28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč teď už vůbec nesouhlasím s EET

Místo aby se zabývala opatřeními, která dokážou opravdu snížit motivaci podnikatelů k „odchodu“ do šedé zóny, dává jim najevo, že jim nevěří a že je nebere za důvěryhodné partnery.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vyšata 29.7.2015 16:56

I kdybyste pane Kovando citoval

další desítky autorů, teoretiků a konstruktérů pravd, nemůžete zastřít, že i přes všechny grafy a početní příklady se u nás neodvádějí správně a spravedlivě daně. Zaměřil jste se na EET, v podstatě na jedno z nejjednodušších řešení, používaného v mnoha jiných oblastech úspěšně a nevzbuzující žádné vášně. Podnikatelé a veřejnost v klidu překousli platební terminály, mýtné brány, bankovní předpisy a pod., systémy zaručující evidenci v daleko větší míře než je EET. Vždyť je to jen system na okamžitý průběh registrace příjmu peněz zaevidovaný na "účtu" podnikatele na FÚ. Co je na tom tak světoborného? Že to zavádí Babiš? Že inspiraci bral v Chorvatsku? Že EET položí spoustu "podnikatelů"? Jakých, žijících na nepřiznávání daní? Jste všichni excelentní ekonomové, za těch 25 let vás školy vychrlily kvanta a výsledek? Potácíme se v dluzích, ekonomika tápe, chtěl by každý chytrý zaměstnat kdekoho, ale kde? Kdo je motorem ekonomiky? Dříči co makají, tvoří a hlavně odvádějí daně. A za jejich peníze konzumují státní systém i ti neplatiči daní které tak úporně obhajujete. Vymýšlet teorie o tom jak snížením daní začnou platit neplatiči dobrovolně, takovému žvástu nevěří mimo pseudopravičáků snad nikdo. Tedy mimo těch co daně zatajují. A docela ubohé, zvlášť od ekonoma je odkaz, že jsou ještě jiné cesty jak zvýšit výběr daní, nic Vám nebrání je navrhnout, obhájit a prosadit. Jen vědět jak, že?

J. Hejna 24.7.2015 21:51

Proč teď už vůbec nesouhlasíte s EET, pane Kovando?

Zřejmě proto, že vám za halasné šíření vašeho nesouhlasu někdo dobře platí.

A. Hrbek 24.7.2015 15:45

Prázdné teoretické plácání.

O kolik se zvýší výběr DPH když se sníží sazba na 15% a o kolik když se sníží na 10%? O kolik se zvýší výběr DPPO když se sníží sazba na 15% a o kolik, když se sníží na 10%?

Kde bere autor přesvědčení, že ten kdo dnes neplatí daně je bude platit po snížení sazeb? Co ho k tomu donutí?

Na jaké hodnotě sazeb bude nejvyšší výběr daní?

Proč autor uvádí jen Chorvatsko a nezabývá se například Lotyšskem nebo Litvou, kde je podíl šedé ekonomiky přes 30% při sazbě DPPO 15%? Natož aby se zabýval Rakouskem, kde je podíl šedé ekonomiky jen 9% při sazbě DPPO 25%!

EET je dosti pochybný podnik, ale z technicko-ekonomických důvodů a nikoliv z důvodů teoretických blábolů.

P. Mach 24.7.2015 18:26

Re: Prázdné teoretické plácání.

Fakta jsou fakta. To, že ti nejdou pod nos na jejich platnosti nic nezmění. Elektronická evidence tržeb je pochybný podnik především díky tomu, že se jedná o další oranžový populismus, který nic neřeší a který má hlavně za cíl odvést pozornost od skutečného problému, tj. extrémní složitosti českých daní.

A. Hrbek 24.7.2015 20:15

Re: Prázdné teoretické plácání.

Prosím o uvedení fakt, se kterými operujete a o uvedení odpovědí na mé zcela konkrétní otázky.

Složitost daňové soustavy sleduji systematicky od roku 1986. Hádejte, za kterých vlád došlo k největšímu zvýšení složitosti a počtu výjimek! Podívejte se například na nárůst počtu stránek Daňových zákonů (např. vydavatelství GRADA) v jednotlivých letech.

