20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rusko, sankce a SWIFT

Rusko dosud zvládá čelit sankcím Západu, neboť po řadu let systematicky snižuje své vystavení americkému dolaru. Dolarové rezervy Ruska činily loni jen 16 procent celkových devizových rezerv země. Přitom o čtyři roky dříve to bylo více než 40 procent. Jeden příklad za všechny: od vrcholu roku 2010 Rusko snížilo objem držených amerických dluhopisů o 98 procent.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 27.2.2022 22:55

Bankovní výkazy nejsou dostatečně rychlé (swift). Pohled do minulých ekonomických výkazů bankéřů jim budoucnost neobjeví.

Všechny technologie se samozřejmě nevyvíjí tak extrémně rychle, ale níže citovaný technologický progres je dech-beroucí.

Cituji info o rychlosti sekvenování DNA:

- Let’s take DNA sequencing as an example, a technology that is demonetizing at a speed 5x faster than Moore’s Law.

- In 2001, Craig Venter sequenced his single genome at a cost of $100 million.

Today, you can do it for less than $1,000.

Š. Hašek 27.2.2022 18:51

No, když jsme u toho SWIFTU .......

Budu zvědav na tu frontu státníků, aby koupili od Ruska něco za hotové (spíš zlato), až jim poteče do bot. Bude hezké sledovat, za jakou měnu a v jakém (tajném) přepočtu se bude obchodovat. No sledovat to nepůjde. Byly by z toho asi útoky na představitele.

Pochopitelně, nejdříve to bude na otop v brusele, parlamentech, u Vystrčila. Jurečka s Fialou budou tvrdit, že první jsou nemocnice a občané. Jejich letadla počkají.

Jak si někdo může myslet, že Fiala vůbec ví, co SWIFT je?

Přeji všem příznivcům virtuálních peněz šéfovaných SWIFTEM pěkné sny.

P. Černý 27.2.2022 19:03

Nejsem si jist, zda vy zcela chápete, o čem je řeč. Odpojení ruských bank od mezinárodního mezibankovního platebního styku spolu se zmrazením jejich aktiv v zahraničí, to by byl co dosahu ekvivalent znárodnění a násilně kolektivizace v jednom. Prostými slovy řečeno, jedna monumentalni loupež a sabotáž současně.

Tohle již není legrace.

I snaha vzdorovat agresí by měla mít nějaké meze. Zvlášť, když jde jadernou supervelmoc.

P. Černý 27.2.2022 18:33

Poslední události.

Začíná se mluvit o zmrazení aktiv ruské centrální banky. Cirka 700 miliard USD.

Putin nařídil uvést ruský jaderný arzenál do zvláštní bojové pohotovosti.

Hlavní administrátor NATO Stoltenberg (ten co nedávno vyhrožoval umístěním jaderných zbraní ve východním Německu) mluví o siláckých gestech.

Tak mě v této souvislosti napadá, že nikdo ještě před pár dny (kromě těch, kteří věděli) nevěřil, že Rusko napadne Ukrajinu.

Že by použilo jaderné zbraně, taky vypadá jako naprostý nesmysl....

P. Černý 27.2.2022 18:34

PS Má jít o finanční atomovou zbraň.

Š. Hašek 27.2.2022 18:58

Já si vždycky myslel, že bojeschopná armáda má "všechno v přiměřené pohotovosti". Jinak to není armáda, ale neziskovka Černochové.

Novináři něco musejí plknout.

Putin tím dal najevo Langšádlové, že by měla "malinko stáhnout krovky". Jinak asi "vyplnil diskusní prostor".

Asi Biden telefonoval do Kyjeva, že to mají dát k ledu. Bude to minus 1/5, pro U krájinu. Putin je silnější a rozumnější. Z Pentagonu Bidenovi poradili, že "se bude čekat". Třeba zas třicet let.

P. Černý 27.2.2022 19:04

Píšete z Marsu nebo z Měsíce?

G. Onion 27.2.2022 21:13

Trochu vás poopravim, aktiva RF které může západ ukradnout je ve výši cca 130 miliard dolarů, na ten zbytek už nedosáhnou. Dal je třeba si uvědomit investice Američanů, Němců v Rusku, které by RF reciprocne znarodnila a bude to daleko víc než těch 130 miliard.

Netvrdím, že vyhazov ze SWIFTu a další sankce RF nepoškodí, poškodí a hodně ale i Rusko má ekonomické páky o kterých nám žvanil Kovanda nic neříká. To že dojde k další dedolarizaci SWIFTu nebudiz pochyb, což se klusáčkovi nebude moc líbit.

