zcela mimo

protoze globalni bankovne financni sektor je vymezen jen pro vyvolene a privilegovane, tedy pro kosmopolitni Zidy, kteri zpusobili nestesti v minulem stoleti a hodlaji nas nicit i nadale.Proti jejich zhoubnemu vlivu neni jina obrana, nez vykazani je do Izraele nebo na Madagaskar.Zaklinani se volnym trhem, ve kterem parazit ovlada celosvetove deni je projev starecke demence.

ubu 24.10.2008 22:14

Re: Soudruh profesor je zcela mimo

ty seš tak chytrej

brána 24.10.2008 20:09

Ten chlap má konečně opravdu pravdu

Veškeré formy kapitalismu mimo kapitalismus jeho představ vedou ke krizi.

PET 24.10.2008 19:40

proč jsem Vám přetal věřit!

Vystudoval jste za komunismu. V době, kdy doložku k výjezdu kamkoliv musela schválit domovnice a domovní výbor KSČ a kdo ještě, jste jezdil po světě,studoval ve světě atd. Budiž-opomenul jsem i to, že kdo vyjel musel psát zprávy z cesty.zvlášť z kapitalistické ciziny.

 Tvrdil jste, že jste nadstranický-to Vám ale chybí,kdo má jiný názor je dle Vás.....,a tvrdě umlčován a vysmíván. Všichni jste zapoměli na Mňačka Jak chutná moc, všichni jste zapoměli, že základ demokracie je ve slušné domluvě rozdílných názorů na přijatelném kompromisu za podmínky, že i když s Tebou nesouhlasím, udělám vše pro to abys svůj názor mohl prosazovat-asi zbytečně přoïpomínám slušnost, pravdomluvnost, morálku, dodržování slibů- prostě normální život a ne stát, kde ani detailní smlouvy písemné stejně neplatí-holt Čína

Klaus Tupohlavek 24.10.2008 18:44

Ze ti Neviditelna ruka trhu neda par facek

Urcite bys je zaslouzil za tu ostudu co Cechum delas v zahranici.

Vidlák 24.10.2008 19:12

Re: Ze ti Neviditelna ruka trhu neda par facek

Dovolím si odhadnout, že jste článek pana presidenta vůbec nečetl a nemáte ani ponětí, co je "Bretton-woodský systém". Dále si jsem jist, že ani nevíte, kdo je autorem výroku "neviditelná ruka trhu". Prozradím Vám, že to není pan president, ale skotský ekonom Adam Smith a prohlásil jej již v polovině osmnáctého století.

Jinak věřím že lidem Vašeho ražení, tento anomymní plivanec, který jste zde zanechal, notně pozvednul sebevědomí...

brána 24.10.2008 20:14

Re: Ze ti Neviditelna ruka trhu neda par facek

jsou mezi námi tací, kterým se ani president s vědeckou kariérou zdá málo. Ale neberte to vážně pane Vidlák. Takových je sice pár, ale jsou zcela bezmocní.

Magor Milda, Mgr. etc. 24.10.2008 22:01

Neviditelná chlupatá ruka trhu, LTO, zákulisí tunelářů.

Do vědecké kariéry má váš pan president daleko. Jedině inženýrský titul z dob totáče by snesl srovnání s ostatními, vše ostatní je výsledkem politické a ne vědecké činnosti. Chybí jak diplomka, tak disertace, vše se utajuje, zřejmě to není vhodné k předložení. Ale nechme toho, jako politik prokázal dobrou školu intrik a zákulisních tahů, dokonce se stal tím presidentem znova. Má takový ten typicky český fortel, za globálním oteplováním cítí stejně jako my pouze záminku, jak nás oškubávat a ovládat. Všude čichá čertovinu, v EU, v opozici, v zahraničí.

