29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč nesouhlasím s EET

Kdekdo se s tím setkal. Vymalování pokoje – a s papírem, nebo bez? A cena na tom samozřejmě závisí. Hlídání dětí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Jelínek 23.7.2015 9:10

Bohužel ten základní problém

je v tom, že pan Kovanda a mnozí další nechápou (asi :-)), že daně nejsou žádnou dobrovolnou platbou ale pod hrozbou násilí vynucená platba = výpalné. Nazývejme věci pravými jmény. Zákon loupež pouze legalizuje ne "legitimizuje". Proto je logické, že se málokomu chce do nějakého placení a hradí jen to co, opravdu musí (platí to pro mafii, stejně pro stát).

Kdyby platba daní byla dobrovolným příspěvkem a stát byl organizací,jen těch co si to opravdu přejí - viděli bychom jak to je doopravdy.

J. Kyselková 20.7.2015 14:47

Pane Vyšato -

kritizujete autora za opakovaní "přežvýkaných argumentů" a voláte po silnější kreativitě proti těm šizuňkům podnikatelům a OSVČ, abyste se konečně měl dobře.

Podotýkám, že každý, kdo se živí vlastním podnikáním musel vložit nemalý finanční i lidský  kapitál, aby začal. Anebo se zadlužit. Následně se musí pořádně ohánět, aby to fungovalo - jinak jde do kopru i s dluhy.

Kdosi vyřkl senzační postup, jak na šizuňky -   živnosti znárodnit a živnostníky zavřít !

To už by se Vám zamlouvalo, ne ?

Mému dědovi komunisti sebrali statek v H.K., kde se všichni dřeli jako soumaři, vystěhovali rodinu, majetek se zničil. Dědu zavřeli do kriminálu protože usoudili, že je tvor nebezpečný =  "kulak".

K. Vyšata 20.7.2015 15:40

Re: Pane Vyšato -

Paní Kyselková, buďte tak laskavá a nevkládejte mi do "úst" co jsem nenapsal a možná až zmobilizujete své mozkové buňky a pochopíte text. Kdyby se Vám to nepovedlo, tak znovu uvádím.......studna kreativity v zastávání šizunků vyschla?

Pokud jde o podnikání, můžu také "podotknout", že mám za sebou nepřetržitou podnikatelskou činnost od převratu a seznamovat mě s problémy podnikání je nošení dřeva do lesa.

Lapsus použití spojení....kdosi řekl.... je s prominutím pitomost, kterou občas používají novináři, př..... veřejnost volá... a podobné kličky jak zakrýt nedostatek argumentů.

Co by se mi zamlouvalo, nic závratného, slušné a poctivé podnikatelské prostředí. Je mi líto jestli Vaši předkové měli těžký život, ale plést to do problému EET? Že dědu okradli komunisté není žádný argument obhajující krádeže v současnosti.

J. Kyselková 20.7.2015 16:26

Re: Pane Vyšato -

Problematika EET a  složté daňové soustavy je velice komplikovaná., nestabilní a nesrozumitelná. Argument, že jde o krádeže je zástupný a primitivní. Ale třeba všechno zachrání  hodně "poctivých" fízlů.

J. Kyselková 20.7.2015 16:29

Re: Pane Vyšato -

Dříve "kulak" teď "živnostník".

K. Vyšata 20.7.2015 17:06

Re: Pane Vyšato -

EET je naopak systém velmi průhledný a srozumitelný. Když vynecháme neschopnost naší IT scény udělat systém aby byl funkční a spolehlivý, je princip pro každého kdo podniká a kasíruje hotovost velmi srozumitelný. I kdybych nebral v úvahu zneužití problému pseudopravicí v politickém boji, ohlas který EET vyvolala je známkou trefy do černého.

