25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Reforma je dobrá!

20.8.2007

Vládní reforma přináší řadu důležitých změn, které podporuji, a nic na tom nemění ani koaliční pozměňovací návrh, se kterým nyní Vlastimil Tlustý opět nesouhlasí.

Vládní reforma veřejných financí prošla před prázdninami do druhého čtení a 14.8. koaliční poslanci předložili kompromisní pozměňovací návrh, kterým ještě na poslední chvíli změnili pár věcí. (Hlavní změnou oproti původnímu návrhu je úprava parametrů daně z příjmu od roku 2009.)

Změny nejsou nijak podstatné, ale kuriozitou je, že tato změna byla vyvolaná platformou kolem Vlastimila Tlustého. Když byl ale Tlustý opozičním poslancem Bohuslavem Sobotkou a serverem aktualne.cz upozorněn, že uvedená změna, která měla údajně vybojovat snížení daní pro střední příjmové skupiny, znamená zvýšení daní oproti původnímu návrhu pro podstatnou část poplatníků, nejprve tvrdil, že je vše v pořádku, a posléze začal prosazovat opět změny. (Je možné, že Vlastimil Tlustý si neuměl vlastní návrhy dobře propočítat, a proto byl překvapivě nakonec překvapen.)

Sám jsem si změny narychlo spočítal, a je třeba uvést pár věcí na pravou míru. Výsledný návrh není příliš odlišný od původního a reforma je i s ním OK a všichni koaliční poslanci by pro ni měli zvednout ruku. Není pravda, že díky pozměňovacímu návrhu většina rodin prodělá. Naopak platí, že si na DPFO všichni polepší, i v roce 2008 i v roce 2009 a dalších letech, oproti současnému stavu. Pouze pro část poplatníků (bez dětí, se mzdou do 20 tisíc) budou daně od roku 2009 o méně korun menší oproti současnosti, než v roce 2008. Rodiny s dětmi si díky snížení DPFO zvýší čisté příjmy o cca 3%, poplatníci bez dětí o 0,2% a více, podle příjmu.

Možná koalice vyjde nějak Tlustému opět vstříc a dohodne se, že daně od roku 2009 později zase změní, možná se už na Tlustého vykašle. Ani jedno by ale neznamenalo žádné drama.

A proč považuji reformu za dobrou?

Reforma výměnou za snížení daní ruší přídavky na děti pro bohaté, a to je dobře - je lepší peníze lidem nechat, než jim je brát a pak zase dávat. Ruší se povinnost zavádět registrační pokladny a ruší se dědická daň pro příbuzné. I zavedení třicetikorunových poplatků u lékaře a za recept je důležité – už za komunismu se platilo v lékárně za recept. Tam, kde se žádná, ani symbolická cena neplatí – hrozí nadužívání.

Reforma má i negativa. Zvyšuje se dolní sazba DPH z 5% na 9 %, což zdraží potraviny o 3,8%. Kvůli požadavkům Bruselu se zavádí daně z elektřiny (28,3 Kč/MWh) a uhlí a zvyšují daně z cigaret.

Když hodnotím plusy a minusy, považuji reformu za mírné zlepšení současného stavu (i když jako liberální ekonom bych si představoval reformu asi tak o 10.000% lepší).

17.8.2007

výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku