18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: První pokus o sebevraždu EU

Už zhruba dva roky rozesílám různým západoevropským mediím a osobnostem text, že jediným správným postupem při rozšiřování EU byla od začátku dvourychlostní Evropa, ve které by postsocialistické a slabší západní státy začínaly v již existující evropské zoně volného obchodu, kde by se mohly učit a konsolidovat svá hospodářství a risika s tím spojená by nesly samy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Mayer 20.10.2011 14:07

195 mld USD celosvětové zadlužení?

američani sice opravdu říkají miliardě bilion (naletěl na to blahé paměti např. expremier Mečiar), ale pokud by to v tomto případě byla pravda, činil by náš český dluh více než polovinu toho světového. Takže to asi bude bilion a buhví jestli ne dokonce trilion   

S. Netzer 20.10.2011 13:00

"Hlavní

příčinou dnešních evropských potíží zůstává politická korektnost

politiků, která znemožňuje reálné řešení reálných problémů."

Takový blábol!

B. Rybák 22.10.2011 14:38

Re: "Hlavní

Máte pravdu. Politická korektnost je opravdu blábol. Není to ale hlavní a už vůbec ne jediná příčina pádu EU. Je to jenom výrazný projev degenerace současných neolevicových (evropských) politických elit, projev jejich neschopnosti cokoli řešit a dokonce i jenom uznat realitu, podobně jako ta hudba vyhrávající na potápějícím se Titaniku.

V. Husák 20.10.2011 12:25

Kde jste dosud žil a kdo vás učil česky?

Už zhruba dva roky rozesílám různým západoevropským mediím a osobnostem text, že jediným správným postupem při rozšiřování EU byla od začátku dvourychlostní Evropa, ... PROČ to děláte???

... a riZika s tím spojená, začala pořádat kurZy, v České televiZi, seriÓZní pokus úvěrová kriZe, rekapitaliZovat banky, autora recenZované knihy, plus spousta chyb v interpunkci...

J. Skotnica 20.10.2011 16:02

Re: Kde jste dosud žil a kdo vás učil česky?

Opravdu Vám to tak vadí? Asi se učil v časech, pro Vás možná dávných, ve svém mládí. Mně se tohle staromilectví docela líbí, respektuje pravopis zdroje - latiny, i když současná pravidla tohle nepovolují.

J. Skála 20.10.2011 16:21

Víte, pane Husáku,

že pravopis není určen zákonným předpisem? Pak tedy je způsob písemného vyjádření poze výrazem osobnosti pisatele. V tomto bodu však musím s autorem souhlasit, protože strkání Z všude, kam to lze (i nelze, viz filosofie) je buranství, které bylo zavedeno za komunistů a to jen proto, aby se vyhovělo polovzdělancům.

J. Ráž 22.10.2011 18:37

Re: Kde jste dosud žil a kdo vás učil česky?

Pane Husáku, opravdu si myslíte, že prezident Klaus je někdo jiný než president Klaus nebo Národní muzeum sídlí v jiné budově než Národní museum, že považujete za tak důležité to napravovat?

Zřejmě na to, abyste se věcně vyjádřil nikoliv k takovým prkotinám jako je "s" a "z" , ale k obsahu článku jste ještě svým intelektem nedospěl.

J. Hruška 20.10.2011 9:01

Pojídání:

Až naprší a uschne začneme pojídat imigranty?, asi, asi ne. V třeskutých mrazech pod inverzí oblačností si na to posvítíme zadarmo solární elektrickou úspornou výbojkou. Slunce nad hlavou. Josef

V. Mlich 20.10.2011 8:49

Dvourychlostní Evropa

Evropa už sama o sebe JE "vícerychlostní", takže pokus o "dvourychlostní" je stejně směšný a proti přírodě, jako pokus o "jednorychlostní" s evropským ministerstvem financí.

Není žádný problém, aby státy s různě výkonnou ekonomikou používaly jednotnou měnu - uvnitř každého státu se nastaví místní cenová hladina (viz třeba Praha/Ostrava) a svobodný obchod to vyrovnává. Ale vyžaduje to jedinou podmínku: Centrální banka musí jen kontrolovat emisi bankovek, žádné záchranné fondy, žádné dluhopisy.

Řecko mělo normálně dojet na to, že mu nikdo nepůjčí, vůbec nemusí dostat pokutu, z čeho by ji taky platilo. Jedině kdyby začalo tisknout nekryté peníze, tak postupovat stejně, jako když si někdo tiskne stovky doma, t.j. zavřít.