Abych Vás trochu upokojim, i já vidím v zavedení systému EET  dost důležité problémy. Po zaběhnutí systému je předpoklad, že dode k většímu výběru daní. Na první pohled správná věc. Ale, a tady je problém. Peníze generované šedou ekonomikou mají jednu dobrou vlastnost ( myslím nepřiznávání tržeb), peníze buď zákazník ušetří nebo se o výši DPH se živnostníkem podělí. Ušetřené peníze se přelijí ve spotřebě jiného zboží prakticky okamžitě, Výběr daní z EET se dostane naopak do rukou politiků a jejich podřízených úředníků. Obě skupiny mají pochopitelně k penězům, které nejsou jejich, dost lehkomyslný přístup.

Tak můžeme počítat s efektem rozhazování,páchání sociálních zvěrstev, dary Ukrajině, podpora vývozu demokracie tam kde o ní nemají zájem, zajištění hotelových služeb imigrantům, nasazení armády za cizí zájmy, léčení cizinců na úkor našich pacientů a pod. Je toho hodně k likvidaci většího výběru daní. I tisíce neziskovek se těší, jak budou finance proudit na jejich platy za pofiderní akce.

V. Halašta 20.7.2015 19:56

Re: Pane Vyšato -

Ten předpoklad vyššího výběru daní je dán čím?

V článku to je uvedeno naprosto jasně a pravdivě - ač tento předpoklad byl v Chorvatsku vyšší (vyšší míra šedé ekonomiky) výsledek je NULA!

Takže ještě jednou: Ten předpoklad vyššího výběru daní je dán čím?

K. Vyšata 20.7.2015 20:37

Re: Pane Vyšato -

Kdybych chtěl být provokatér, přiznal bych Vám, že mi to prozradil pan Babiš při saunování. Ale vážně, logicky nejde jen o výběr DPH, jde o celý řetězec navazujících aktivit podléhající zdanění a povinným odvodům. Jen v oblasti stravování, pohostinství a ubytovacích služeb se rozmohlo zaměstnávání personálu načerno. Na to musí mít majitel volné finance a ty získává zatajováním tržeb. Tím že se zavedením EET sníží podstatně volné finace, budou nuceni zaměstnávat personál smluvně s efektem povinně placených odvodů. Navíc s přiznáváním vyšších tržeb se nutně projeví v účetnictví nutnost eliminace vysoké ziskovosti účtováním dodavatelských částí. Tím se i dodavatelé přinutí zásobovat koncovou část řetězce se zavedením cen a nákladů do svého účetnictví jako příjem (párování faktur). a tak dál až do začátku.

Dalo by se to rozepsat podrobněji u téměř všech oborů podnikání, ale snad jste pochopil princip z kterého Babiš vychází. Jistě, namítnete, že budou stejně zatajovat, ale prostor pro šedou zónu bude podstatně zůžen a i kontrola bude cílenější a rychlejší. Bude to masakr, to přiznávám, spousta lidí bud mít problémy, ale nedá se nic dělat, každý zaměstnanec je taky donucen platit a tak se hladina povinností trochu vyrovná.

V. Halašta 20.7.2015 22:08

Re: Pane Vyšato -

Ani slovo o tom, proč to nefungovalo v Chorvatsku, stejně jak nefungují registrační pokladny na Slovensku. Ale u nás to fungovat bude. Myslím, že to stačí.

K. Vyšata 20.7.2015 22:59

Re: Pane Vyšato -

Nestačí, každá země má svá specifika, já nevím jaké jsou výsledky v Chorvatsku, odpůrci hlásají že to tam nic nepřineslo, jiní že tam byl grandiozní úspěch. Pokud jde o Slovensko, tak tam to úspěch mělo a důkazem je, že  nezůstávají u registračních pokladen, ale chtějí zavést obdobu naší EET. Oba, přes rozdílnost názorů, musíme počkat jaké výsledky budou u nás a neohlížet se na vyvolané emoce, protože ty jsou vyvolané z velké části jako politický boj. Babiš hrozně moc lidí irituje, nejenom šizunky.