Četl jsem jak dva paraziti Fiala a Vondra při vyhrožování sankcema proti RF říkali že to bude stát i něco nás a že si budeme muset utahovat opasky. Takže to je zpráva pro ně, vy si utahujte opasky jak chcete, ale proč si je mají utahovat normální lidi? Osm let vás ten Putin žadal pojďte už konečně něco udělat s tou Ukrajinou, donutit ji aby dodržovali dohody Minsk I a II. A co udělal západ v čelé s parazitama von Lejno, Timmermans, Rutte a dalsi? Nic. Takže vy všichni nesete také svůj díl viny za tu válku a chcete po lidech aby si utahovali opasky. To je drzost.... ;-O

P. Černý 27.2.2022 22:05

To, co jste napsal samozřejmě sedí. Až na to, že znárodnění zahraničního kapitálu by dal prohloubilo izolaci Ruska, zvýšilo by to nezaměstnanost atd.

Já si nadto dokonce myslím, že to nejednání nebyla od USA jenom drzost. Že to byla promyšlená past. V principu podobná situaci před sovětskou intervencí v Afghánistanu.

P. Černý 27.2.2022 22:11

Pan Kovanda uvádí, že částka, kterou mohou USA a EU reálně zmrazit, činí asi 425 miliard dolarů. A údajně se tak stane. Už je to prý rozhodnuto. Vypadá to na hospodářský Armagedon.

G. Onion 27.2.2022 22:41

Já jsem někde viděl částku mezi 130-200 miliard dolarů. Ten rozdíl do cca 700 miliard už RF stačila převést. Dal jsou tam ještě miliardy juanu a tuny zlata. Ano k tomu propadu dojde, ale nebude ten sešup tak rychlý ják blábolí Kovanda.

Co se týká znárodnění amerických, německých investic. Proč by měla brát ohledy RF, hlavně na co? Izolace Ruska? Ta už je.

P. Černý 27.2.2022 23:01

Taky doufám, že Putin není idiot a s takovým vývojem počítal. Protože tady už je ve hře naprostý rozvrat ruského finančního systému. A pak se otvírá i riziko, že na ty jaderné zbraně může skutečně dojít.

Například ruský komentátor Soloviev nedávno tvrdil, že Putin má dohodnutou čínskou podporu pro případ podobných finančních sankcí Západu.

V případě zapojení Číny hrozí totální obchodní a finanční válka, která může nabýt dokonce i globálních rozměrů. Být americkou vládou, nechal bych toho džina v láhvi.

J. Kraus 27.2.2022 14:44

Než Rusko vstoupilo na Ukrajinu, jistě promyslelo všechna možná nebezpečí, jejich varianty a svoji reakci několik kroků dopředu. Putin ve svých veřejných projevech už dlouho a pořád důrazněji upozorňoval, že Rusko se považuje být stále více ohroženo militarisací Ukrajiny. To, k čemu nakonec došlo, čekal málokdo, dokonce ani esoterici ne, což by stálo za samostatný rozbor - zdaleka prý nejde jen o Rusko a Ukrajinu, potažmo Rusko a USA, do hry vstupují nadglobální síly jimž jde o osud planety. Přesto je tristní vidět totálně nepřipravený, potácející se a rozklížený Západ, jak ad hoc vymýšlí sankce-nesankce. Opravdový obraz bídy, ubožáctví, zbabělosti na úrovni Bandar-Logu, pod úroveň opravdového muže. A vidí to celý svět. Nemůžu si odpustit poznámku ohledně jásavě ohlašovaných vlaků se zbraněmi a municí mířících ze západu na UK, na které už čekají ruské oddíly na zablokovaných tratích. Bandar-Log byl při vší své nízkosti vychytralý, nikoli blbý až méněcenný.

Co se týče ekonomiky, existenční otázka pro Evropu je, kdy budou zprovozněny plynovody a ropovody mezi Ruskem a Čínou, Indií, Pakistánem. Je takřka jisté, že po jejich uvedení do provozu a po doběhnutí kontraktů s Evropou Rusko okamžitě přeruší dodávky na západ. Tomu je třeba předejít. Začít se může právě se osvědčujícími metodami, třeba zablokováním www.uhlí, blogu paní Šichtařové, Klimaskeptika. A ve finále až už nebude co, může dojít i na Václava Cílka.

