Neviditelný pes

EKONOMIKA: Řecko nechce platit dluhy

2.2.2015

Řecká levicová Syriza, která vyhrála volby, jako by si vzala za svůj Paroubkův výrok, že dluhy se neplatí.

To, čeho se EU obávala, se stalo skutkem. Volby v Řecku vyhrála radikální levicová strana. A jako každá levicová strana chce přestat šetřit a začít utrácet. Kromě jiného se jí ani nechce platit dluhy. Takový scénář mají ve svém repertoáru snad všechny levicové strany světa, naši zemi nevyjímaje.

Řecko před přijetím eura lhalo a falšovalo výsledky hospodaření. Štědrý stát, který zaměstnával snad dva ze tří lidí, poskytoval takové vymoženosti, které nikde jinde v západním světě neexistují. Třináctý, čtrnáctý plat i důchod, příplatek za včasné příchody do práce, příplatky za dovednost klikat myší, důchody už klidně od čtyřicítky...

Bylo jen otázkou času, kdy stát dojde k bankrotu. Když vše prasklo, EU ve spolupráci s ECB a MMF několikrát Řecko zachránila od úpadku. Výměnou za pomoc byly tvrdé podmínky reformy hospodaření státu. Banky a soukromí investoři umazali miliardy řeckého dluhu.

Nyní přichází Syriza s tím, že už nebude plnit podmínky pomoci, nebude šetřit, opět zvýší počet státních zaměstnanců, zvedne platy i důchody a zároveň říká, že sice dluhy splácet bude , ale rozhodně ne takové, jaké si Řecko nadělalo. Zároveň nikoli prosí, ale vyžaduje další razantní odpis řeckých dluhů.

O tom, že by se mělo vzdát eura, nechce Řecko ani slyšet. Nám to svým způsobem může být jedno, platíme korunou, nicméně jsme členy EU, a tak nás musí zajímat, co se uvnitř unie děje. Německo Řecku vzkazuje, že další odpouštění dluhů nepřichází v úvahu. Naproti tomu eurokomisař Moscovici říká, že EU udělá vše pro to, aby Řecko zůstalo v eurozóně.

EU nalila do Řecka spoustu peněz, Řecku byl umazán dluh ve výši 100 miliard eur, tedy částka, která stačí České republice na více než dva roky hospodaření, přičemž Řecko má o pouhých půl miliónu více obyvatel než náš stát. I tak je zadlužení Řecka na 175 % HDP.

Pokud Řecko nechce plnit podmínky, je snadná pomoc. Vyloučit ho z eurozóny. Euro se sice krátkodobě propadne, ale bez zátěže v podobě Řecka na tom bude brzy lépe. Chce Řecko skutečně zbankrotovat? Ať mu to tedy EU dopřeje. Vsadím boty, že pokud by se jednalo o ČR, tak by EU postupovala s daleko větší razancí.

Měli bychom si uvědomit, že náš stát přijal záruky za řecký dluh a ručí částkou okolo 300 miliard korun. Jeden ze senátorů, který náš závazek odsouhlasil, vůbec netušil, pro co vlastně hlasoval. Po poučení od tázajícího řekl, že se vlastně nic neděje, že bychom museli platit pouze tehdy, kdyby Řecko své závazky neplnilo. Šlo o senátora za ČSSD.

Nu, pane senátore, ten čas přichází. Jsem zvědav, jak bude ČSSD zdůvodňovat platbu ve výši téměř třetiny ročního rozpočtu České republiky, protože to byli především levicoví poslanci a senátoři, kteří toto odsouhlasili. Levičáci na celém světě se neliší. Jsou stejní v Řecku, Venezuele, v Rusku i u nás. Žít na dluh a dělat se hezkými za cenu zadlužení příštích generací, to je jim vlastní. A když přijde na placení hostiny, řeknou, že dluhy se neplatí a ten účet je nějaký moc velký.

Když pak nastoupí zodpovědné vlády, které se snaží s dluhy něco udělat, křičí levice o okrádání a ožebračování obyvatel, čímž zase získá hlasy a dostane se k moci. Hned nato zruší reformy a začne zase kolotoč zadlužování. Nic nového pod sluncem.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek