19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč Kreml kohoutky nezavře

Na včerejší tradiční poselství prezidenta Vladimira Putina ruskému lidu reagoval rubl posílením, byť mírným.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 24.4.2021 9:33

Stačí, až Rusko bude sledovat, kterak školní mládež (místo výuky matematiky) šlape na kolech. Stacionárních, spojených s dynamem/alternátorem. Průměrný školák by mohl ušlápnout (dlouhodoběji) tak 150W. Pokud by měl šlapat pořádnějc, zas ale bude potřebovat víc hovězího masa. Na voves šlapou koně. U žentouru.

Tak Zdar tomu blbnutí. Byly doby, kdy se někde krom blbnutí i hajlovalo! Nebo základaly kolchozy, je to skoro jedno.

V. Petr 24.4.2021 11:27

R^R^R^

J. Kadeřábek 24.4.2021 16:28

Čína ovšem kupuje za daleko výhodnější (čti nižší) cenu než Evropa. Číňané jsou totiž zdatní obchodníci a nenechají se uplatit dvěma fleky ve správních radách ruských energetických podniků jako Němci. Tedy efekt čínského obchodu se evropskému nevyrovná.

D. Černá 24.4.2021 8:48

To R. Langer: Oni ti normální Rusové nejsou tak blbí?

To myslíte ty Rusy, kteří dají někomu možnost, aby je mlátil po hlavách už 21 let a dalších 15, do roku 2036 ještě bude?

To myslíte ty Rusy, kteří vezmou papír A4, napíšou na něj SVOBODA, postaví se na náměstí a za dvě minuty už sedí s rozbitou hubou v milicionářském antonu, nebo ty, kteří jím tím obuchem nandají?

Nebo tím myslíte ty Rusy, co na okrajích velkých měst a mimo ně žijí jako ve středověku a jediné čím dojedou po dešti do sousední vesnice je povoz tažený koňmi nebo Mercedesem řady G 4x4?

Nevím jak to dokázal google earth, ale jeho služba street view už zmapovala i malá ruská města. Stačí se podívat na Omsk. Co z výšky vypadá jako zástavba rodinných domů v centru města je jeden slum vedle druhého. A to je Omsk. Myslela jsem, že jsem v Zimbabwe. Deset let v Rusku klesají reálné příjmy. Deset let mají Rusové hlouběji a hlouběji do kapsy a naděje na zlepšení v nedohlednu. To je prostě fakt. Vyrobit a vyvézt umí jen zbraně. A ropu. Ale dostat ze země ji tam musí americky Exxon Mobile. Nicméně za všechny ruské sr*čky může EU a imperialistický Západ.

Horní Volta s jadernými zbraněmi jak vystřižená. Dostali tolik šancí od 90. let od Západu na zcivilizování a stejně umí jen vyhrožovat. Jo a ty kecy o nerostném bohatství, o které je chtějí imperialisté obrat si pište mezi sebou...

Š. Hašek 24.4.2021 10:10

No, .... ehm. Já bych začal: K panu Langerovi ....... Vy jste angličtinářka tří slov?

Tak jsem si hodil na papír ruskou domácnost: menší byt/dřevěný domek na venkově, starší auto za hotové, domácí smetana, dovolená kdekoliv v obrovské zemi, dluhy nic nebo nepatrné. Naši mladohlupáci se jim smějí, že mají postarší radiopojítka a musejí fakt sedět ve školních lavicích.

Okolní české domácnosti: větší byt/nebo žádný - na celoživotní dluh (přivázán k přesčasům a poslušnosti), plechové monstrum na dluh/nebo ojetina na splátky, odstředěné mléko z Belgie, dovolená v Chorvatsku nočním autobusem, dluhy dost. Polovina mých známých (kteří se Rusům smějí), má aušus botky z Číny, protože musejí kupovat benzín do auta.

To Vaše srovnání je ještě prdlejší, než srovnání Gazdíka - Čína a Zimbabwe! Taky se do toho, chudák, nějak zamotal.

Jo, a podobně jako Vy, mluvil o Sovětském Svazu Hitler. Že jako je "nad". A pak vohořel sovětským benzínem.

Chtělo by se, holoubkům, "dovážet dříví na Sibiř"!!!

V. Hodorka 24.4.2021 10:55

Desitky tisic uprchliku se tlaci na hranicich ruska a chce ten jejich blahobyt poznat.

D. Černá 24.4.2021 11:03

To je blb, co?

Š. Hašek 24.4.2021 15:17

Milý Hodorko, kolego Krokodýle,

desítky tisíc muslimských, šojdrovských, němcovsko hilšerovských, dvacetiletých sirotků se netlačí na hranicích Ruska, protože vědí, že:

By je vydrhli šedým mejdlem, nafasovali chleba se sádlem a cibulí, dali na cimry po šesti, dopoledne škola, odpoledne sport, večer psací úkoly. Museli by si sami mejt umyvadla, pěstovat mrkev do polévky. Potom by chodili dál do školy, nebo by skončili u krav. Nafasovali by jen jednu manželku (ty ruské děvy by je vyhřebelcovaly tak, že by nakonec pili i vodku) a měli by ráno budíka na moskevský čas. .......... do rachoty, na motlitbu ne.