V. Mlich 20.10.2011 9:12

Re: Dvourychlostní Evropa

Peníze přestaly být kryté zlatem před relativně krátkou dobou, ale vlády si už zvykly na to zakrývat své rozhazování zadlužováním a následným utopením dluhu v inflaci. Ze stejného důvodu třeba i Klaus obhajuje národní měnu. Protože při vnější, na vládě nezávislé měně, by tyto kejkle nebyly možné.

Ty řeči o x-rychlostní Evropě směřují k tomu, že stejný podfuk by se měl dělat na evropské úrovni, jen by se vládu musely předem domluvit na stejném procentu, o jaké budou své občany odírat. A to procento je všude jiné, jeho srovnání říkají "přizpůsobení výkonnosti ekonomik", ale ve skutečnosti jde o míru okrádání.

Centrální banka by neměla vydávat žádné repo-sazby, výhradně kontrolovat množství natisknutého oběživa a jestli banky účetními triky nedělají to samé s elektronickými penězi.

P. Čech 20.10.2011 11:58

Re: Dvourychlostní Evropa

Celosvětové řešení těchto problémů je jen jedno. Znovu zavést t.zv. "Zlatý standard" Od doby, kdy byl opuštěn začaly narůstat problémy.

P. Čech 20.10.2011 8:24

Politická korektnost - cesta do pekel

Politická korektnost , tak , jak je praktikována je pouze a jedině lží, zabalenou do krásných slov. Toto je známo stále se zvětšujícímu počtu lidí na planetě. Nicméně si myslím, že  politická korektnost není jedinou příčinou potíží v Evropě. Další příčina je jinde. Po válce ztratily některé země (m.j. Francie a Německo) statut velmoci. Pod rouškou EU se nyní snaží získat toto vyjímečné postavení zpět. Chtějí ostatním zemím EU diktovat a dělají pro to vše. Jak jinak pohlížet na současné jednání paní Merkelové s panem Sarkozym + 2 bankéři, které má vyústit v návrh řešení, který bude předložen členským zemím ke schválení. Tam kde by ev. nebyl schválen, bude se o něm hlasovat tak dlouho, až schválen po vydatném podplácení bude. Toho jsme byli svědky nejednou. Francie a Německo se tak stanou samozvanými vůdčími zeměmi v EU. Logická úvaha, nemyslíte? Nějaká demokracie přece politiky v Evropě vůbec nezajímá.

K. Janyška 20.10.2011 8:01

Ne, hlavní příčinou evropských problémů je socialismus, zakomponovaný do Lisabonské smlouvy..... Dzp.

P. Čech 20.10.2011 11:41

Re: Ne, hlavní příčinou evropských problémů je socialismus, zakomponovaný do Lisabonské smlouvy..... Dzp.

Vyjímečně s Vámi souhlasím až na to že se nejedná o příčinu hlavní, ale jednu z hlavních.

K. Křivan 20.10.2011 7:48

"miliardové pokuty zemím, které překročily přípustný schodek v rozpočtu,"

To je s prominutím pitomost.   Kde mají země, které jsou na tom tak mizerně, že si musí půjčit na rozpočet, kde mají vzít miliardy na pokutu ?  A potom, nezodpovědné politiky tím nepotrestáte. Nejde to z jejich kapsy.  Účinné by byly osobní tresty pro odpovědné politiky. Od ztráty majetku po trest smrti. To by zabralo.

V. Mlich 20.10.2011 8:57

trest smrti?

Já bych to ponechal na domácí obyvatelstvo, ať se svými politiky naloží podle místních zvyklostí. Hlavně je ECB nesmí krýt odkupováním dluhopisů s netržním úrokem! Pak už nebude potřeba ani hlasovat o úsporných opatřeních, ani proti nim stávkovat. Státním zaměstnancům zaměstnání zůstane, akorát nedostanou žádnou výplatu, protože na ní nebude. Podruhé budou vědět, že je lepší zavčasu souhlasit se snížením mzdy. Jak udělali témeř všichni u nás před 2 lety.

K. Křivan 20.10.2011 16:20

Re: trest smrti?

Proč ne ? Čím větší strach, tím slušněji se budou chovat.

T. Pansky 20.10.2011 6:40

EU = pytel problemu, ktery vyhrezl na povrch pod tlakem krize.