Ta neviditelná ruka trhu byla možná v tom 18. století aktuální, dnes je trh už dávno ovládán zločinnou rukou, jinde se milióny a miliardy tak lehko nevydělají. Proto je třeba ten státní dohled, který ty zvláště dravé a dychtivé kapitalisty občas klepne přes jejich dlouhé prsty. Pokud se ovšem ti mafiáni zmocní i státu, pak nezbývá, než emigrovat.

ubu 24.10.2008 22:19

Re: Neviditelná chlupatá ruka trhu, LTO, zákulisí tunelářů.

proč sem píšeš hlupáku? Kdo to má číst? Akorát pliveš síru .

Klaus Tupohlavek 24.10.2008 22:43

Re: Ze ti Neviditelna ruka trhu neda par facek

Chytrej jako radio, koukam, ze si psal referat do 6. tridy, bravo! Jinak pro dospele lidi jsou to triviality mlady muzi.

V 24.10.2008 18:19

cykly a krize

zachvacujici periodicky celou ekonomiku zeme logicky nejsou soucasti kapitalismu, ale statnich intervenci do ekonomiky, mysleni pana Klause je falesne a to zvlaste ve svetle, ze tento pan udajne zna zakladni dila pojednavajici o kapitalisticke ekonomice, ktere maji tuto zakladni vec stezejni tezi

proste kdyz se neco hrouti na urovni celostatni ekonomiky, duvody je treba vzdy hledat na nejvyssi urovni, tedy statni

tolik k myslenkam pana Klause

PetrH 24.10.2008 20:07

Re: cykly a krize

Pokud najdete důvody na státní úrovni, tak tam, kde je ukazuje Klaus. Jsou to nevhodné státní zásahy. A to je přesně to, co Klaus kritizuje. Co kritizujete vy, smím-li se ptát?

V 25.10.2008 22:20

Re: cykly a krize

ja bych kritizoval zruseni zlateho standardu, ci spise jeho konecne zruseni, circa 1970, tam to vse zacalo, vlady mohly zacit zit zdanlive beztrestne na dluh a logicky obcane brzy nasledovali, zvlast kdyz je vlady k tomu i ponoukaly

Klaus is protireci, ne jedne strane jsou podle neho krize pro kapitalismus prirozene (to vubec ale vubec neni pravda), na druhou stranu vidi jejich vznik zapricineny statem, jak to tedy je

ja jsem napadnul jeho uvodni vetu, ktere je naprosto, ale naprosto nepravdiva, krize v opravdu soukromem systemu, ktery jedine muze byt nazvan kapitalisticky, nikdy nenaberou a nemuzou nabrat velikost celostatni plosne krize, nybrz jsou automaticky zastaveny uz v zarodku a nic podobneho soucasne krizi by nemohlo vzniknout.

v uvodnim odstavci pan Klaus implicitne rika, ze kapitalismus muze mit krize jako je napriklad ta dnesni, a to nemuzu nez opakovat jeho oblibeny obrat, je naprosto ale naprosto falesne videni sveta

V 25.10.2008 22:59

Re: cykly a krize

bohuzel VK neni zadny velky myslitel, a ma o kapitalismu pomylene predstavy, viz jeho zaverecne vety:

"Francouzský prezident řekl, že krizí kapitalismus nekončí. To má určitě pravdu, ale měl by vědět, že jeho návrhy a opatření ke konci kapitalismu velmi silně přispívají."

Tady je potreba predevsim rict, ze kapitalismus ani nahodou uz davno nemame, ne ze nejaka optreni mohou k jeho konci prispet. Muze dojit jen k posileni socialistickeho prvku dnesni kontrolovane ekonomiky, kdyz uz k necemu.

