16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Nový 17.3.2009 21:06

kdo ještě bere vážně ratingové agentury ?

Netvrdím, že ratingové agentury jsou zcela k  ničemu. 

Se  současným personálním obsazením a  metodami  práce ale  nepochybně  ano !

To lze po  jejich prognózách  minulých  destiletí trvrdit  zcela  jistě.

Rozumný člověk  by snad mohl, s  velko mírou  opatrnosti,  brát zřetel  na jejich "doporučení" za  nějakých dvacet let.  Až doufejme   dojde ke  generační obměně. 

alan02 13.3.2009 13:45

A proč ne ?

a proč by to nemohli dělat dal? vždyť nenesou žádnou zodpovědnost za své ohodnocení aktiv !!! nenesou žádnou odpovědnost za své stanovisko !! Tak proč by neměli hýbat s trhem ? jak v případě GS !!!! byla to manipulace s trhem ale nic se neděje 8-o

Tony 13.3.2009 0:05

Vlada je danovy poplatnik? Komu ty dane plati?

;-DČR je jednou z mála zemí, kde vláda – tedy daňoví poplatníci – Od kdy se slucuje vlada s danovymi poplatniky?;-D;-Dnemusela v souvislosti s finanční krizí sanovat banky. Banky u nás fungují na jiném principu než ve Spojených státech a navíc podnikaly konzervativně a zřetelně se vyhnuly tzv. toxickým aktivum.;-P Jak vite, jaka "aktiva" maji ty "ceske" prevazne zapadem vlastnene banky v tresoru?;-D;-D

SelskýRozum 12.3.2009 22:46

Proč nadávat, když je to důvod k radosti?

Nechápu autora, proč si stěžuje, když špatný rating našich bank znamená, že zahraniční investoři prodávají akcie našich bank pod cenou - proto ceny jejich akcií klesly - a čeští investoři, kteří vědí, že naše banky jsou důvěryhodné, můžou nyní akcie výhodně nakoupit. To neznamená nic jiného než velkou výhodu pro český stát nebo alespoň pro ty, co ze situace vytěží. Na co si autor v článku stěžuje, to tedy nechápu. Podle toho, co tvrdí, by se měl radovat a nakupovat.

Jurajda 12.3.2009 19:33

Něco strašlivě přímo smrdí v sektoru finančním!

Státu ani pětník,v bance jen nejnižší vklad,karty nebrat,platit na dlaň a dluhy nedělat!Okrádají nás dost a to musí přestat i kdyby měl nastat konec světa!

J. Souček 12.3.2009 18:40

opravdu povedený vtip

   Moc by mě zajímalo, které české banky má autor na mysli. Navíc před jejich prodejem byly jejich pasiva převedena do České konzolidační agentury (takže jsme to společně zaplatili). Chválu na tento způsob likvidace toxických prostředků musí pět velcí podnikatelé, např. p.Charouz za 5,5oo.ooo.ooo Kč , které ušetřil. Není zdaleka jediný!!!   

Historik 12.3.2009 16:39

Když Cortéz dobýval Mexiko jakýsi věštec řekl

tamním náčelníkům ať na jeho vojsko podniknou noční útok, v noci prý jsou Španělé bezmocní. Útok ale selhal a dotyčný věštec byl proto "obětován bohům" (tj. zabit a sněden).

Neználek v říši blbů 12.3.2009 10:25

Nepochopil jsem,

   proč zrovna my poskytneme Lotyšsku bezůročnou půjčku. Co z toho budeme jako stát mít? Zadarmo v dnešní době dává něco jenom blázen, nebo podvodník.

hank bukowsky 12.3.2009 12:23

Re: Nepochopil jsem,

MMF poskytuje půjčky na základě tvrdě stanovených podmínek, s úroky na hranici lichvářství a adekvatními zárukami. ČR prostě hodí prachy do chřtánu bez minimalního požadavku na jejich účelné využití. Proč asi? Kdo nařídil tímhle způsobem diverzifikovat náklady na ideologické akce dokládající vítězství neoliberálních konceptů?

j 12.3.2009 13:47

Re: Nepochopil jsem,

Já jsem posílát zase za komoušů na Kubu. Doufám, že jim to pomohlo

www racek 12.3.2009 14:58

Re: Nepochopil jsem,

no, přece chápeš že lotyši potřebují koupit ruskej plyn, korejská auta a čínský hadry, ne? k ničemu jinýmu to totiž nepovede.

Historik 12.3.2009 16:50

Re: Nepochopil jsem,

Vy toho zřejmě nechápete více.

Jiří 12.3.2009 18:04

Re: Nepochopil jsem,

Pokuste se prosím nějakým způsobem osvěžit Vaše znalosti základů ekonomie za střední školy. Třeba pak pochopíte!

Neználek v říši blbů 12.3.2009 19:30

Re: Nepochopil jsem,

  Děkuji Historikovi a Jiřímu za vyčerpávající vysvětlení. Zůstávám Neználkem v říši blbů.

Lišák FOX 12.3.2009 10:04

Rating ratingové agentury.