P. Diviš 27.2.2022 16:05

Takže stručně řečeno, propagujete pokračování závislosti na Rusku?

Z blbosti, nebo za peníze?

Stejná blbost je, doufat v řešení cestou OZE.

P. Brecík 27.2.2022 14:28

ODJINUD!! Tak si shrňme nejdůležitější životní potřeby :

1) pitnou vodu platíme většinou Francouzům

2) elektřinu dotujeme brutálně Němcům

3) plyn nám budou dodávat na lodích Američani

4) teplárny ve městech jsou zprivatizovány do rukou zápaďáků

5) jídlo nám EU zakazuje vyrábět dle selského rozumu

Pak se teda zamyslete před čím nás celou dobu vlády varovali komunisti.

No před chamtivým režimem na západě.;-D

Š. Hašek 27.2.2022 14:59

..... zapomněl jste, že sůl nesmí bejt ani polská, ani mořská z Kréty, ani od Prešova ............ muší bejt z Tesca a dolovat ji musí Rio Tinto (to je firma, skoro nezisková, doluje všecko, vod železa až po lithium, modlí se k ní Bursík).

Ve všem máte ale recht, pane Brecíku.

P. Diviš 27.2.2022 16:10

V Tescu mají i tu mořskou, i tu od Prešova nebo z Polska. Nejste schopen ji najít, pokud nejsou na krabičce "bukvice"?

Š. Hašek 27.2.2022 17:42

Tý voe, já nepsal přímo vo soli vodněkud! Pan Brecík taky!

Já snad nebudu! To je zas vodpolodne. Fiala už jezdí s tankem (typ SSSR) po mostě Legií a my tady vo soli.

P. Diviš 27.2.2022 16:08

A s tím "chamtivým režimem na západě" si alespoň já žiji podstatně lépe, než s těmi komouši. Pokud vy ne, chyba bude nejspíš ve vás.

Š. Hašek 26.2.2022 20:18

1. Samozřejmě "spojovačka hodnot" Jourová nechápe, co vlastně by Rusku odpojila. I sama sobě. Netuší, že Putin není Drahoš. Vypočítal si (na rubl), co na něho mohou začít šít. Toho nepřekvapí vyjukaná Witowská s teplotním rekordem!

2. Rusko přežije všechno, Jourovou vykolejí 20 minut opožděné letadlo. Podle toho ta drzka soudí Rusko. Stejně nejdál v životě byla v brusele. A myslí si, že Rusko zapomene nějaké PIN.

3. Nadšené odpojovače (a nadšence pro penízky na čipu) upozorňuji, že je mohou odpojit také. A ryhleji. Třeba vykáží malý počet sledování výchovných pořadů ČT09. A nebo bude čipům zima a nebude proud.

4. Další nadšence upozorňuji, že včera začalo v ČR řízené státní blokování komunikačních prostředků. Ústava ČR k tomu něco říká! Samozřejmě, že drzounovi Rakušanovi to neříká nic.

Hrůza je v tom, že Rusko by se položilo až kobercovým jaderným konfliktem. Hrůzou je dále, že Jourová to nechápe a domnívá se, že že i po tomhle všem by zas řešila počet tužek na svým psacím stole a dotace Jurečkovi. Kliďánko.

Co se furt USA všude sserrou? Chtějí mít ještě tlustší černošky po svých ulicích? Nebo je chtějí vyvážet? SWIFTem?

P. Brecík 26.2.2022 19:12

Výborný článek, s maličkými chybkami. Co EU vymyslí, krávovina jest. Kdyby měli s Ruskem dloudobé smlouvy o dodávkách, byli by cena stabilní - dohodnuté. Čas myslím 5 až 10 let. Za tu dobu nevymyslí - Green deal - NIC. EU chtěla kupovat energie na burze a tak je kupuje. Raduje se nejen Rusko, ale všichni producenti. Jen hlupák by čerpal a dodával. Když může mít 120% zisku za 50% produktů. PS: Staré, "Socialistické" roury jsou v zemi přes 40 let. Dožívají. Potřebují údržbu, opravu, modernizaci. Kdo to zaplatí ? Tranzitní země ;-D Buď pochválen NS-1 a NS-2. Zjistíme v krátké době.

Š. Hašek 26.2.2022 22:57

Stačí se na "to" podívat, na ty mudroprdy!

Neuvaří si bez Ruska ani míchaný vajíčka, nesvítili by (ne hned) a z Řeporyj (a parlamentu) by už stříleli. Asi prakama.

