23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ruka s razítkem

S novým stavebním zákonem je něco v nepořádku. Přesto ladí poslanci ve výborech poslední detaily, příští středu by měla sněmovna rozhodnout o definitivní verzi. Nová norma pak nahradí stejnojmenný zákon z roku 2006.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 30.4.2021 21:00

Stoupla by nezaměstnanost ...

M. Husovice 30.4.2021 12:01

Obdobně-garáž na vlastním pozemku do 25m2, jeden a půl metru od hranice pozemku bez povolení, blíže k hranici pozemku - projekt a povolení od tolika institucí, že jich snad ani více u nás neexistuje, perlička - .povinný souhlas všech čtyřech vlastnícíků EUEUsousedních pozemků i když garáž sousedí jen s jedním.

L. Písařík 30.4.2021 10:07

bylo by to krásný ....... kdyby všechno fungovalo nějak tak normálně. Ale co by ti všichni ouřadové pak dělali a co by dělali ti, co vymýšlejí takové hovadiny?

R. Polášek 30.4.2021 10:03

Hm, dřevěnou boudu na nářadí na vlastní zahradě do tuším 16 nebo 20 m čtverečních stačí jen ohlásit. A nemusíte mít žádné papíry. Pokud tam nemáte nějaké ochranné pásmo něčeho.

Takže, pokud nemáte, tak se přečtou předpisy a přednostně se ta boudička udělá do toho limitu, kdy stačí jen ohlášení.

Potom tam jsou nějaké šachy s objektem takzvaně nespojeným pevně se zemí. Přesně to nevím, moc jsem to nepotřeboval.

J. Vorlický 30.4.2021 9:23

Není mi zřejmé, zda problém vidíte v tom, jak jsou stavební úřady městy a obcemi řízeny, nebo v kvalitě samotných úředníků stavebních úřadů. Je to myslím obojí, neboť dobrý úředník pozná ́vyčůrankovské obcházení ́ a jistě jej bude ignorovat.

Pak se domnívám, že problém je v komplikovanosti stavební výstavby vůbec. Pokud přestavba (tedy ne úprava nebo ,,vylepšení"!) stavebního řízení nebude však pojata od základu (což de facto nemůže být, protože stavební řízení je jen jedna část na sebe vzájemně navazujících předpisů a zákonů podle kterých státní správa obecně postupuje/nepostupuje), další zákon může situaci jen zhoršit (jak dnešní situace jen dokazuje).

M. Šejna 30.4.2021 9:00

Starostové a zastupitelstva nemají na starosti stavební řízení. To dělají stavební úřady. Starostové a zastupitelstva mohou pouze prudit a vydávat nesouhlasy se stavebním záměrem. A to jako účastním řízení. Většinou zcela marně, protože pokud stavitel dodrží regulativy územního plánu, musí být stavba povolena.

Pokud ale starosta chce prudit, pak odmítavým stanoviskem obce dokáže stavební řízení prodloužit třeba i o dva roky, protože když se odvolá proti stavebnímu povolení, musí toto odvolání řešit krajský úřad.

M. Šejna 30.4.2021 8:55

Já jsem musel mít souhlas ministerstva obrany pří stavebním řízení před 4 roky.

Čekal jsem 2 měsíce, než na mě příšla řada. A to jen díky tomu, že jsem na ministerstvo zavolal, že už čekám dost dlouho a že potřebuji ten jejich souhlas co nejdřív.

Jakási úřednice mi sdělila, že toho mají dost a že nestíhají razítkovat.

Také mi řekla, že by jí zajímalo, kterej blbec tohle vymyslel, že ke každé chatičce se musí vyjadřovat ministerstvo obrany.

J. Lukavsky 30.4.2021 7:59

No nebylo to před 31 lety, ale už nevím přesně, snad před 5ti lety, a sděluji to protože jsem měl velikou radost. Špatných zpráv je nadbytek. J.L.

M. Sláma 30.4.2021 7:39

A proč nám dneska sdělujete, že Vám Ministerstvo NÁRODNÍ obrany někdy před více než 31 lety povolilo stavbu dřevěné boudy? 8-o :-P

E. Chrapek 30.4.2021 7:23

Ale autore, proč tak složitě a moralisticky. Vždyť jde jenom o prachy na úplatcích a o informace předem, které se mění na velké prachy.

J. Lukavsky 30.4.2021 6:38

"Jistě je obtížné povolovat stavby" To rád věřím. zachtělo se mi si na vlastní zahradě postavit dřevěnou boudu na nářadí, rozměrů 3,5 x 5,5 m. Na stavebním ouřadě mi sdělili, že k tomu potřebuji 12 papírů (dvanáct). No jeden mám pečlivě uschovaný: Ministerstvo národní obrany sděluje, že si tu dřevěnou boudu mohu postavit.... J.L. end

R. Polášek 30.4.2021 5:32

On je problém v tom, že stavby jsou čím dál víc zregulovány, prodražovány a zešněrovány nesmyslnými regulacemi, předpisy a zákony. Třeba kolem povinné tepelné izolace domů, jejich obnovitelnosti a podobně. Pro běžného člověka, který nemá peněz nazbyt je tak stále obtížnější a obtížnější získat svůj vlastní dům nebo byt, zatímco pro vrstvu těch víc bohatých se nachází zajímavé možnosti, jak v těch čím dále složitějších a složitějších předpisech nacházet všelijaké mezery a skuliny, jak si prosazovat svoje vlastní řešení bytu a domu, často i na úkor sousedů. A pro developery se nacházejí zajímavé možnosti, jak ošidit své klienty třeba v kvalitě postavených bytů a domů a tím vydělat.

Protože stavební úřady řízené městy a obcemi často nejsou tak na výši, aby takovému všelijakému vyčůrankovskému obcházení předpisů zabránily, vznikl tlak na to, aby stavební púřady byly řízeny státem a ne městy a obcemi.