VK se zde zastava dosavadniho systemu, ktery ale skoncil dnesni krizi, proto je jeho boj proti dalsim kontrolam odsouzeny k nezdaru. Je potreba rict jak to je, a to znamena rici, ze kapitalismus uz nejake pul stoleti nemame ani nahodou, a to ani nahodou nemluvim o cistem kapitalismu

proste kdyz je krev ekonomiky plne v rukou statu, nelze hovorit o nejakem kapitalismu, to muzou jen takovi ubozaci, kteri vidi kapitalismus i na vezenskem dvore, kde si vezni smenuji vselicos za cigarety napriklad, a vubec pro ne nehraje zadnou roli, ze to vezeni se muze nalezat trebas v komunistickem statnim zrizeni, proste se tam obchoduje mezi soukromymi subjekty a tak je to pro ne kapitalismus, to je ve zkratce take nazor naseho prezidenta

--- prinejlepsim se zastava 'slapani vody' a doufani, ze lide a vlady budou na jeho nabadani od zitrka jako andele, a nenechaji se zlakat stejnou politikou jakou praktikovali doposavad a ktera vyustila v dnesni krizi, to je prece tak smesny postoj az to boli, takhle prece chteli za stareho rezimu udrzovat pri zivote disidenti socialisticky system a byli odsouzeni k nezdaru a stejne to dopadne s VK a jeho nohosledy ------ dnes, jako obhajce kapitalismu bych rekl, ze pokud neni ochota opustit menovou kontrolu a vratit se alespon k nejake forme komoditni meny, tak bychom meli prijmout DALSI kontrolni regulace menoveho trhu, presne podle toho odveky pravdiveho rceni, ze kontroly nemuzou nez plodit dalsi kontroly, protoze vzpecovani s touto logickemu konci (odmitani

V 25.10.2008 23:03

Re: cykly a krize

... protoze vzpecovani s touto logickemu konci (odmitani kontrol) jen o trochu prodlouzi agonii a umozni nam slapat vodu o neco dele, ale konce bude o to horsi.

Klaus vubec nerozumi tomu nejzakladnejsimu, co Hajek a von Mises rikaji - ze kontroly plodi dalsi kontroly a nemuze tomu byt jinak a ze soucasne volani po regulaci trhu je presne v duchu teto zakladni pravdy a podkud se tedy Klaus neumi, nebo nechce postavit celem, tak at je radsi zticha. To co tu dela je jen a jen politika apeasementu a ta jak vime je ve svem zaklade falesna.

hank bukowsky 24.10.2008 17:02

mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

Bývalý šéf americké Federální rezervní banky přiznal, že globální finanční krize odhalila "chybu" v ideologii volného trhu, kterou se řídil po dobu 18 let, kdy stál v čele americké měnové politiky.

Greenspan, který dlouhodobě prosazoval deregulaci, přiznal ve středu v americkém Kongresu, že se "částečně mýlil" ve svém postoji vůči bankovnímu průmyslu, když prosazoval přístup, podle něhož by se do něho nemělo zasahovat. Finanční krize ho zanechala ve stavu šokované nevěřícnosti. "Nalezl jsem chybu," řekl Greenspan o své hospodářské filozofii. "Nevím, jak významná či trvalá je. Ale velmi mě to znepokojilo."

Greenspan sdělil inspekčnímu výboru amerického Kongresu, že nyní lituje, že se stavěl do opozice proti regulaci určitých typů finančních derivativ, v jejichž důsledku zaznamenaly americké finanční instituce ztráty ve výši mnoha miliard dolarů.

"Udělal jsem chybu, když jsem se domníval, že sebezájem organizací, zejména bank a jiných, je takový, že jsou ony samy nejlépe schopny ochránit své akcionáře a jejich kapitál ve firmách," dodal Greenspan.

Karel K 24.10.2008 17:17

Re: Všichni se můžeme mýlit, jenom Klaus ne

St. Klaus se opět zesměšnil. Nejprve tím, jak se div neomluvil Rusům za okupaci Československa, teď zase ze své křišťálové koule dává rady světu. Inu stáří je nemilosrdné . . . 

tosek 24.10.2008 18:08

Re: Všichni se můžeme mýlit, jenom Klaus ne

Jak praví přísloví: "S léty přichází moudrost. Někdy však léta přijdou sama."