Problem EU cislo jedna: naprosto chybi politicka kontrola !!!  a s tim i zodpovednost.  Nazorny priklad: do menove unie byly prijaty staty, ktere na to proste nemely.  Jak je to mozne a kdo za to nese odpovednost?  Tak nejak nikdo, ze? ...  Problem cislo dve: naproste nedodrzovani uz dojednanych pravidel hry (evropska ustava = Lisabonska smlouva).  Tam se vyslovne rika, ze staty unie nejsou povinny platit zavazky jineho jednotliveho statu.  Jenze ted, kdyz predevsim nemecke a francouzske banky spatne investovaly do reckych dluhopisu, vytvoril se novy fond na zachranu Recka (coz je obecne proklamovana fraze pro hloupejsi obcany.  Pravdou je, ze penize budou utraceny predevsim na vyplaceni investoru, tedy spatne investujicich bank => chtel bych byt bankerem v EU: zadna zodpovednost a milionovy mesicni plat).  ...  Co bude vysledkem tohoto gulase?  Spatne investujici banky budou vyplaceny a naklady na sanace Recka ponesou obcane (ne spatni investori).  To je socialismus v kristalove podobe.  Co z toho plyne pro Cesko?  Strany, ktere maji v EU sve europoslance, by v pristich volbach do EU mely byt naprosto ignorovany.  Tyto strany tam nemaji co delat.  Zadna z nich se nepostavila na ochranu svych obcanu.  Tady mluvim predevsim o europoslancich ODS a CSSD.  A my, obcane?  Byli jsme hloupi a proto platime.  Budeme-li hloupi i nadale, budeme pokracovat v placeni.  top0625top@live.com

P. Čech 20.10.2011 8:29

Re: EU = pytel problemu, ktery vyhrezl na povrch pod tlakem krize.

Tyto strany nemají co dělat nejen v EU, ale ani doma v parlamentu. Ovšem co dělat, když je tam hloupí občané stále volí?Je sice pravdou, že zavedený systém těmto stranám a těmto hloupým občanům nahrává, to ale na věci nic nemění.

M. Bezouška 20.10.2011 10:06

Re: EU = pytel problemu, ktery vyhrezl na povrch pod tlakem krize.

pane Čechu, dotaz čistě technický. Kým nebo čím byste je chtěl nahradit? Pokud si vzpomínám, měli jsme už ve volbách k dispozici několik desítek různých stran, partají či volebních uskupení a žádné neuspělo. Poslední případ - VV - je taky na chcípnutí, dej mu pámbu lehké spočinutí. Jestli ono to nebude spíše tím, že současná společnost, zdaleka nejen naše, neví, obrazně řečeno, kde jí hlava stojí, neví co chce, ale nedá pokoj, dokud to nedostane.  Vezměme za příklad zdravotnictví, to je záležitost relativně apolitická, nebo, přesněji, všechny myslitelné politické sestavy nakonec musí dojít, pokud o tom vůbec začnou přemýšlet, k přibližně stejnému řešení. A přesto - dosud se o tom ani nezačalo vážněji uvažovat a diskutovat. Protože je to ovšem současně velmi nákladná věc, politické reprezentace nakonec musí cosi udělat, samozřejmě většinou dost špatně. Stejné je to se vším ostatním, nesouvislé výkřiky, zoufalé pokusy, nadávání si docela beze smyslu - a to prosím,  nemluvím ani tak o "politické scéně", nýbrž o stavu mysli své i svých spoluobčanů, viz ostatně diskuse zde i jinde. Dá-li se s tím něco udělat je nejasné, rozhodně to však nebude možné za stavu, kdy, například, v době dosti kritické vyhlásí prezident republiky blbou náladu.

P. Čech 20.10.2011 11:52

Re: EU = pytel problemu, ktery vyhrezl na povrch pod tlakem krize.

Odpověď - také technická. Aby se v tomto státě něco změnilo k lepšímu, je nutno provést komplexní revizi ústavy (odstranit zde uzákoněnou moc politických stran a poměrný volební systém), změnit volební zákon u veškerých voleb na volby přísně většinové  a po vzoru Svýcarska zavést zákon o obecném referendu. Politické strany, jakožto vždy menšinová uskupení občanů musí být zbaveny nikým a ničím neomezené moci nad občany a mají fungovat pouze jako poradní orgány pro ty svobodně zvolené zástupce občanů, kteří o to budou stát. Navíc je nutné provést komplexní reformu státní správy po vzoru opět Švýcarska, které má na rčozdíl od nás pouhých 7 ministerstev a funguje a nebo Nového Zélandu, viz. http://www.mises.cz/clanky/zmensovanie-ulohy-statu-lekcie-z-noveho-zelandu-328.aspx. 

P. Čech 20.10.2011 11:53

Re: EU = pytel problemu, ktery vyhrezl na povrch pod tlakem krize.

Ještě k tomu prezidentovi, on tu blbou náladu nevyhlásil, on ji pouze konstatoval.