20.4.2024 | Svátek má Marcela


EKONOMIKA: Proroctví věštírny z Washingtonu

20.4.2020

Lepší je být zdravý a bohatý než nemocný a chudý, říká známé úsloví. Dnes by šlo použít ve variantě, která začíná slovy: lepší nebýt v Evropě ani otevřenou ekonomikou, přitom umět zvládnout koronavirus.

Zmíněné parametry byly přinejmenším rozhodující pro předpověď Mezinárodního měnového fondu, jak to dopadne se světovou ekonomikou ve dvou letech po vypuknutí epidemie koronaviru.

Dodnes se přeme o to, jak nebezpečná je vlastně nemoc COVID-19, kterou koronavirus přenáší, mezitím ale nejvlivnější finanční instituce se sídlem ve Washingtonu věští, že její dopad na světovou ekonomiku bude tvrdý, ještě horší než minulá finanční krize. To platí i za optimistického předpokladu, že se její zdravotní rozměr vypořádá do prázdnin.

Vize washingtonských finančníků přesto není úplně katastrofická. Ekonomika na celém světě se letos propadne o tři procenta, v příštím roce si naopak skoro o šest procent polepší. To je v součtu stejný výsledek, jaký Mezinárodní měnový fond světu připsal za minulý rok.

V takovém horizontu je možné připomenout, že Česko jako otevřená evropská ekonomika, která zatím svůj boj s koronavirem nevyhrála, to bude mít těžší než mnozí jiní. Ekonomika se propadne o 6,5 procenta a to bude horší než ve většině vyspělých zemí, od Ameriky přes Japonsko až po Švýcarsko, nemluvě o těch méně vyspělých, které například leží ve východní Evropě. Už vůbec se nemůžeme srovnávat s Koreou, kterou čeká pokles jen o procento právě z toho důvodu, že si s koronavirem rychle věděla rady.

Ten propad bude i pro Čechy horší než v roce 2009, i když na druhou stranu se také Česko rychle zotaví. To bude mít za důsledek, že ani nezaměstnanost okolo sedmi procent, ani státní deficit ve výši zhruba 250 miliard letos, respektive poloviny této částky napřesrok, nebudou horší než při posledním velkém karambolu světového hospodářství.

Věřit v této chvíli jakýmkoli prognózám vyžaduje notnou dávku odvahy, jakkoli mohou data měnového fondu fungovat jako sebenaplňující proroctví. Zajímavější je ovšem upozornění, že zažijeme něco vskutku unikátního, jakkoli bychom si to zažít nepřáli. Hospodářský propad se bude podle předpovědi prohlubovat až do konce roku a v posledním čtvrtletí 2020 dosáhne deseti procent. Co to může znamenat v reálném životě, z toho má člověk zatím jenom mrazení.

Měnový fond to neříká, varovně ale připomíná, že nejdůležitější bude udržet v chodu zdravotnictví a zabránit zvětšování sociálních rozdílů. Půjde tedy o samotné předpoklady k existenci zdravé a prosperující společnosti. Pokud ovšem příslušná země, její vláda a občané dokážou divokým obdobím nestability proplout, pak se může prosperita vrátit, třeba už napřesrok. Nikdo se neptá, jestli si na to vůbec troufáme.

Autor je komentátor serveru Echo24

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus