23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Rent seeking

Jedna ze základních ekonomických pouček praví, že cena čehokoli vzniklá za existence konkurence je právě tou cenou, za kterou jsou ochotni a schopni výrobci vyrábět a za kterou jsou kupující ještě ochotni kupovat - tedy je cenou tržní rovnováhy – ti první za ni produkují a ti druzí za ni kupují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 18.3.2013 17:19

Pěkná kapitola základů ekonomie

Bohužel, z některých příspěvků je vidět, že ekonomické, stačilo by logické uvažování, je řadě lidí prostě cizí. Až mne z toho jímá beznaděj.

Tady přeci nejde o žádnou ideologii, ale o elementární ekonomickou zákonitost a je jenom věcí našich intelektuálních schopností, abychom ji dokázali aplikovat na děje okolo nás.

K. Pavlik 18.3.2013 17:34

Re: Pěkná kapitola základů ekonomie

Ekonomika je asi nejvice se rozvijejici veda. Jeden citat (muj byvaly sef - doktor ekonomie atd, atd, atd): Ekonomove (tedy ekonomicke modely) jsou vyborni v predpovidani minulosti. Asi je vam znamo ze nositel Nobelovy ceny za ekonomiku  zbankrotoval jeden z nejbohatsich okresu v Kalifornii.

 Ekonomicka ucebnice pro zacatecniky neni bible.

O. Uživatel 18.3.2013 20:26

Uživatel požádal o vymazání
P. Vaňura 18.3.2013 21:26

Kde jste sebral ten nesmysl o Gatesovi a zejména Jobsovi

Oba přišli na trh s NOVÝM PRODUKTEM, získaným technickou inovací při znalosti potřeb zákazníka. Nový produkt na trhu, to je jasně popsáno v učebnicích ekonomie a tak mnohdy vznikaly velké majetky.