V. Kain 20.7.2015 17:12

Re: Pane Vyšato -

To oni ti odborníci na všechno se svými mnohačetnými poradci nevědí,že snížením daňové zátěže by se v podstatě vybralo více?Ne,nevědí a vědět nechtějí.Pokud jde o toho kluzkého hada který dneska vládne eráru,tak tomu vůbec nejde o těch pár korun které možná vybere od živnostníků,ale pro něho to jsou třídní nepřátelé a on se svojí fízlovskou diagnouzou to nemůže vydýchat,že živnostníci jsou v podstatě svobodní lidé.To samé platí o socialistech.Vůbec nechápu jak je občané můžou volit,když to jsou právě socialisti kteří jsou 100%tní zárukou snížení životní úrovně.

K. Vyšata 20.7.2015 17:25

Re: Pane Vyšato -

Trochu expresivní logiky v podání ideologického pohledu. Politici jsou kasta, která vždy před volbami slibuje a po nich, přisáti k ceckům státu, mlaskají. Neliší se od sebe ani vzděláním, postavením na politické scéně a ani morálkou. A to po celých 25 let. Voliče to přestalo bavit a protože Babiš je něco nového, nepoznaného, v naději že bude jiný ho zvolili. I já jsem zvědav, zda bude morálnější než političtí matadoři, kteří si z politiky udělali živnost. Zatím to jde i přes to, že se ještě pořád učí a občas se svojí snahou napravit poměry narazí.

J. Kolbábek 20.7.2015 11:49

živnostníci

- málo volí a nemají svou stranu. Ideální mediální terč.

- živnostenské podnikání je většinou o logice a zdravém rozumu. Musí se ale řídit stále se měnícími se zákony a předpisy - zákonodárcům právem nevěří.

- plnění zákonů stát kontroluje málo - vnímají ho jako špatného hospodáře a logicky mu nechtějí svěřovat peníze.

- kontroly často provádí úředníci nespravedlivě a nesmyslně, živnostníci to pak vnímají jen jako buzeraci

- morálka. Stát očividně neřeší mnohem větší problémy, které živnostníci dokážou přesně vnímat - např. předražené zakázky, černá díra zdravotnictví, Opencard,, sloučená neodpovídající platy odvedené práci například ve školství, firmy v daňových rájích atd atd atd. Pokud se stát nebude chovat poctivě, nemůže totéž žádat po jiných.

L. Novák 20.7.2015 16:23

Re: živnostníci

Stát navalil na občany tolik různých předpisů a zákonů (často nesmyslů), že už je nikdo nestíhá a ani nechce číst a sledovat aktualizace. OSVČ je v takovém státě velmi snadno zranitelná, státní úředník si vždycky něco najde, když chce. Být OSVČ je velké riziko, poněvadž ručíte celým svým majetkem. Na rozdíl od politiků, kteří si myslí, že všemu rozumí a do všeho můžou žvanit a zasahovat.

Když stát bude chtít, zlikviduje vás pokutami. Za drobnosti, "přestupky". Takže na základě vlastních zkušeností s českým státem doporučuji spíš tu "šedou ekonomiku" pro začátek, a ne rovnou skočit státu do chřtánu jako naivní a nezkušená OSVČ, která v dobré víře vystavuje svůj majetek státní zvůli. Babiš je zloduch, proti němuž (i Sobotkovi) je nutno přijmout zásadní postoj, stejně jako vůči zlodějskému českému státu, který nyní reprezentují.

J. Hejna 20.7.2015 11:11

Proč

nenapíšete rovnou, že chcete zachovat možnost kradení - neplacení daní?

J. Kohoutek 20.7.2015 12:06

Re: Proč

To, že nechápete psaný text, není tím textem.

J. Hejna 20.7.2015 18:33

Re: Proč

Gnn, gnn.

