28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč Kreml kohoutky nezavře

Na včerejší tradiční poselství prezidenta Vladimira Putina ruskému lidu reagoval rubl posílením, byť mírným.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 25.4.2021 19:51

To, že Rusko "přivře kohouty" opakují jako mantru jenom rusofobové.

A jen ti, kteří tvrdí, že se obávají ruského vydírání přivřením kohoutů, vydírají, embargují, sankcionují - a už došlo i na to, že se polský "rybářský" trauler pokusil taranovat barž Fortuna pokládající jednu větev NS2.

A budování NS2 pokračuje bez ohledu na jejich štvaní.

P. Pavel 25.4.2021 21:41

O "přivírání kohoutků", a to když nebudeme "poslušní rusáčtí poskoci" jsi tady blábolil leda ty, volksrusáku nováku. Dle tvých vlastních slov jsi tedy rusofob. RUsáci samozřejmě přivírají koutky jen těm, které tím mohou vydírat, protože nemají na výběr. Na ostatní si netroufnou, protože vědí že by se tím leda připravili o jediný relevantní příjem a musli by se jít pást.

V. Novák 25.4.2021 23:27

Lžeš jako vždycky, sprosté hovado.

M. Pivoda 24.4.2021 20:54

Obnova kýžených hodin tělocviku v době koronavirové:

Hašek napsal níže: Stačí, až Rusko bude sledovat, kterak školní mládež (místo výuky matematiky) šlape na kolech. Stacionárních, spojených s dynamem/alternátorem. Průměrný školák by mohl ušlápnout (dlouhodoběji) tak 150W.

V Česku bude následně dořešeno distanční šlapání.

P. Hatina 24.4.2021 19:34

To se obává pan Kovanda asi záměrně nechce vidět rozdíl mezi tím "přiškrtit dodávky zemního plynu nebo ropy do evropských zemí, včetně Česka." a "přiškrtit dodávky zemního plynu právě do Česka.". Protože většina ostatních evropských zemí k našemu tvrdému postupu vůči Ruska nepřistoupila - a jin tedy nic přiškrcovat nebude, naopak jim Rusko prodá i náš podíl , pokud o něj budou mít zájem, což tedy třeba Německo chtít bude. Ale kde ten zemní plyn pak najednou vezmeme před zimou, až bude potřeba začít vytápět statisíce bytů, to určitě pan Kovanda vědět bude. A nová vláda, která se v te době bude formovat, jistě taky. Že by pak najednou, ze dne na den, doporučili lidem aby si předělali topení na sakra, co?, asi jako když si měli na jaře nakoupit respirátory :)))

J. Roškota 25.4.2021 8:57

Nakupujeme zemní plyn i ropu na burze za světové ceny. Rusko by muselo tento systém opustit aby mohlo rozhodovat kam jeho ropa půjde, Něco jiného by bylo, pokud bychom chtěli tyto suroviny získávat za nějakých výhodných podmínek. To byl případ Ukrajiny i Běloruska.

V. Novák 25.4.2021 19:55

Žádný "náš podíl" neexistuje. Plyn pro nás nenakupuje Česko, ale soukromá německá společnost RWE, která u nás vlastní kdysi naši plynovodnou soustavu přes svoji "dcerku" Net4Gas.

A ta je podílníkem NS2 a samozřejmě chce vydělávat. Stejně jako Gazprom.

Nejde o to, co nám Rusové nedodají - jde o to, co od nás neodeberou...

M. Hoblík 24.4.2021 17:24

Ekonomický chytrolín káže?

J. Kouk 24.4.2021 19:20

Kurz rublů spadl a Merkelova Nord pohřbila? Jsou i statistky vzájemného obchodu mylne? Místo rádoby chytré odpovědi zkuste pár argumentů. Třeba o vypovídání diplomatů a nových sankcí...

V. Hodorka 24.4.2021 10:51

U toho, ze rusko neuzavre dodavku plynu a ropy do eu, je jen videt jak je tamni kremelsky rezim slaby. Dela jen bubub stehovanim divizi vojaku na hranice a zpet. Zivotnost ekonomiky ruska bez prodeje ropy a plynu do eu je tak mesic. Eu umi plyn od rusaku nahradit. Rusaci penize od eu ne.

Š. Hašek 24.4.2021 13:10

Co měsíc! Den! Pondělí! Zítra už budou chtít Rusové dřevo od Českých lesů, naftu od Hodonína a školní učebnice z brusele.

