28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rozpoznání problému tohoto světa

Česká národní banka už má sazby u nuly. Přesněji, po čtvrtečním snížení sazeb, na 0,25 %. Vláda zase těžko může navyšovat rozpočtové deficity. A riskovat tak cestu směrem k Řecku. Co tedy mají teď tvůrci hospodářské politiky dělat? Co od nich čekat? A vůbec, potřebuje ekonomika nějakou pomoc?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.10.2012 11:40

Krize spotřebitelské důvěry

(víry občanů v budoucnost jejich ekonomiky) je skutečně noční můrou např. japonských politiků a ekonomů. Japonsko je ovšem také exemplárním příkladem toho, že ani 2 desetiletí obrovského utrácení státu situaci nezlepší, protože občané nejsou "padlí na hlavu" a vědí že státní finanční tsunami je dočasná, neefektivní a je realizována na dluh, který bude splácen na úkor např. jejich důchodů. Vědí, že je ve svém výsledném efektu stejně ničivá jako ta tsunami přírodní.

Především pro nás z toho plyne poučení, že zlepšit spotřebitelskou náladu mohou jenom (soukromé) hospodářské aktivity. Je logické, že musí být zaměřeny na perspektivní (tedy mimoevropské) trhy. "Žraní" na dluh nikoho spasit nemůže.

B. Rybák 6.10.2012 10:43

Re: Krize spotřebitelské důvěry

Tento svůj příspěvek jsem napsal jako reakci na článek P. Holuba "EKONOMIKA: Žrát či nežrat, to je oč tu běží" a omylem vložil na toto místo.

P. Kozelský 4.10.2012 19:41

Krize peněz ? Nikoliv !

Současná krize není krizí peněz, ale krizí hodnot ! Prostých morálních hodnot. Dokud budou státy, banky , podniky a rodiny řídit lidé s pokřivenou morálkou, bez skrupulí a odpovědnosti je naprosto jedno co uděljí občané, odborníci či kdokoliv  z nás kdo si zachoval trochu morálky a zdravého rozumu.

Jediné co je totiž potřeba udělat je zbavit tyto lidi moci a odpovědnosti za vedení něčeho, co nechtějí zlepšit, ale jenom změnit k obrazu svému. Tomuto megalomanství moci jednotlivců propadaly vždy miliony lidí. Jak to pak vypadalo už víme. Nezvládnutí role vůdce společnosti je totiž spojeno s morálkou. Jestliže ten kdo vládne mocí či penězi je človek s morálkou spornou, či přímo pokřivenou, přidají se kněmu stejní lidé stejně pokřivení a zvrhlí a vznikne stejný spolek ohrožující vše a všechny kolem sebe a to za každou cenu.

Není - li morálky , nesmí být vedení. Proč ? Další tisíce a miliony lidí opakují stejný taneček jako tato smečka až dotrhají nemohoucí zbytky lidí s morálkou a přivedou je k zoufalství činů, které poté není možné hodnotit jinak než zase jako sporné a tento kruh nelze opustit. Vzniká čiré zoufalství.

Česká republika je v dupikaci a množení těch negativních příkladů hlavně v posledních 23 letech státem a společností na místě bohužel ve světě prvním. A to od hlavy státu až po starostu v poslední horní dolní. Proto není možno nastartovat cokoliv. Nikdo nikomu nevěří. Před 2 lety jsem komentoval výroky a činy začínající vlády tak, že pokud nedají občanům této země naději místo daňového vydírání, nepovede to ke kýženým vytyčeným cílům. Neposlouchali nyní budou sklízet ovoce své pýchy a neomylnosti nejdříve ve volbách krajských, poté ve volbě prezidenta a ndkonec ve volbách paralamentních. Kdo seje nedůvěru a nesouhlas sklízí odpor a nenávist. Smutné a pravdivé. Leč nemáme v politice lídrů, jen přisluhovačů . A proto se z nás také jen slouhové cizího kapitálu stávají. Otázkou zbývá jen jak dlouho ještě toto jako svobodní občané svobodného státu strpíme?

J. Chaloupka 4.10.2012 14:25

Politici brání očistnému procesu kapitalismu, tj. bankrotu.