Trpíte barvoslepostí a neumíte číst- EET prosazuje kapitalista Babiš z ANO (současná barva ANO je modrofialová) a sám jsem o EET již něco napsal, mimo jiné i v mém příspěvku. Velmi mne baví tzv. "obhájci malých živnostníků", například pana Fiala, kteří nevědí, že skuteční malí živnostníci žádné DPH neevidují a neodvádějí.

Jak se podle autora a Vás zvýší výběr daní, když se sníží vládní náklady?

P. Mach 24.7.2015 21:49

Re: Prázdné teoretické plácání.

Máš problém se pochopením psaného textu, že vše potřebuješ dvakrát zopakovat? Psal jsem snad někde něco o nějaké "vládě"? To, že české daně jsou extrémně složité je fakt a hlavní problém. Zavádění giganticky složitého konktrolní mechanismu ten problém nevyřeší, nevyreší ani naprostou většinu daňových úniků. Přisuzovat populistovi babišovi, který se chová podle hesla kam vítr tam plášt jen, aby se udržel u moci prosadil si ještě nějakou další dotaci a daňovou výjimku a který navíc vehementně spolupracuje s oranžádami, nějakou barvu, notabene modrou, může opravdu jen ideologický vylízanec.

A. Hrbek 25.7.2015 6:30

Re: Prázdné teoretické plácání.

Jako obvykle žádné konkrétní údaje, žádný konkrétní návrh na zjednodušení, jen obecné plácání.

Š. Apolen 26.7.2015 1:02

Re: Prázdné teoretické plácání.

Vidím EET tak, že buď živnostník odešle každou desetikorunu do registru, kde to dál nikoho nebude zajímat, nebo půjde na zaplacení nově přijatých kontrolorů. Takž, nula od nuly pojde.

L. Novák 25.7.2015 11:12

Re: Prázdné teoretické plácání.

Ale váš příspěvek už tradičně, pane Hrbku, takovým plácáním je.

Zavádějící otázky, na něž neexistuje jednoznačná odpověď (u jakého zboží by to mělo být?) DPPO jakbysmet - nezáleží jen na sazbě samotné, ale např. i na celkové byrokratické zátěži s placením daní spojené.

Podíl šedé ekonomiky je jen velmi nepřesný odhad, protože z pochopitelných důvodů ze šedé ekonomiky nejsou žádná ověřitelná (účetní) data. Patří do šedé ekonomiky i případy, kdy si třeba předseda vlády Sobotka za nezdaněné peníze určené k výdajům poslance parlamentu (bez povinnosti je řádně vyúčtovat) koupí mnohamilionovou nemovitost?

Tady to začíná! Darebáci, kteří daňové poplatníky programově šidí ve svých funkcích zavádějí buzerační systém evidence tržeb on-line, který sice nepovede k vyššímu výběru, ale zato zvýší zcela zbytečně výdaje všech - státu (daňových poplatníků) i povinných osob.

Šmírovací systém bolševiků, kteří si chtějí splnit svůj sen centrálního řízení a dohledu na úplně všechno...

A. Hrbek 27.7.2015 20:38

Re: Prázdné teoretické plácání.

Vážený pane Nováku - kterou sazbu DPH lze snížit na 15%? Kolik máme sazeb DPPO?

Zkuste se někdy prakticky zabývat ekonomikou.

V. Vaclavik 24.7.2015 14:24

Autor tou zmenu stanoviska jen ukazal,

ze je to, cemu se rika uzitecny hlupak.

Kam jsme to dosli, k jakemu smutneu konci, kdyz pro rozumny, pratelsky pristup k danovym poplatnikum, tedy k produktivnim lidem, se musi argumentovat takto utilitarne, jakoby na ten rozumny a pratelsky pristup vsichni zvysoka tento... coz je smutna skutenost.

