19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Průmysl nad propastí pandemie

Ještě nikdy to nebylo s českým průmyslem tak nahnuté jako v pondělí dopoledne. Ministři se chystali na vládu, konzultovali se svými virologickými poradci, četli analýzy vědeckých týmů a dozvídali se, že bude třeba vyhlásit skutečně přísný lockdown.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 8.3.2021 18:17

Hrozí utahování opasků. Česko se řítí k dluhové brzdě, říká šéfka rozpočtové rady

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/hrozi-utahovani-opasku-cesko-se-riti-k-dluhove-brzde-rika-sefka-rozpoctove-rady-40353080#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=RhVWsELgPW5-202103051343&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Z. Lapil 8.3.2021 17:57

Vládní strategické plány nemám rád, většinou to dopadne na způsob "Úkoly této pětiletky splníme, i kdybychom je měli plnit sedm roků".

Kromě toho: je úplně jedno, jestli nemám peníze na obilí vypěstované v Číně nebo na poli za barákem. Ledaže byste měl na mysli akci "všichni úředníci vypnout počítače a hurá okopávat brambory; což asi nemáte.

J. Pavelka 8.3.2021 14:29

Mne totiž nebylo jasné, co se tím vypnutím prmyslu vlastně myslí...

J. Pavel 8.3.2021 12:02

Problém je v tom, že do HDP se počítá všechno možné, i spotřeba domácností a náklady na provoz státu. A proto je pro někoho těžké si uvědomit, že pokud přestaneme vyvážet, nebude jak platit úředníky, zdravotnictví a důchody.

J. Kraus 8.3.2021 10:28

Medii proběhla nenápadná zpráva, že letos v únoru se oproti loňskému únoru zvýšil čínský vývoz o 145%, dovoz (ropa, uhlí, rudy) o 17%. Soumrak Západu už bije do očí, u nás by bylo třeba vypracovat strategický plán na soběstačnost aspoň v základních životních potřebách.

P. Hatina 8.3.2021 9:34

Je to tak.. Ono je totiž nutné opravit větu v úvodu, nikoli ".. zastavit nelítostné tažení koronaviru", ale pouze pozastavit. Jinak řečeno, dá se sice předpokládat, že při uzavření průmyslu ta nákaza trochu poklesne (navíc, s nějakým zpožděním), ale jakmile se zase ty fabriky spustí, tak se opět začne rapidně šířit a narůstat. Včetně tedy, i počtu mrtvých. Tudíž - bez nějaké skutečné "ale skutečné záruky", že se mezitím něco udělá, co by tu nákazu zastavilo vedle , to nemá žádný smysl.

Mimochodem, cynická leč, reálná úvaha, pokud by vláda rozhodla, že "strategické podniky" dostanou vyjmou, a pojedou dál, jak asi budou ministerstva posuzovat podniky z Agrofertu? ;-D

P. Lenc 8.3.2021 9:19

Naprostý souhlas.Jsme exportní země.R^

V. Braun 8.3.2021 8:37

V Česku prý zajišťuje většinu HDP export průmyslových produktů. No včera v televizi někdo ukazoval jiný graf, zapátral jsem tedy na internetu a našel třeba toto »Pokud srovnáme Česko s průměrem EU, potvrzuje se nadprůměrná váha průmyslu (podle údajů z roku 2018 to bylo v ČR 29,7 % HPH, zatímco v EU27 20,1 %)". Při vší úctě ale 30% mi jako většina nepřipadá.

R. Vacek 8.3.2021 5:31

Tady někdo porovnává alternativy, které porovnávat nemá smysl. Dnes máme dvě krajná varianty k porovnání - nezavřít průmysl X zavřít průmysl. A u těchto dvou variant zhodnotit náklady.

A třeba se ukáže, že ta první varianta je dražší, protože vede k dlouhodobému poškozování ekonomiky. Stačí si porovnat tyto dva přístupy třeba na Číně a EU a jak se projevily na ročním růstu HDP. Čína zpočátku zavřela i průmysl a HDP prudce poklesl aby se vzápětí vrátil na dřívější růst. Zatímco v EU je to nekončící tragédie:

https://tradingeconomics.com/china/gdp-growth-annual

https://tradingeconomics.com/euro-area/gdp-growth-annual

J. Stehlik 8.3.2021 5:02

Pochybuji , že lidé tam pracují ve skafandrech . Stále lidé budou šmatlat na kliky , nábytek a papíry a tak se budou promořovat . Holt jsme prumyslová země a když korporace zadupou tak i vláda sklopí krovky . Budem v nemocnicích selektovat.