25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč škrtat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 27.9.2010 21:51

Když nemám, tak škrtám. Jak jinak?

Obávám se, že diskutující, kteří mají starost, aby úsporná opatření současné vlády (bohužel dosti vágně formulovaná, vlastně nic moc) nezruinovalo polovinu populace, jsou úplně mimo mísu.

Suchá statistická čísla hovoří o tom, že někdo si odepře o pár let koupi auta (né jako soused), někdo si nepojede na dovolenou na Kanáry (né jako soused). Politický zoufalec Sobotka se totiž snaží pasovat do role "chudáků" snad 60% populace. On je totiž z nich živ!!!!

Švýcar ví, že fakt v průšvihu je tak 5 % populace, těm je potom určena státní pomoc.

Přeji všem zdravým, "filosofujícím"  fňukalům, aby už konečně přišli politikové, kteří budou mít volební hesla typu Bez práce ....., Jak si kdo ustele ....... , Komu se nelení ....... .

A ne ty rádoby humanistické bláboly o obyčejném pracujícím lidu, právo všech na všechno!

V. Michl 27.9.2010 23:55

Re: Když nemám, tak škrtám. Jak jinak?

Souhlasím.

R. Bébr 27.9.2010 20:49

ještě maličkost

Když někdo škrtá tak, že jen okrádá nemocné, zdravotně postižené, matky a děti, nezaměstnané, chudé, ... a přitom udělá dluh 135 mld za rok - takový "politik" patří do kriminálu a ne do vlády. Nic na tom nezmění ani amatérský takyekonom jako je pan Bartoň a jemu podobní agitpropové..

R. Bébr 27.9.2010 18:46

Kalousek je génius

Za léta 2008-2011 Kalousek zdvojnásobil státní dluh. V létech 2008-2011 jsou nejvyšší nárůsty státního dluhu v historii (08-140mld,09-192mld,10-165mld,11-135mld) a na rok 12 se předpokládá 120mld. Daňová reforma Topolánek-Kalousek snížila příjmy rozpočtu ročně o 82 mld.

Nejvyšší schodek za vlád ČSSD  je 109mld (03). Nejnižší nárůst vykázala vláda Ing. Paroubka (56mld). Všechny schodky rozpočtu od konce devadesátých let schvaloval Kalousek jako předseda strany vládní koalice a jako předseda rozpočtového výboru parlamentu.

Máme nejnižší daně z příjmu v civilizovaném světě (20%, nejnižší v ostatní Evropě je 40%, skandinávské státy až 60%). Bohatí lidé u nás mají strop na platby zdravotního a sociálního pojištění.

Pokud bychom se vrátili k daňovému systému, který tu platil do roku 2006 a pokud nebudeme utrácet za odsácké opencardy, předražené silnice, atd., nemuseli bychom škrtat skoro nic.

 

J. Frajer 27.9.2010 19:05

Re: Kalousek je génius

Souhlasím. Jen kdyby se po selsku hospodařilo, nepletichařilo a nezneužívaly se veřejné zakázky k tunelování státu a řádně se platily daně, nemáme problém. Při takové zlodějině ,jaká u nás dlouhodobě vládne, nám nebude stačit ani desetiprocentní růst.

V. Kain 27.9.2010 21:06

Re: Kalousek je génius

Podívají Bébr oni jsou ale vůl.Kdo jim poradil napsat takovou békovinu.

R. Bébr 27.9.2010 21:13

Re: Kalousek je génius

Tolik faktických poznámek a slušného vyjadřování bych od vás nečekal.

R. Bébr 27.9.2010 21:14

Re: Kalousek je génius

... a poradil mi to Statistický úřad. Ráčejí se tam taky kouknout, než začnou blábolit.