Jenom proto, že USA se prostoru Varšavské smlouvy zachtělo, komplet.

J. Černý 26.2.2022 17:58

SWIFTem se v zimě nezahřejeme. Kovanda jo, když bere cca 100 000,- Kč nebo víc ??

M. Pivoda 26.2.2022 17:31

Cituji z článku: "... Západ by to také zabolelo. Musel by se smířit s prudkým zdražováním, sociálními otřesy, nutností vzdát Green Deal ..."

Já se NAOPAK domnívám, že nově vzniklá mezinárodní situace by mohla urychlit plán realizace evropského Green Dealu.

Český ekonom, Lukáš Kovanda, zde asi přestřelil obor své odborné kompetence. Proč? Budoucí klimatický a technologický vývoj (na planetě Zemi) nelze vyčíst z minulých ekonomických výkazů. Budoucí ekonomické výkazy přitom zatím neexistují.

D. Laurencikova 26.2.2022 18:43

No... V dnesnim Mnichovskem Merkuru uz se objevil opatrny clanek, ze by se snad nemela odpojovat ta posledni jaderna elektrarna, ktera ma jit letos z provozu. Mozna ze atom bude brzy vubec slavit renezanci.... Ale mozna take budeme brzy mrznout a sedet ve tme ;-(

M. Pivoda 26.2.2022 21:34

Pokud byste jen seděla ve tmě a nehrozila by vám smrt (jako dnes lidem na Ukrajině), pak by to asi nebylo to nejhorší, co by se vám v životě mohlo stát.

K věci energetiky

1. Němci jsou dostatečně chytří, aby zvážili svou situaci a patřičně se rozhodli. Nebudu jim radit.

2. Diskutující na Neviditelném psovi si zřejmě neuvědomují, že od úmyslu postavení nové velké atomové elektrárny k termínu jejího uvedení do provozu, bylo v minulosti třeba cca 20 let.

3. Tipuji, že do budoucích cca 20 let by mohla být již vyřešena funkční jaderná fúze (pro začínající praktické aplikace) a přiměřeně také kritické problémy skladování většího množství energie (přes noc, kdy slunce nesvítí) za ekonomicky přijatelnou cenu. To by změnilo pravidla stávající "hry".

Závěr: Náš svět se vyvíjí (technologicky dokonce rychleji, než dřív). Absolutní jistoty tedy neexistují. Nevíme, co zde bude za dobu zmíněných cca 20 let.

D. Laurencikova 26.2.2022 22:00

Ta prestava, ze Nemci jsou dostatecne chytri, me provazela ca. prvnich 25 let v Nemecku. Pak se zacala peu a peu rozpadat, az z ni nezbylo vubec nic. Nemci jsou evropsky "Phantomfahrer". Otevreli hranice pro miliony vyznavacu islamu, vystoupili z atomu i z uhelne energie, spolehli se na vitr a slunce a na plyn z Ruska a jeste k tomu odbouravaji svuj prumysl, protoze zachranuji podnebi. Takze, babo rad! Bude-li vyresena funkcni jaderna fuze, tak to se Nemcu nijak netyka, protoze oni stale jeste veri, ze budou vsichni jejich "prikladu" nasledovat a vystoupi z jaderne energie take. Vite, ze byvala ministryne obrany Ursula v. d. Leyen nechala upravit tanky tak, aby je mohly ridit tehotne? Vlastne "mohli ridit tehotni", abych byla korektni, protoze v Nemecku uz rodi i "muzi". Vsechno zle je k necemu dobre, rika se. Mozna ze konfrontace s realitou, kterou pripravil Putin, muze zpusobit lecivy sok.

M. Pivoda 26.2.2022 22:27

Pod článkem "EKONOMIKA: Rusko, sankce a SWIFT" není vhodné pokračovat diskutovat v nastíněných tématech.

D. Laurencikova 27.2.2022 8:18

Myslite? No tak toho nechejme, pane Pivoda.

Š. Hašek 27.2.2022 12:59

Tak tohle je na mě moc složitý, pane Pivodo.

Já byl v Rusku jen měsíce, na vojně krátce, počítám jen v procentech ........................ ještě nemám dořešený komutátor budiče generátoru v Dalešicích. Ale to je špinavý a starý ............

Ale občanku mám, pustěj mě do vlaku a snacha mi dá kliďánko to její nejcennější, i na tři dny. Faktem ale je, že to podepisuje ještě paní kontrolní.