19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 10.10.2008 9:43

Pane Hampl,

Vy se významu Vašeho jména, které znamená šašek přímo křečovitě držíte. V zemi, odkud to Vaše jméno pochází, tam kde vynalezli např, takovou regulaci jako Mehrwertsteuer by si Vás tamní Tůma pozval po takovéto slátanině v pondělí ráno na přátelský rozhovor a nabídl Vám job nočního hlídače, abyste dostal prostor pro neškodné probírání Vašich chaotických nápadů, protože taková blbost, jakou presentujete je s Vaším dnešním jobem prostě neslučitelná.

JJ 10.10.2008 9:39

K minimalni mzde

autor mluvi o fikci, ktera je stanovena pro idealni trh, kde s neomezenou mobilitou pracovnich sil. Jsou regiony, kdy je vyjednavaci pozice pracujicich velmi nizka a pritom by vice pracovnich prilezistosti snizenim platu o 10-20% nevzniklo, ani neubylo pri navyseni o10%. V CR se lide za praci moc nestehuji, bud to muzeme respektovat, nebo tvrdit, ze je to jejich hloupost. Osobne jsem pro respekt.

A neni spatne drzet minimalni mzdu nad zivotnim minimem. Zbytecne to rozhodne neni, i kdyz v tech makro cislech se ztrati osudy lidi, kterym pomaha.

JJ 10.10.2008 9:32

Autor je viceguverner regulacni instituce

Tak to od nej sedi ;-D

RomanL 10.10.2008 9:30

Re: o kousek níže jsem byl kousavý

Člověče, co melete, že regulace je takový stav, že když máte hlad, tak se najíte? To je snad přirozené! Naopak regulace znamená, že budete muset žrát v přesně danou dobu, i když hlad mít nebudete a ještě se z toho poblijete!

www racek 10.10.2008 9:10

Re: Jeden typ mám ,

takovejch už bylo ....;-(

Tino 10.10.2008 9:09

Volte Hromadu!

Regulace jsou povětšinou zdůvodňované Zeleným viděním přicházející apokalypsy světa. Strach nahánějící vize "vědecky" odůvodněná přesvědčuje občana k sebetýrajícím krokům. Proto občan ruinuje svou kapsu a pořizuje si raději nové asijské auto a postarší ojetinu dává do frcu. Po čase je udiven, že ač nové, stejně mu ruinuje kapsu. Kdyby totiž za vynaložený peníz na nové asijské dal prašule na pořádnou údržbu staré ojetiny, jezdil by ojetinou snad i několik desetiletí.

Pravda je ovšem ta, že takovým všeobecným hospodařením by přišly světové koncerny o obrovské možné zisky. Nejedná se totiž ani zdaleka jen o auta. A nejedná se dokonce jen o průmysl produkující techniku. Takové zemědělství například by přišlo o obrovské možnosti, kdyby se do lidí nehustilo o nezdravém způsobu stravování. Bio produkty, zdravá výživa, vega potraviny - obrovský byznys! Také léčitelské alternativy je super kšeft.

Strašení lidí ruku v ruce s regulacemi vytváří bohatství. Paradoxně to odporuje článku, ovšem zároveň jej potvrzuje. Takto vytvářené bohatství totiž nejde k občanovi, jen zvětšuje hromady zisků a násobí moc nadnárodních korporací. Globalizace? Houby! Jen koncentrování moci a snaha o "regulaci" světové politiky proti názorům svobodomyslných lidí. Jsou to vlastně řady spiknutí kapitálově silných jedinců a boj mezi nimi o ovládnutí co největšího množství lidí planety. Zblbnout co největší množství lidí aby se chovali nepřirozeně a utráceli prachy v zájmu koncernů. To je smysl regulací. A vlády slepě či vědomě tomu napomáhají.

Zvolte si regulovčiky a máte vystaráno na co dřít. Nebojte, neumřete dřinou, jen prachy všechny odevzdáte tam kam patří. Totiž na tu větší a ještě větší až největší hromadu!!

Kolombo 10.10.2008 8:55

Re: Regulace

bankéři krachujících bank jsou zaměstnanci, mají pracovní smlouvy a co si vydělají, je jejich. Jestli si mohou text svých manažerských smluv odhlasovat jako naši poslanci nevím, ale asi sotva. Pokud někdo vydělá a opustí byznys před krachem, asi je to jeho. nebo snad dělník v zadluženém Crystalexu by měl část svých mezd vrátit, protože firma krachuje kvůli dluhům zčásti způsobených i vysokými mzdami? Kdyby byly poloviční, třeba by firma jela dál...:-D:-D

Xury 10.10.2008 8:52

Re: Regulace

Myslíte, že majitelé bank by se bez podobné regulace mohli samou láskou k managerům rozdat?

Xury 10.10.2008 8:51

Re: Neuvěřitelné bláboly celoživotního úředníčka z politické věrchušky.

Právě jste dokázal pravdivost (často citovaného) výzkumu o neschopnosti chápat psaný text, který před nějakým časem proběhl na území ČR.

brána 10.10.2008 8:51

Re: Opravdu máte pocit,

Já mám jistotu že ano.  Takový společenský anarchismus, který pod záminkou deregulace vyžitých opatření popírá potřebu organisace/regulace celospolečenských procesů na úkor prosazování svých dílčích zájmů.

Xury 10.10.2008 8:49

Re: Hele, vy esa níže.