R. Langer 20.7.2015 12:53

Re: Proč

A co tak zmenšit možnost kradení = snížit daně?

J. Lepka 20.7.2015 13:46

Re: Proč

Utopická myšlenka. To by znamenalo radikálně snížit počet státních zaměstnanců / m.j. by ti zbývající skutečně museli začít tvrdě makat /, důsledně sledovat všechny státní zakázky a cinknuté tendry a přinutit každého z nás, starat se o sebe - zdravotní a sociální pojištění ( jak dopadl poslední pokus si jistě pamatujete, že ). Jenže to by znamenalo masivní úbytek voličů ČSSD a jak známo, kapři si rybník nevypustí, ten slavný Mládkův výrok nebyl jen osobní přeřeknutí, jen si nedával pozor a prezentoval, u nich, frekventovaný názor.

L. Novák 20.7.2015 16:26

Re: Proč

Pletete si pojmy. Daně jsou okrádání. Zloděj je stát a ti, kteří prosazují stále větší okrádání ekonomicky aktivních občanů těmi neaktivními, resp. těmi, kteří jsou aktivními parazity a mají současně i politickou moc.

V. Kain 20.7.2015 17:21

Re: Proč

Chudáku Hejno! Zkuste chvíli přemýšlet hlavou, třeba se vám to povede.Kdo je pro tento zkorumpovaný stát užitečnější? Ten kdo má naženou pazouru a neodvede práci co se za nehet vejde a to několik let a nebo ten který po státu vůbec nic nechce,ale sociální a zdravotní daň platí jako každý jiný na rozdíl od toho parazita?Mimochodem je to právě Babiš který dojí tuto zem a pokud jde o daně,tak právě tam by se měla zaměřit finanční kontrola.Ale jak by mohla že?

J. Hejna 20.7.2015 18:38

Re: Proč

Veleduchu Václave Kaine, víte vůbec, co to EET je? Zjevně ne! Váš traktát je o úplně něčem jiném.

F. Lesniak 20.7.2015 18:36

Re: Proč

Problém je ale v tom, že EET se netýká Burešových firem. A navíc Agrofert dostává několik miliard státních dotací. To se to pak platí daně, že? Takže Bureš by si měl nejdříve zamést před vlastním prahem. Ovšem toto chtít po konfidentovi STB je nemožné.

J. Schwarz 20.7.2015 21:58

Re: Proč

Daně samotné jsou krádeží - měla by existovat možnost opt-outu - neplatit daně a nic po státu nechtít. Proč má jeden vydělávat na tolik parazitů?

K. Vyšata 20.7.2015 10:27

Měsíc starý článek,

tisíckrát omleté a přežvýkané argumenty. Něco nového by pane ekonome nebylo? Nebo studna kreativity v zastávání šizunků vyschla?

R. Langer 20.7.2015 12:54

Re: Měsíc starý článek,

Tak ono těch základních ekonomických pravidel zase tolik není. To jenom levičáci je neustále ignorují.

K. Vyšata 20.7.2015 13:32

Re: Měsíc starý článek,

Základní ekonomické pravidla jsou taky v poctivosti (s ní nejdál dojdeš), etikou (dodavatelé a zákazníci tě budou respektovat) a solidárností (nikdy nevíš kdy ji budeš potřebovat). A to platí od nejlevější levice po nejpravicovější pravici.

L. Novák 20.7.2015 16:28

Re: Měsíc starý článek,

Český stát rozhodně není představitelem vámi jmenovaných ctností... :-P

J. Lepka 20.7.2015 13:47

Re: Měsíc starý článek,

Třeba po tisíci a prvé to pochopíte i vy a vám podobní.

K. Vyšata 20.7.2015 14:29

Re: Měsíc starý článek,

No to si pomůžete, asi tak jako sedlák co mlátí prázdnou slámu. Vy, Kovanda a všem podobným rozumbradům obhajujícím nepoctivost zvoní hrana. EET nezastavíte.