Jste vůl.

Posledním značně velkým volem byl nějaký Hitler. Tedy pro mě.

J. Vlček 24.4.2021 15:59

Pane Hašku, není vám podezřelé, že už se dlouho neozvala ta, zde slavná, paní Baldová, Sohorová... pan Nenechal atd. atd. to vše v jedné osobě, přičemž se tu vyloupl jistý pan Hodorka, píšící stejným rukopisem jako ten zmíněný mnohočlověk, který kromě toho, že neumí používat háčky a čárky, zato umí výborně štěkat, dočista jako Alík u boudy. Třeba nám to pan Hodorka časem předvede. ;-D;-D;-D

Š. Hašek 24.4.2021 18:22

Pane Vlčku,

já bych jináč skoro usnul, ale tady mě vždycky probudila Netzer (z Heidelbergu, ta mi opravovala préteritum), Sohorova (ta měla tu fotku s těma zubama), baldova (mám dojem, že chtěla překopat českou mluvnici). Potom ten lodní admirál (naučím se taky nějaký logo). A tak je tu ten krokodýl (v emerických filmech jsou větší, žijou v podzemní dráze).

A tak to tu máme každej den. :-)

Nikdy jim to dlouho nevydrží, musej mít furt/stále nový přeliv.

V. Hodorka 25.4.2021 11:14

Dalsi typek bez argumentu. Hodne to tu upada. Na pristup k internetu by se evidente meli delat iq testy, mozna i psychologicke testy.

J. Kouk 24.4.2021 19:26

Rusko je na tom průmyslové fakt bídně, to je fakt a že ho drží vývoz surovin taky.. Pochybuju, že by ruští oligarchové, které drží Putin pod krkem, by situace nevyužili.. Nejspíš sami neví, koho místo Putina... Oligarchové vědí, že se silným protivníkem Putin zamete. Tak že i oni si revoltu dvakrát rozmyslí... Nepokoje v Rusku zase nejsou tak devastující, ale mohly by být a Putin si toho je určitě vědom.. Tak lehkou hlavu, jako vy, určitě nemá

V. Hodorka 25.4.2021 11:10

Argumenty evidentne chybi, tak se pristupuje k urazkam. Nic jineho se cekat od takovych jako vy neda.

Š. Hašek 24.4.2021 9:12

Kovando, Kovando, novoekonomický experte,

pokud mi je známo, problém nemá země, která úspěšně vyváží (Rusko), kupuje co chce, ........ ale zemička, která nedokáže/nesmí vyvážet. Dokonce začne asi dovážet i dršťky na polévku, cmundu a sirky do Sušice. Což se děje, v Sušici není sirkárna, ale několik neziskovek.

Dosaďte si sám, o které země kráčí.

Na ty kohoutky se už vykvajzněte! Nemáte snad potřebu bej hloupější než Pekarová. Myslíte, že Němci budou mrznout u vypnutých domácích (plynových) kotlů Junkers???

D. Černá 24.4.2021 9:29

Ty už nejsi ani k smíchu...

Š. Hašek 24.4.2021 9:36

Potěšilo mě, že jsem zaujal jednu pasačku husí.

Tak ahoj! Zas v pondělí .... vlastně né, jedu na chalupu, budem si o Tobě povídat v pánském klubu.

P. Lenc 24.4.2021 10:53

Nevím jestli je dotyčná pasačka husí, ale vy pane Hašku začínáte připomínat pasáčka Váńušku.

Š. Hašek 24.4.2021 13:21

Ta dotyčná (dle mého drzá, nevychovaná pasačka husí) se tutově stydí za jméno po matce a otci.

O tom, že se mám vrátit do mateřské školky, hovoří moje okolí periodicky. Ale to říkal i mlaďoš Ferdinand staršímu Franzovi taky. Pochopitelně široce. Podávala se káva.

Smutně přiznám, pane Lenci, že Váňušku neznám. Marfušu jo. Víte něco o tom, že Rusové považují Němce za vyšlechtěné drzouny (malinko nadsazuji)? Víte proč? A tak jim prodaj plyn a koupěj jejich pračku se sušičkou. Nemůžu za to, že pasačka husí je z toho štajf.