M. Sedláček 27.9.2010 16:37

Škrty

jsou jistě zapotřebí, ale bylo by dobře lidi přesvědčit o jejich spravedlnosti a vyváženosti a nedělat z každého, kdo se jim brání, levicového rozhazovačného pomatence. V příštím článku by autor mohl vysvětlit státním zaměstnancům, proč mají souhlasit se snížením platů řekněme o 2-3000,- Kč měsíčně, za stavu, kdy ČEZu jen na emisních poplatcích bylo odpuštěno 70 miliard, kdy se rozdávaly i v době ekonomické krize na ministerstvech statisícové odměny (ani bych těch 560 tisíc pro paní Nagyovou nepřipomínal, kdyby pan Nečas neměl tu odvahu vytýkat odborářům, kde byli, když se dělaly dluhy), kdy výnos Lesů ČR s obrovským majetkem byl jen pár desítek milionů ročně (ale na AUDI A 6 s antiradary bylo, aniž by to zřizovateli vadilo), kdy se Pentě v Praze  převedly levně pozemky, aby se pak pro letiště draho kupovaly zpět, kdy miliardy směřující do fotovoltaiky mohl stát třeba vybrat na zvýšených daních, atd.. Takže to není o tom, že kdo chce škrtat je zodpovědný a kdo ne, je lump.

Z. Novák 27.9.2010 14:55

Astone

Kuwa,lidovky jsou úplně pravicové - dává se zde slovo pouze rozumbradům, kteří se nám snaží říci: je to správný hošo,škrtat se musí a každý, kdo je proti,je socka a běda, jestli by se znova dostali k moci.Bartoni kolik vás tam ještě je a kdy se dostanou ke slovu páni redaktoři, kteří budou hodnotit objektivně současnou situaci oni taky redaktore. A pamatujou si, že proti současné vládě a jejím manýrům je velká většina občanů a nepleťte do toho levici.

A odbory budou odbory, až se zastanou i lidí nemocných, postižených, bezmocných,částečně bezmocných, které tato vláda odírá a kteří nemohou manifestovat a stávkovat. Bartoni oni koryfeji pravice,nepletou se laskavě do toho, jak si budou počínat odbory.

Je mi z toho smutno, co se všechno tiskne v Lidovkách, které se dříve zajímaly o občany, co je v současné době sužuje a ne o zbohatlíky, jejich politiky a šíbry. Tyto noviny přestávají mít ducha češství a nezajímá je jak běžný český občan žije - je to zřejmě tím, kdo Lidovky vlastní.

P. Fučík 27.9.2010 8:02

Škrtat a přestat rozhazovat

Ekologický megatendr nemůže pár let počkat ? Podle pana Kalouska asi ne. Dálnice pro tiráky také nemohou počkat ? Podle pana Bárty a kamionové lobby asi také ne. Dalo by se pokračovat, ale je to zbytečné, rozhodování má na pár let v ruce klika podnikatelů.

V. Pavel 27.9.2010 7:06

Ne, ne, ne!

S autorem příliš nesouhlasím. Škrtat totiž umí opravdu "každý blbec". Natož plošně! Ne každý však dokáže uspořit a přitom ještě zvýšit produktivitu. Obávám se velmi, že do uvedené "baťovské" schopnosti má naše současná vláda velmi daleko. Rovněž nesouhlasím s napadáním stávkujících. Proč by neměli stávkovat, když jsou jim plošně snižovány platy, aniž by oni ubohou finanční situaci státu zavinili? Také by mne zajímalo, jak si snížil plat, prakticky také státní zaměstnanec, multimilionář JUDr. Martin Roman, generální ředitel ČEZ?

P. Kylchap 27.9.2010 10:22

Máte pravdu,

škrtat umí každý blbec. Možná, že pan autor zapomněl jak jeho stranický kolega Macek tvrdil, že škrtání a škudlení nikam nevede, že je účinnější více vydělat. Jenže to by stát nejdřív musel zaslepit díry v daňových příjmech.

V. Michl 27.9.2010 1:25

Ano škrtat,

ale nejen u nás, ale také v EK. Tam se plýtvá ještě víc. Jejich dávky jsou podstatně větší, než naše. Viz Špidla. A u nás se chybně začalo s 10%. Mělo se začít alespoň s 20% s tím, že minimálně 1/2 úspor musí vyjít ze sníženého stavu. Vždyť to vůbec není problém. Např. u policistů snížit a zdanit odchodné a zrušit výsluhy. Jejich stav snížit na 30 tis. a zbyde i na důchodce. Ve školství zrušit okamžitě 1/3 všech škol a zbytek učitelů může mít 30tisícové platy. A dál už ani nebudu pokračovat.