Autorovi, ten cas, kdy jeste nekteri lide ferove platili dane, 'protoze se to ma', byl naposled nekdy v casnych devadesatych letech. To bylo nez se vetsina lidi probudila ze snu, ze tu muze byt nejaka volnost, ze lide nemusi byt spolecnosti nahaneni jako dobytek, na ktery patri bic. Samozrejme nekteri k teto vetsine nepatrili, to jsou ti uzitecni hlupaci, vcetne autora zde.

A. Hrbek 24.7.2015 15:53

Re: Autor tou zmenu stanoviska jen ukazal,

Pan Kovanda je ekonomický doktor Cvach.

S pozdravem

L. Novák 25.7.2015 11:14

Re: Autor tou zmenu stanoviska jen ukazal,

Hlavně, že to píšete vy, pane Hrbku! :-D

F. Vejr 24.7.2015 9:01

Zpět na startovní čáru

A jsme zase zpátky v roce 2004, což vyjadřoval program jednotné nízké daně, tehdy reformy Vl. Tlustého. Šlo o výběr daní, jednotné místo pro přiznání a výběr daní, zavedení negativní daně, rovná daň 15%, snižování zadlužení aj. Toho se zalekl Topolánek a zrušil Tlustého team. Náhlá výměna ministra financií Tlustého za pana Kalouska to vše pohřbila. Nyní se vynořil Velký Bratr, který slíbil že vybere od těch "zlodějů" 100 miliard. Nestalo se, ukazatele vykazují opak, a tak přišel s EET, to ale asi bude další malér. A úředníci bují a bují, čím víc jich bude tím víc korupce. Vše se musí vrátit k úzkému státu, aby Velký Bratr nemohl takto vládnout. Proto článek vítám v plném rozsahu.

R. Langer 24.7.2015 11:58

Re: Zpět na startovní čáru

Jo jo, a od tehdy to začalo jít s ODS od 10 k 5, přestala plnit svůj volební program a dopadla jak dopadla - mezi socany. :-(

P. Maleček 24.7.2015 7:11

Vláda připomínající fašismus používá metody STB

Jen slepý nevidí, že tahle vláda je propojením socialistů - čili odborů, oligarchů - čili velkokapitálu a jim sekundují lidovci - vyznavači tuhého katolicismu čili světské moci církve.

Tihle tři mají jeden hlavní společný zájem. Likvidovat svobodné na nich nezávislé skupiny obyvatelstva. V Česku je taková už jen jedna - živnostníci. Ostatní už coby zaměstnanci v hrůze ze ztráty práce se sehnutými hrby a pod dozorem velkokapitálem a socialisty uplacených odborů makají ve fabrikách a státních institucích, či se třepou před prý zástupci boha na zemi.

Živnostníci jsou jediní kdo se téhle klice velkokapitálu, socialistů a katolíků (všude na světě označované za fašismus) vymykají jejich kontrole a manipulaci. A tak Babiš vyškolený v STB vymyslel geniální fintu - o svobodu je připravíme tím, že je budeme online kontrolovat jejich podnikání a každou zjištěnou chybičku využijeme pro jejich buzeraci až je donutíme aby "sami" své živnosti zavřeli a stáli se našimi zaměstnanci.

Přesně takhle to STB dělala s nepoddajnými odpírači komunismu. Buď je trvalou buzerací donutili držet hubu a krok nebo k emigraci. Tehdy v zájmu komunismu, dnes STB vyškolený Babiš v zájmu socialistů, velkokapitálu a církve - čili fašistů.

Slovy lidového baviče - a vo vo votom to je!

R. Langer 24.7.2015 11:59

Re: Vláda připomínající fašismus používá metody STB

Ano, to je dnes vládnoucí systém v celé EU. Nejedná se o nic jiného, než o klasický korporátní fašismus.

V. Vaclavik 24.7.2015 14:36

Re: Vláda připomínající fašismus používá metody STB

"klasický korporátní fašismus."

To je ale presne to, k cemu pravice, kdyz bude, ci bylo by po jejim, neodvratelne vzdy speje (protoze pravice je jen umirnena levice a neco takoveho je odsouzeno k jistemu druhu levicovosti, k tomu korporatnimu fasismu.. Proto tak brojim proti pravici, proti Klausovi, byt tento druhy casto velice rozumne prednasi, ovsem skutek vzdy utek... Topolanek byl jen logicke vyusteni pravicoveho smerovani. 