Balvan 24.10.2008 17:44

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

určitých typů finančních derivativ - a co? Mluví snad Klaus o určitých typech derivativ? Zkus si ten článek přečíst ještě jednou. Opravdu si myslíš, že několik vyvolených, v horším případě volených + armáda úředníků řídící světovou ekonomiku je tím správným nápadem?

V 24.10.2008 18:30

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

dobry napad to neni, ale to nebyla v prve rade statni intervencni politika ktera svet k teto krizi privedla, dnesni situace je velmi nazornou ilustraci pravidla, ze kontroly hospodarstvi plodi ve svem vysledku jen dalsi kontroly, ktere jsou vzdy nutne, stejne jako je nutny vysledek plne kontrolovaneho hospodarstvi, to jsou preci zakladni teze klasickeho liberalismu

Greenspan je pomyleny a vzdy byl, ale i pomyleni lide maji nekdy pravdu

V 24.10.2008 18:35

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

spatna stavba vety, melo to byt:

dobry napad to neni, ale dobry napad v prve rade nebyla statni intervencni politika, ktera svet do teto krize dostala...

tomfuk 24.10.2008 19:10

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

Jak krásné a bezproblémové byly časy,kdy v bankách místo peněz ukládali papírky .Státní podniky plnily plán.Jejich výrobky se krásně vyjímaly ve skladech.Hotové peníze, každá i nezapadlejší hospoda a obchod musely odevzdat po uzavírací hodině do státní banky.Jinak na druhý den by spořitelny neměly hotové peníze na výplaty drobných střádalů.Do toho si přijde jakási sametová revoluce,zhroucení RVHP a s ním i zavedená politika plateb,neplateb.Boty,šaty,strojírenské výrobky,potraviny,zbraně a jiné technologická zařízení ,platit systémem převoditelných rublů nebylo nic platné neboť jsme si s těmi rubly mohli akorát tapetovat na WC.Kde byli ti "chytří" v tu kritickou dobu proč nepotili ze sebe zaručené recepty jak z krize ven,teď chtějí tehdejší ekonomy kamenovat.?Říká ještě něco někomu kontinuita zákonů jak ji obhajovali v roce 1990 pan profesor Jičínský a Rychetský.Socialistická ekonomika a kapitalismus,nejde dohromady.80% pracujícího národa stálo s nataženou rukou.Koho v tu chvíli zajímalo,že do právního státu máme daleko a hospodářská pravidla určovali opět ti,kteří měli blízko k bývalým nomenklaturám pokud to nebyli oni sami.Je o tom zbytečné hovořit,srdce mé pláče.

R. J. 24.10.2008 19:56

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

Naprostý souhlas tomfukuR^

Hrad 24.10.2008 21:07

Re: mohl by někdo říci, co za šaška máme za prezidenta?

To jsi si vypujčil od Václava Černého. Ale ten psal o Pláči koruny české.  

dělník 24.10.2008 16:21

Mohl by mi někdo říci

co ve svém životě ten náš vědec,mudrc a šéf dokázal pořádného mimo toho žva nění a politiky?Na studiích byl prý 0 a studovat v zahraničí mu pomohla komunistická strana přez příbuzenstvo.V ústavu potom mimo zkoumání nic kloudného neznamenal. V politice dokázal jen žvanit bez zodpovědnosti a cpát se na funkce a rozdávat ty svoje teoretické ekonomické rady. Ať už mu konečně dají řídit pořádný podnik ,aby mohl ty svoje schopnosti prokázat, ale jekmile ho přivede k bankrotu a zaviní tím utrpení velkého množství pracujících, tak ať dostane to , co dostávají takový machři v Číně.Ale teprve potom ho lze uznávat a nebo bude od něho pokoj.

Vidlák 24.10.2008 16:28

Re: Mohl by mi někdo říci

Neptejte se co kde dokázali jiní, ale ptejte se,  co jste dokázal Vy sám. Podle Vaší frustrace, kterou jste ze sebe tak bezelstně vylil, soudím, že NIC.