Pumpují peníze do neefektivních podniků a bank. To samé dělal socialistický stát. Zdá se, že ten socialismus je taková droga, že jakmile se někdo stane opravdu špičkovým politikem, nemůže jinak, než přerozdělovat a pokud na to nemá, tak si půjčovat. Dluhy lze vyřešit jen dvěma způsoby: zaplacením, nebo bankrotem. K zaplacení se nikdo v Evropě nemá a bankrotu se brání zubynehty. Jak to dopadne? Copak si už nevzpomínáte, jací jsme byli v r. 1989 chudáci? Jak jsme hladově hleděli na západní tehdy kapitalistické země, které přetékaly zbožím? Zdá se, že nakonec po vítězství kapitalismu socialismus evropské politiky natolik pomátl, že přerozdělují a přerozdělují. \Páchat dobro za cizí peníze, kdo by odolal?Až socialismus v Evropě zcela zvítězí, budeme zase chudí všichni. Pak ovšem nebude třeba závidět bohatým. Oni v Evropě nebudou.

Dnes vyšla zpráva, že EU chce zvýšit platby členským zemím a Česku to znamená přihodit 5 mld. Nebylo by na místě začít organizovat Evropskou iniciativu za snížení rozpočtu EU? Poláci prý něco takového organizují kvůli uhlí. Kdo se toho ujme?

J. Kanioková 4.10.2012 18:56

Souhlas, naprosto s vámi souhlasím...

Unii došly peníze, do Česka míří žádost o pět miliard. Evropská komise bude kvůli chybějícím penězům po členských zemích Evropské unie chtít navýšit rozpočet EU na letošní rok až o deset miliard eur. Píše to týdeník European Voice. -  http://jdem.cz/wcsy8

Hororové vízie Juraja Mesíka: Už kupuje trvanlivé potraviny - http://jdem.cz/wbhd5

Potřebujeme maximálně obchodní vazby mimo EU ! A fakt jsem zvědavá, jak ten doplatek do rozpočtu EU projednají, fix !

J. Salek 4.10.2012 14:21

Kalousek nebo ruzovo-ruda koalice?

Zase bych tisknuti penez nedsuzoval. Nejlepsi zpusob jak strouhnout socialni stat je pres inflaci. Jak chcete milionum duchodcu a nemakacenku oznamit ze jim snizite davky a duchody, protoze na ne stat nema? Nejlepsi zpusob je pres inflaci. Lidi co maji penize v bankach je staci vybrat a nakoupit akcie, zahranicni aktiva nebo nemovitosti. LIdi co maji penize v duchodech a davkach dostanou proste min a svede se to na neocekavanou inflaci. Podnikum to taky nebude vadit, protoze devalvuje koruna a bude se lip vyvazet. Ostatne na tohle evidentne vsazi Euro i Dolar tak je prece hloupost zustat opodal. Takova 14% inflace po dobu par let ma sanci hezky zredukovat vydaje vlady. Kalousek radsi zvysuje dane, tak uidime jak si bude pocinat vlada socanu s komousema. Je jasne ze populisticky zdani "bohate" zamestnance. To znamena ze podniky jim budou muset tuto ztratu dorovnat na ucet "zbytnych" zamestnancu. Je otazka jestli nova ruzovo-ruda vlada muze slapnout na kuri oko i podnikatelum. Ja myslim ze to neudelaji. Prece jen spousta socanu jsou taky "podnikatele". Nakonec muze byt takovy ruzovo-rudy zmrsenec lepsi nez Kalousek. 

Z. Rychlý 4.10.2012 7:04

Když ale zrovna tohle

lidé slyšet nechtějí.

M. Vojtíšek 4.10.2012 2:02

Pochybuji,

že na řešení krize stačí pouhé ekonomické nástroje, či apel na obyvatele. 3 MLD rozvíjející se trh v podobě Asie a Jižní ameriky, potřebuje spotřebitele s plnou kešení a kvanta levných surovin. Tzn Evropu a Severní ameriku s přebytkem.

J. Kanioková 4.10.2012 3:03

No jo... ale z čeho vzít ten přebytek?

Potřebujeme vyrábět a exportovat... Zvyšováním daní se hází klacky pod nohy firmám, zvýšením DPH spotřebě.

A zase (ze včerejška) - 11:42 Vláda dnes schválila návrh zákona, který umožní státu ručit České národní bance za půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 2,53 miliardy eur (63,2 miliardy Kč). (Proč zas MUSÍME "půjčit" MMF? Na věčné časy? Určitě to zase bude další "půjčka" některé krachující země EU, která nebude nikdy splacena)

EU se s Amerikou předhánějí v horšících se výsledcích. článek - Po vzoru SSSR: Bankrot USA je realita, ne nějaká načerno natřená budoucnost - http://jdem.cz/waau5

My zoufale potřebujeme export mimo EU..