Vsak take se ten magnat dokonale odkopal tenkrat, kdyz se vyslovil, jake podnikani je z jeho hlediska to jedine dulezite - to velke samozrejme.

V. Kain 24.7.2015 13:22

Re: Vláda připomínající fašismus používá metody STB

To je přesně moje řeč.Už jsem něčím podobným také přispěl.Ano Babiš spolu se socialisty a komunistou Mládkem (výstavní parazit)potřebují zlikvidovat ty,kteří nějakého Babiše či socany vůbec nepotřebují a to jsou svobodní lidé-živnostníci.Pro tuhle partu třídní nepřátelé.Oni vědí,že od těchto svobodných občanů hlas nedostanou.(možná,že někteří volili ANO)

V. Vaclavik 24.7.2015 14:29

Re: Vláda připomínající fašismus používá metody STB

Tak hlasy od nich nejspis dostali dost, lide kteri podnikaji, nebo zivnostnici, jsou zpravidla spis chudsi na duchu, co se spolecenskych veci tyka.

Ale jinak mate pravdu, a souhlasim i s panem Malecekem.

I. Dekyský 24.7.2015 23:11

Re: Vláda připomínající fašismus používá metody STB

Na duchu jste chudý především Vy, vy namyšlený hlupáku. Čím se živíte Vy blbče? Nejpíš na někom parazitujete a proto nejste "chudý na duchu", že - asi tak jako každý vyžírka.

L. Novák 25.7.2015 11:16

Re: Vláda připomínající fašismus používá metody STB

No vida, i paraziti tady mají své zásTupce. :-P

T. Pansky 24.7.2015 1:27

Levice uchopila vladnu, ale nevi, co ma delat. Proto ...

... se ji hodi tema s pokladnami.  Uplne ignoruje uz davno dokazany fakt, ze seda ekonomika roste s narustem statniho dirigismu.  Mnoho naivnich lidi tleska, ze si stat doslapne na sedou ekonomiku.  Snizme statni byrokracii a seda ekonomika se snizi s tim.  Chcete opravdu usetrit statni penize?  Potom zabrante odtoku penez do solarnich elektraren a zelenych technologii.  Tam nam utikaji stamiliardy.  Proc na to levice (CSSD a Babisovci nic nerikaji?  Nemohou.  Oni na tom nejvice vydelavaji.

R. Langer 24.7.2015 11:56

Re: Levice uchopila vladnu, ale nevi, co ma delat. Proto ...

To by se v politice musel začít používat zdravý rozum a kritické myšlení, a to se nikdy nestane. A bohužel, zejména kvůli voličům.

B. Uhlich 24.7.2015 0:44

Opravdu není "šedá ekonomika" zdaněná ???

Já si to třeba nemyslím, např. i takový melouchář musí někde nakoupit materiál.. tedy se státu odvede DPH u toho kde to kupuje, pak si pro ten materiál musí dojet..opět se zde indukuje DPH i spotřební daň, pak při práci používá energie..tedy další zdanění... ano chybí nakonec to odvedení daně z příjmu, ale položme si otázku kolik ta výsledná daň z příjmu vlastně je? Já si myslím, že vzhledem ke všem odvedeným (zaplaceným) daním, který tak jako tak musí ten melouchář zaplatit je v podstatě zanedbatelná...

A myslím, že tomu tak je u většiny živnostníků... tedy alespoň u živnostníků pracující "rukama", já třeba osobně ročně zaplatím na DPH cca 100 tis. (je to odhad neb nejsem plátcem)..spotřební daň nejsem schopen nějak vyčíslit... A když dám dohromady příjmy a výdaje výsledná daňová povinnost není zas až tak velká... tedy si opravdu kladu otázku, kde se nakonec ten obróvský nárůst výběru daní může objevit??? A to dokonce pokud lidi melouchařit už tolik nebudou..třeba se budou bát... tak se může i výběr daní snížit...