Pak ovšem bude pro vás hračkou je argumentačně rozdrtit,  že?

R. J. 10.10.2008 8:41

Jeden typ mám ,

pořádně regulovat výdaje manželky.

Kylchap 10.10.2008 8:25

Regulace

je samozřejmě škodlivá. Zejména ta, která reguluje osobní zisky bankéřů krachujících bank.

Honza42 10.10.2008 8:09

Re: o kousek níže jsem byl kousavý

Jinými slovy, voláte po zákonu o vyrovnanosti státního rozpočtu. Pokud chcete po bankách, aby půjčovaly jen to co mají svěřeno od klientů, tak logicky stát může taky utrácet jen to co obdržel od poplatníků. S tím nelze než souhlasit.  Ovšem to není přece žádná regulace, to je normální stav.

Regulace (zásah do přirozené logiky a běhu věcí) je připustit, že mohu utrácet to co nemám.

"Navrhuji sníst psi. I když je nemáme? I když je nemáme." Víte proč se tomu normální lidé smějí? Protože je to pitomost. Bankéři a vysocí státní úředníci ovšem takový vtip nikdy nepochopí, protože sedávají tam vpravo, že?

jepice 10.10.2008 7:56

Opravdu máte pocit,

že článek propaguje anarchii?;)

bruner 10.10.2008 7:55

o kousek níže jsem byl kousavý

na tomto místě a po uklidnění pohovořím vážně. Zkušenost mi říká a ostatně i dějiny to potvrzují, že dlouhodobě nejlépe se člověku žije, když se chová uměřeně. Např.má-li hlad tak se nají, je-li unaven jde spát jednoduše reguluje svůj stav. Jistě by nemusel nic regulovat, jen by při hladu nejedl. Šlo by to. Inu ano, ale pak by umřel. Z pozice člověka, který chce žít jde o regulaci potřebnou. Kdo chce umřít, ten naopak nereguluje a smrt považuje za chtěnou. Jde o nahlížení na konečný výsledek.

Spíš bych vám dal příklad, kdy se regulace neosvědčila v bankovním světě. Paradoxně je jí vyhláška ČNB o kapitálové přiměřenosti-o přiměřeném krytí rizik. Kdyby této vyhlášky nebylo, pak by mnohem rychleji některá dravější banka na svou hamižnost dojela, odpadla a nebyla by nynější krize (věc jsem zjednodušil).Regulace omezuje rychlost narůstání hamižnosti, takže se stačí zapojit více bank.

Ovšem nevolám po deregulaci, ale po 100% regulaci, po totálním oddělení bankovních spekulací od úvěrových operací, které jsou plně kryty.

Mejla 10.10.2008 7:14

Re: ihned po přečtení článku mám pro vás příklad

R^R^

Mejla 10.10.2008 7:13

Neuvěřitelné bláboly celoživotního úředníčka z politické věrchušky.

Podle Hampla je tedy ideální formou státu anarchie, kde neplatí žádné zákony (regulace). V podstatě Hampl opakuje to, co před 20 lety Klaus, čímž si vysloužil označení "architekt finančního pirátství". Ještě bych p. Hamplovi doporučil, aby vyřadil např. regulaci u své luxusní limuzíny.

M 10.10.2008 6:22

Re: Hele, vy esa níže.

Vyroky jsou zavadejici a detinske. 

Trotl 10.10.2008 6:10

Hele, vy esa níže.

Uvedené výroky či příklady v článku jsou pravdivé nebo nepravdivé? Tak to argumentačně smeťte, když na to máte.

Siky 10.10.2008 5:55

Re: ihned po přečtení článku mám pro vás příklad

R^ DOBRÝR^

pedro 10.10.2008 5:03

Reguluje

se proto, ze kdo nedovede delat neco uzitecneho, tak reguluje. Za podpory nevinatek, socialistu a tech, kteri na regulaci umeji zbohatnout. Regulace  je prinos, ale jen holt pro ty prozretelnejsi.

www racek 10.10.2008 4:28

ehh ...

k tomu není třeba vysvětlení ... ostatně, tedy, má důvěra v korunu opět vzrotla.;-(

M.S. 10.10.2008 3:36

Re: Jo Mojmir Hampl to je eso .....

Zase vítězí ideologie nad zdravým rozumem!!

M 10.10.2008 3:05

Jo Mojmir Hampl to je eso .....

.. tady je jeho e-mail. Treba odpovi ...mojmir. hampl@cnb.cz

RK 10.10.2008 2:59

v Cesku delsi dobu neziju

takze se zeptam. Co je to proboha za chlapa - a jestli to pracovni zarazeni pod clankem je spravne - kdo ho tam proboha posadil?

bruner 10.10.2008 2:13

ihned po přečtení článku mám pro vás příklad

regulace, která přináší bohatství. Je jí regulovaný přístup jednotlivců na místa vedení ČNB. A tato regulace jim nepochybně přináší bohatství, což si můžete ověřit sám na sobě. Mohu např.já svobodně kandidovat na místo viceguvernéra ČNB. Nemohu, avšak pevně věřím, že bych tam dobře obstál neboť rád nosím oblek a sluší mi a velmi dobře a zvučným hlasem umím podat základní bankovní výrok "do kýženého stavu se dostaneme oběma cestami, úrok buď zvýšíme nebo snížíme".

brána 10.10.2008 0:55

Bohatě zdrcující úvahy

Regulace kompetencí podobných odborníků je jediným východiskem.