Pokud by se hodnotila důvěryhodnost ratingových agentur, tak by po takových, co se mýlí ani pes neštěkl.

notgreen 12.3.2009 10:00

autor nechápe roli analytiků a ratingových agentur

Analytici ani agentury nejsou nezávislí hlídači hodnot finančních aktiv. To snad očekávají jen novináři, akademičtí ekonomové a naivní investoři. Podle toho kde sedí, jsou analytici salesmani nebo výrobci alibi pro líné, hloupé a po snadno dosaženém úspěchu bažící manažery bank. Úkolem pro analytika - salesmana je trvale přispívat k co největšímu obratu obchodu v treasury nebo brokerage. Úkolem analytika v ratingu je např. zdůvodnit, proč tranše CDO, která má očekávaný výnos o 3% vyšší než dluhopis firmy s ratingem AAA, má také rating AAA.

www racek 12.3.2009 15:00

Re: autor nechápe roli analytiků a ratingových agentur

vidím, pán je znalec :-D

Petr Kunetka, sileny zlocinec 12.3.2009 15:28

Re: autor nechápe roli analytiků a ratingových agentur

R^

Kon 12.3.2009 9:41

Věštci

Už ve starověku věštci radili králům zda a kdy zahájit válku. Škoda že už ti popravení králové nemůžou vyprávět...

Martin 12.3.2009 8:47

řešením je neplatit těmto agenturám

Pokud si to banky uvědomí, že ratingové agentury pracují na věštění z křišťálové koule a budou jim stále za tyto služby platit, tak budou pořád odepisovat miliardové sumy. Zkrátka - rating je na nic, stačí prosté kupecké počty - má-li subjekt např. ocenění AAA, musí splňovat taková a taková kritéria, na kterých se banky shodnou. Pokud jim např. nějaké materiály nedodá, tak padá o kategorie níž a níž. Tj. nejdříve se vypočítá rating státu, a od toho se vypočítávají jednotlivé subjekty, od nich dané produkty.

hank bukowsky 12.3.2009 12:29

Re: řešením je neplatit těmto agenturám

jenže to by byl konec kapitalizmu, založený na skrývaní dluhů, jejich přesouvání a přenášení na nezúčastněné a vůbec téhle hry na fungující tržní systém se všemi účelovými adjektívy jako je napr. svobodný, demokratický, pluralitní, objektivní, tržní a pod. Bubliny by praskly a jejich majitelé by byli schopni zničit celý svět.

Historik 12.3.2009 16:44

Re: řešením je neplatit těmto agenturám

Klasický kapitalismus operoval s měnou, krytou zlatem.

Marta 12.3.2009 8:37

Nacpal

stát před lety málo našich peněz do krachujících bank? A proč krachovaly? Protože nezodpovědně půjčovaly podnikatekům a nedostaly to zpět. Nevidím rozdíl se současnou krizí.

Historik 12.3.2009 16:43

Banky nepůjčovaly podnikatelům nezodpovědně

Banky půjčovaly pdnikatelům a PODNIKŮM (včetně polostátních) na politickou objednávku, aby nevzrostla nezaměstnanost.

Také část hypoték poskytovaly americké banky nejen na politickou objednávku, ale byly k tomu dokonce nuceny zákonem, aby se ti, kteří na splácení de fakto neměli (jak se později jasně ukázalo) necítili "diskriminováni."

Silně se v tomto angažoval i jistý právník, který se jmenoval B. Obama.

Nezávislý demagog 12.3.2009 7:48

Řešení je jednoduché

Řešení je jednoduché a nabízí se samo. Finanční analytiky je třeba uplatit. Nebyly by to vyhozené peníze.

Úplatek není nutné předávat někde na WC v zaplivané hospodě. Stačí uzavřít s analytikem vhodné smlouvy na vypracování analýz.

Vlado Z 12.3.2009 7:25

Nepoučitelní

Tyto agentury zcela zjevně nejsou ochotny vzít si poučení z krachu svých dlouhodobých předpovědí před krizí a nadále hazardují se zbytky svého dobré hojména i pověsti. Nezůstává než doufat, že obchodníci, jenž dle jejich doporučení opakovaně prodělávají miliony dolarů, nakonec zmoudří a přestanou je brát vážně. Navíc by měli přestat tyto agentury a banky brát vážně i jako seriozní obchodní partnery - jejich spekulativnost a snaha o manipulaci s trhem je nyní více než zřejmá. Ono bohužel, v lidské společnosti chvíli trvá, než okolí přijme za své, že ten, jenž byl dlouho považován za seriozního a spořádaného občana, je podvodník a lhář, přesto to však nemůže trvat donekonečna. Žádný strom neroste do nebe. Chce to jen začít vypovídat smlouvy...

tomas Z. 12.3.2009 9:59

Re: Nepoučitelní

Pokud vím, tak ve Státech je využití jejich (tuším že jedné ze čtyř vyjmenovaných) služeb povinné (někdy i ze zákona) pro společnost co chce emitovat obligace nebo akcie na burze.

Asi fajn byznys, pokud na to máte žaludek.

Petr Kunetka, sileny zlocinec 12.3.2009 17:23

Re: Nepoučitelní

U nas je povinne vyuziti auditorske spolecnosti, treba. Takove veci si vyridte se statem ;)

Pozorovatel123 12.3.2009 7:16

Finanční analytik

To je přece již hodně dlouho synonymum pro bl bečka, ktrý by se jinak neuživil. Trochu mi vadí, že jich je stále více vidět i v TV a slyšet v rozzlase. Není se čemu divit, že to dopadá právě takto.

j 12.3.2009 7:43

Re: Finanční analytik

Není nad kvalifikovaného špónaře, zachránce státu.

Hold vzdělaní lidé vždy lůzu štvali