29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Růst bude, ale…

Co udělají letošní povodně s ekonomikou, která strádá již jeden a půl roku a začátek oživení je v nedohlednu? Očekávání, že odstraňování následků povodní může přiblížit konec recese, je docela diskutabilní, ale pojďme si to rozebrat popořadě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plíva 20.6.2013 9:58

Důsledky soukromých rozhodnutí

Pan Zámečník píše:"Je starým přesvědčením tohoto časopisu, že stát by se měl co nejméně vměšovat do soukromých rozhodnutí, avšak druhou stranou téže mince je ponechat důsledky soukromých rozhodnutí na jejich nositelích."

Vypadá to, že pan Zámečník je pro vměšování státu do soukromých rozhodnutí. Podle mého názoru takové vměšování vede k tomu, že se špatná rozhodnutí budou opakovat. Lidé budou spoléhat, že jim stát pomůže. Kdyby stát nezasahoval, možná by se v případě neštěstí našli lidé a dobročinné organizace, které by pomohly, ale lidé by se měli víc spoléhat na sebe. Když nelze něco pojistit, jdou do rizika a měli by na to nějak doplatit.

J. Ráž 20.6.2013 14:57

Re: Důsledky soukromých rozhodnutí

Špatně jste četl. P.Zámečník právě zdůrazňuje důležitost toho, aby důsledky špatných soukromých rozhodnutí zůstaly na jejich nositelích. Jinak řečeno: Když si nějaký hlupák postaví podsklepený přízemní dům v záplavové oblasti,který mu žádná pojišťovna nepojistí a pak pláče v televizi jak byl povodní postižen, tak by mu stát s obnovou jeho majetku neměl nijak pomáhat.

S tím lze jen souhlasit!

R. Kříž 20.6.2013 7:48

to je děs....

tolik plků....

vypůjčím si citaci: Tak ještě

jednou. Když vám někdo rozbije okno nebo vyplaví dům, zchudnete. Opak

může tvrdit pouze stínový ministr za ČSSD nebo jiný "expert". Doporučujeme: http://bastiat.cz/co-je-videt-a-co-neni-videt-i-rozbite-okno/

Já bych panu autorovi zboril dům a pak bych se díval na multiplikační efekt... To je strašné, kdo je vydáván za "experta" z NERV....

K. Frauknecht 20.6.2013 9:23

Re: to je děs....

:-)))

Taky jsem se tím balastem "prokousával" pln očekávání té nosné myšlenky ... a vono nic.

Z. Rychlý 20.6.2013 19:15

Re: to je děs....

Ale pan Zámečník to pěkně vysvětlil na tokových a stavových veličinách. Bastiat má samozřejmě pravdu už 250 let a pan Zámečník to nijak nepopírá. Já jsem si z textu vzal možnost, že v čase může být neštěstí impulsem k investici, ke které by možná došlo mnohem později. A navíc uvádí, že multiplikační efekt se rozkládá v čase nadlouho a nemusí být vůbec patrný, přesto za správných okolností být může. Protiargumentem zase může být, že při rozumném ekonomickém chování se pokles stavové veličiny vždy nakonec v čase negativně projeví na tokové veličině.

Ale je tu někde přítomno rozumné ekonomické chování ??

Z. Rychlý 20.6.2013 19:24

Re: to je děs....

Pane Kříži, tuhle jsem jednou o Mládkových perlách diskutoval se zdejším "expertem" O.Kadlecem a napsal jsem mu "více povodní a doženeme USA", nebo "válkami se proválčíme k prosperitě". Ale třeba Váš příklad s tím domem ... pokud by p.Zámečník plánoval přestavbu domu a kalkuloval s úplným zbořením, třeba by "pojistnou událost" docela přivítal. Otázkou by stále zůstávalo, zda obnova domu v zátopové oblasti je ekonomicky rozumné.