29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč není Česko výš

Česko se alespoň dle řazení Světového ekonomického fóra řadí mezi rozvinuté země a není třeba pochybovat o to, že právem. V žebříčku konkurenceschopnosti sestaveném touto organizací se Česká republika posunula směrem vzhůru z 37. na 31. místo z celkových 140 srovnávaných zemí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 22.10.2015 16:59

Náš daňový systém

je složitý, plný výjimek, přídatků a změn. Blíží se konec roku -  podnikatel ani OSVČ do poslední  chvíle neví - jaké lápalie čekat, aby státní vyžírky a jejich rostoucí platy utáhl a přežil.

V. Mlich 22.10.2015 13:49

Je třeba to těm bIbečkům vysvětlit

Těm bIbečkům co platí daně, je holt třeba nějak vysvětlit, že jejich zvyšování je správné. Na pana europoslance už asi začíná působit bruselský vzduch, když nízké daně v Makedonii dává do souvisu se zadlužováním a pěkným oslím mostíkem se dostal až k "řecké cestě". Snaží se lidem podprahově dostat do podvědomí, že za problémy v Řecku nemůže EUR, ale nízké daně.

J. Řezníček 22.10.2015 13:48

Odpověď na otázku.

1/ volíme si špatné domácí vládce, ale moc možností nemáme. Kvalitní a slušní lidé se české politiky štítí.

2/ většinou jsme pouzí sub-subdodavatelé výrobků a služeb. Jsme zaměstnanci, ne vlastníci. Zpracováváme cizí polotovary za mzdu.

3/ Část pravdy je v tom, co píše autor.

4/ Vzhledem k výše uvedenému je docela dobrý výsledek, že jsme na 30. - 40 místě ve světě, ať vezmeme jakýkoliv ukazatel. Jsou výjimky, jistě...k lepšímu i horšímu.

J. Brožek 22.10.2015 12:13

lidovci coby podpora tohoto stavu

Před nedávnem bylo v MF uvedeno, jaké je daňové zatížení fyzické osoby ve Velké Británii u člověka s příjmem v přepočtu 1 MKč ročně. Sice to bylo v konkrétních číslech, ale po přepočtu to dávalo necelých 20%. U nás je to více než dvojnásobek - 50%.

Pokud by daňové zatížení nebylo tak velké, nebylo by z čeho tak rozdávat a nebylo by proč korumpovat. Ó, jak je to prosté.

Ovšem když si může ministr financí Babiš za halasného přizvukování lidoveckých ministrů vytáhnout z rozpočtu 5 miliard do svých firem (maskováno jako podpora biopaliv), tak proč by to nedělali další???

Tohle je korupce, kterou všichni vnímají a to je to co mají šéfové firem na mysli, když mluví o zdeformovaném podnikatelském prostředí. A vy lidovci tomu vše podporujete, tak nechápu takovéhle články.

M. Pivoda 22.10.2015 11:27

Ztráta času

Podíval jsem se, které věechny možné články na NP již publikoval Zdechovský - jakékoliv téma mu není cizí - a usoudil jsem proto, že můj komentář pod tímto (vzletně nazvaným) článkem by byla ztráta času.

A přitom současný český Ministr pro inovace pochází právě ze Zdechovského politické strany. Zdechovský však souvislosti s touto tématikou ve svém článku nevidí. Ztráta času komentovat.

K. Frauknecht 22.10.2015 9:03

Článek je dobrej,

ale proč je tam ten "podnadpis" (přiblblej, populistickej a probabišovskej!!!) opravdu nechápu.

Silný stát rozhazující hromady peněz nutně znamená nárůst korupce, ale to je pouze důsledek!

V. Němec 22.10.2015 8:12

Ono to spolu souvisí!

Pouze země s vysokým zdaněním může mít rozsáhlý byrokratický aparát (který je z čeho platit) a rozsáhlou korupci (je co ze státního rozkrádat).

Takže je špatně teze "daně necháme a snížíme korupci a byrokracii", ale správně má být "snižme daně (zmenšeme stát)" a byrokracie i korupce poklesnou automaticky.

P. Lenc 22.10.2015 8:23

Re: Ono to spolu souvisí!

ANO!

R. Langer 22.10.2015 11:15

Re: Ono to spolu souvisí!

No to jo, ale kapři si jaksi rybník sami nevypustí, že... :-(

L. Novák 22.10.2015 7:33

Tak k těm vysokým daním a byrokracii

přidáme ještě nesmyslnou EET!

Že, pane Sobotko-Babišův koaliční partnere? Hurá do pekel po cestě "samých dobrých úmyslů"!