Neviditelný pes

EKONOMIKA: Regionální pohled na dostavbu Temelína

5.3.2014

Na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín nelze nahlížet jen optikou toho, kolik stojí elektřina nyní a kolik bude možná stát za 20 let. Jaderná energie zažívá v současnosti poměrně velký rozmach. Po celém světě je nyní ve výstavbě 71 nových reaktorů a 13 států pokrývá svoji spotřebu elektřiny z více než čtvrtiny jadernými elektrárnami.

Jižním Čechám prokazatelně pomohla výstavba prvních dvou bloků bezbolestně projít ekonomickou transformací 90. let. Podobný případ, kdy je jaderná energetika stimulem pro rozvoj regionu, byl odborně analyzován ve dvou státech USA, v Severní a Jižní Karolíně. Sdružení Carolinas Nuclear Cluster (CNC), které spojuje soukromé i státní instituce z oboru, zveřejnilo zprávu o hospodářském přínosu jaderné energetiky pro dotyčný region. Tým akademiků z Clemson University pod vedením dr. Scotta Masona došel k závěru, že zmíněný region získává z jádra zhruba 25 miliard dolarů ročně v přímých a nepřímých přínosech.

Z hlediska přímých přínosů na tom mají největší podíl přímo jaderné elektrárny v provozu, kterých je v regionu osm a jejich přínos činí 7,2 miliardy dolarů. Dále je významná výstavba dvou reaktorů nové jaderné elektrárny ve V. C. Summer v Jižní Karolíně a dvou ve Vogtlu v Georgii, které mají být dokončeny v roce 2018, respektive 2019. Roční přínos z výstavby činí 2,75 miliardy dolarů. Tým dr. Masona spočítal i nepřímé hospodářské přínosy, které se skládají ze zisků podnikatelů v okolí, vlivu na zaměstnanost, příjmů a výdajů domácností v regionu. Toto číslo činí včetně započtení výstavby nových jaderných elektráren 11,8 miliardy dolarů. Jaderný průmysl významně přispěl k tomu, že HDP jak Severní, tak Jižní Karolíny vzrostl v roce 2012 meziročně o 2,7 procenta, což je více než národní průměr.

Je jasné, že nejde srovnávat poměry v USA a v České republice. Nicméně ze studie je zřejmé, že jaderné elektrárny bývají v regionech ekonomickými tahouny. A jižní Čechy nejsou výjimkou. I u nás je na temelínskou elektrárnu navázáno mnoho dalších pracovních míst, ať již ve službách, či v průmyslu. Nelze také nepřipomenout nadprůměrné platy pracovníků temelínské elektrárny, což s sebou přináší vyšší koupěschopnost jich samotných i jejich rodin. Elektrárna rovněž poskytuje ročně desítky milionů korun na různé investiční a společenské akce, a podporuje tak okolní města a obce. O dostavbě jaderné elektrárny se nerozhodne v jižních Čechách. Jsem však přesvědčen, že pro jižní Čechy by to byl opět značný ekonomický přínos.

HN, 28.2.2014

Převzato z TomasJirsa.cz

Autor je senátor za ODS



zpět na článek