J. Vlček 24.4.2021 16:25

Pane Lenci, to, že se vám nelíbí, že si někdo zachovává smysl pro kritičnost ke každému stejnou, ať se jedná o Rusa, Američana, Němce, nebo třeba Křováka z Afriky, není chybou dotyčného, ale chybu hledejte především u sebe.

Bez chyb není na světě nikdo, ani ti Američané, které tak bezmezně obdivujete a nekriticky hájíte. Bezchybnost Američanů nakonec můžete pozorovat na dění v USA. Nejlépe se projevila při poslední volbě amerického prezidenta. Budou-li Američané pokračovat v nasazeném trendu své politiky, nejsem si jist, zda bude na nich ještě něco k obdivu.

Vaše rusobijství vám zatemňuje smysl pro spravedlivou kritičnost ke všem stranám. ;-)

P. Pavel 24.4.2021 10:56

Hašku, šašku, ekonomický diletante, to co je "tobě známo" je opravdu ale opravdu irelevantní. Ti, co na rozdíl od tebe absolvovali alespoň střední školu, ti řeknou, že problém nemá země, které vyváží výrobky s vysokou přidanou hodnotou a kupuje odkud chce .... ale ten ekonomický trpaslík hrající si na vojáčky, který musí vyvážet suroviny, aby lidi měli alespoň co žrát. Jinými slovy, když musí rusácko obhajovat někdo tak mimomísní jako ty, tak by se mělo nad sebou zamyslet.

V. Petr 24.4.2021 11:26

Výrobky s vysokou přidanou hodnotou vyvážela i Výmarská republika. Pak přišla krize, země začaly uplatňovat ochranářská opatření a Německo šlo do kytek. Dovážené suroviny nedokázalo nahradit a platit nemělo čím.

P. Pavel 24.4.2021 11:41

Které dovážené suroviny nedokázalo výmarské německo nahradit? Německo bylo energeticky závislé na uhlí, a to si až donedávna samo těžilo na vlastním území. Pokud nás vysoká cla, kterým si tehdejší ekonomičtí/političtí diletanti v rámci krize ještě navíc zablokovali mezinárodní obchod o něčem poučila, tak leda o tom, že na blokády dovozu, tak jak to v současnosti předvádí rusácko, doplatí především ti co tyto blokády vyhlašují. Mezinárodní obchod je motorem ekonomiky a ekonomika každé země, která se od něj v minulosti odřízla, šla dříve či později do kytek.

Š. Hašek 24.4.2021 18:36

Mein lieber Gott!

..... a zapomněl jste adekvátně k rusácku uvést zeměpisný název hitlerovsko. Dejte si na to pozor, takhle to vypadá, že s Vámi něco cloumá.

P. Pavel 24.4.2021 22:26

Neříkal jsi, že chceš jet na chalupu, hašku šašku. Vypadá to, že s tebou cloumá rusák s tím, že máš sedět u počítače a datlovat rusácké kydy a ne si někde válet šunky.

Š. Hašek 24.4.2021 19:02

No, hele. Do škol jsem chodil dávno ......

Právě jsi popsal ekonomický zázrak, že jsou země, které mají všechno z luftu (nebo ze slámy), furt se o nich píše, jiné velmoci tam jezdí protože maj kulantní ceny a jednání, ........ . Píšeme o Rusku, že jo?

Gazdík říkal, že ten ekonomický trpaslík se na všem na Zemi podílí asi z 0.00023%. Čína prej zas jen dělá rejži. Ty mu věříš? Taky Gazdík říká, že brusele bude tygr a toho trpaslíka sežere. No nic.

P. Pavel 24.4.2021 22:39

Ano, pro rusáky a jejich podržtašky (že hašku šašku) je organizovaná a sofistikovaná výroba ekonomický zázrak. Mají štěstí, že jim ještě občas někdo uvěří a prodá jim třeba plynovou turbínu. Pro mě je zázrakem to, že tvoje srandovní bláboly je puťka ještě ochoten pouštět do éteru. Máš dělat propagandu a ne zesměšňovat sebe i svého kremelského chlebodárce.

V. Šedivý 24.4.2021 9:12

Nemusí kohoutky zavřít. Stačí počkat, až bude "pokroková" energetika evropských zemí na pravidelných dodávkách plynu zcela závislá. A pak při jednání o nějakém bolavém problémů jen ruku na kohout položit.

Nezapomeňte, že také pokládají potrubí směrem do Číny - závislost Ruska na evropských zákaznících se spíše snižuje.