20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rychlé peníze a oživení ekonomiky krizových zemí

V kakofonii názorů na řešení eurokrize dominuje zvláště několik hlasů. Jedni přísahají na snížení zadlužení, jiní zase věří v ekonomický růst na dluh a pár zarytých je stále ještě přesvědčeno, že svobodný trh není jen teoretický model a že by se o hospodářský růst postaral sám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 4.6.2013 17:50

Vtipné, ale nic to neřeší

Okrajový význam poukázek je dán už tím, že by byly vyjádřeny v jednotkách hlavní měny, kterou by ale nemohly nahradit, protože by byly nepoužitelné na spoření, nepřijatelné v zahraničí.

Inflační poukázky by byly pro občana přijatelné pouze jako dar (od státu?). Protože by spotřebitel nemohl vědět zda tento dar dostane i příště, nakoupil by za něho především (trvanlivé) nezbytné spotřební zboží (potraviny) do zásoby. Podobně by je využil i obchodník, od něhož by je ale podnikatelé přijímali jen v takové míře v jaké by byli (oni nebo jejich dodavatelé) schopni přinutit své pracovníky, aby tyto inflační poukázky přijali jako součást své mzdy (místo "tvrdých" deflačních peněz), což by se vzhledem k dnešní moci odborů nejspíš nezdařilo.

Po uzavření přívodu poukázek by jejich hodnota vhledem k malému zájmu o ně klesala pravděpodobně ještě rychleji než jejich inflační nominální hodnota. Poukázky by zmizely z oběhu, lidé by začali spotřebovávat nakoupené zásoby a vznikla by ještě hlubší deflační krize.

Je také těžko uvěřitelné, že by EU takové poukázky tisklo a tím připustilo, že (zázračné) Euro nic nevyřešilo a vyřešit nemůže.

J. Skotnica 3.6.2013 15:27

Stéblo tonoucímu,

J. Skotnica 3.6.2013 15:30

Re: Stéblo tonoucímu,

mně by se líbily soukromé peníze podle Hayeka a Rothbarta. To je dnes bohužel utopie.

P.S. nemohl by admin konečně odstranit nebezpečí rychlé ruky - i když by ubylo příspěvků.

Š. Hašek 3.6.2013 20:34

Re: Stéblo tonoucímu,

Schválně se zkusme zeptat  budoucího (možná) premiéra Rovnátka, co mu říká jméno Hayek.

M. Stuchlik 3.6.2013 23:31

Re: Stéblo tonoucímu,

To cizí slovo považuje za nadávku

P. Joch 3.6.2013 13:50

autor to trochu popletl

Autor smíchal dohromady dvě různé věci a pak prodává autarkii jako medicínu.

Většina lokálních měn byla zavedena jako obrana před inflací, nebo hyperinflací. Občané přestali věřit státním penězům, zavedli si svoji měnu, nadchli se pro ni a někdy to vyšlo, jindy ne. Lokálně to možná fungovalo, ale takhle chcete léčit EU?

Nemělo by se zapomínat, že peníze jsou prostředkem směny a v každé společnosti je právě tolik peněz, aby se uskutečnili všechny transakce.

Navíc věta, že 32tisíc oběhlo 463x a tudíž vzniklo 14,8mil hodnoty je z principu naprosto mylná! To by znamenalo že každá transakce vyprodukuje celou hodnotu. Jednoduchý příklad, pekař vyrobí rohlík, prodá ho za 1,5Kč obchodníkovi a ten ho prodá za 2Kč do bufetu a ten ho prodá za 2,5Kč vám. Hodnota rohlíku by tedy měla být 6Kč, protože jednotka měny změnila majitele, tudíž došlo k oběhu. To je přece nesmysl.

Stejnému nadšení propadli občané ve Francii za velké revoluce, o historii asignátů doporučuji přečíst dostupnou literaturu. Je to pokaždé stejné, po fázi nadšení a frenetické aktivity dochází k ochabnutí prakticky všeho, jako když organismu dojdou síly.

T. Pansky 3.6.2013 3:45

Evropa je ukazkovym prikladem levicove krize, kdy ...

... byrokracie narostla vyse, kdy zpomalila ci zastavila ekonomicky rust.  Reseni?  Jedine reseni je bourani nesmyslnych zakonu a opatreni blokujicich ekonomickou cinnost.  Kdo to udela?  Levice?  Ta to neudela v zadnem pripade, ta svou moc ze svych rukou nepusti.  Udela to pravice?  Kde je?  Zvoli si ji lide?   Ale nezvoli, nebot lide pravdu slyset nechteji.  Jsou priliz zkorumpovani socialistickou levici rozdavajici vsem okolo.  Tohle mne desi: objevi se zde najednou nejaky dalsi VUDCE, ktery vyuzije krize zpusobene levici a vyvola pochod k nove valce?  Historie se nanestesti opakuje a to je skutecne na povazenou.  Skutecne reseni by bylo: uvolnit vyrobu zrusenim vsech moznych prikazu a omezeni, nechat kapital zacit pracovat.  Ano, vznikali by novi bohaci, ale zaroven by z toho profitovala cela spolecnost, protoze by to uvolnilo prostredi pro ekonomicky rust.  top0625top@live.com

P. Lenc 3.6.2013 9:37

Re: Evropa je ukazkovym prikladem levicove krize, kdy ...

Ano pane Panský, toto mne straší také.Dokud bude co dát do natažené ruky, bude volič v Evropě sociálně demokratický.A potom?Historie se bohužel opravdu opakuje.

V. Kain 3.6.2013 13:22

Re: Evropa je ukazkovym prikladem levicove krize, kdy ...

Nikdo z Českých hejtmanů se Silviu Gesellovi myšlenkově nepodobá ani náhodou.A i kdyby se náhodou takový v některém kraji vyskytl a chtěl by zavést něco jako výše jmenovaný pán,tak by bylo zajímavé sledovat co by s ním provedl náš vládní šlendrián.