Co Vy byste jim nabídl? Hotel u senátora Drahoše? Vaše manželka by jim utírala záchodová prkénka?

Ať žije brusel a Vaše pitomosti stran Ruska!

J. Vlček 24.4.2021 15:41

R^R^R^

P. Pavel 24.4.2021 17:08

Tak, ještě to musíš rychle dát vědět, kadyrovovi, hašku. Ten, ta tvé vlhké dojmy jaksi nerespektuje a zavádí na území ruské federace šaríju a mnohoženství. Jeho muslimské bandy si v rusácku dělají co chtějí, a kreml nad tím zavírá oči.

Š. Hašek 24.4.2021 18:31

Vůbec jsem netušil, že ruská Duma řeší mnohoženství (Němci už ano). Kamenovat nevěrné sekretářky se mi taky nezdá ....

Tu Vaši mluvnici, geografii a to soudnictví beru tak, že něco doma slavíte, bez roušek a s většíma sklínkama. Příště to zkuste podle šesté základní.

P. Pavel 24.4.2021 22:43

Aha, tvůj problém hašku šašku je ten, že věříš tomu, že duma má co kecat do toho co si kadyrov zlegalizoval ve své části rusáckého panství. ANo, duma nic neřeší. Mnohoženství a šaríja prostě JE v této části rusácka a na rozdíl od civilizované Evropy legální.

D. Černá 24.4.2021 19:41

8-o8-o8-o Jste debil Hašku?

V. Pavelka 24.4.2021 12:50

No , každej kope za svou představu , Ruské rozlohy jsou jiné než v EU,EU a tím pádem i pojem svobody je problém spíše městský . Britská svoboda například , dostává na pozadí ,od podřízení se připrchlictvu .Před pěti lety netušili že budou poklekat v solidaritě a truchlohře za recividistu z USA , a co je , ale potažmo i nás, čeká v dostizích za rovnoprávností ve vesmíru nemajícím obdoby , a tudíš nepřirozené ! Problémy zatlačené pod podlahu se vyboulí jinde a jinak !?EU8-o

Š. Hašek 24.4.2021 15:20

Tak nějak.

L. Písařík 25.4.2021 8:35

V Omsku jsem byl před 40ti lety, byly to dvě křížící se ulice v tajze. Co tam ale měli za vynikající, byla v koupelně v hotelu vyhřívaná dlažba úplné žůžo na promrzlé nohy.

D. Rajninec 24.4.2021 8:32

Každý a všetko je nahraditeľné , aj ruský plyn a ruská ropa !

Len nechápem hlasy tých kuvikov , čo nás stále presvedčujú , že bez ruského plynu zamrzneme , bez ruskej ropy sa vrátime ku konským povozom a parným lokomotívam !

Vo svete je prebytok ropy , plynu a kvalitnejčej ropy . A myslieť si , že zrovna ruský je extra lacný ukazuje na kvality tých odborníkov .

O tom , že v ruskej rope dovezieme aj 20-30000ton síry sa nejako nehovorí , z ktorej sa cez poľné horáky v rafinéria urobí kvalitný smog , ktorý skončí v pľúcach našich detí ....lebo nie všetka síra skončí vo vagónoch , alebo cisternách ako H2SO4. O organických chloridoch ani nehovorím , veď pamätáme nedávne primiešanie ropy pre ruský trh do našej "družbáckej" . A ropovod pár mesiacov stál.

To neznamená , že ruská ropa je nekvalitná , len má vyšší bonus , ktorý sme si nezaplatili . V tomto je už iba horšia venezuelská ropa , tažbu ktorej Maduro zastavil , z "neznámych " dôvodov.

J. Lukavsky 24.4.2021 6:59

"není celkově až tak zásadní." buďte konkrétní, jsou to myslím 2,5%, čili zanedbatelný podíl. Rusko si hrálo a hraje na něco na co nemá, na hybatele Zeměkoulí. Ale jak říkal již moudrý Dobrý člověk: "není radno výše pšoukat, než kam může zadel koukat". J.L. end

R. Langer 24.4.2021 6:14

Hm, a proč by jako Rusko mělo zavírat nějaké kohoutky? Jaký by k tomu mělo asi důvod? To je jenom reakce na stupidní spekulace bruseloušů o jakési závislosti na někom v případě stavby JE, a to z NAŠÍ strany. Když totiž bruselouš tvrdí, že když nám Rosatom postaví JE, budeme závislí na Kremlu, je vhodné se ho zeptat, proč mu nevadí, že násobně víc jsme my i okolní státy, zejména Německo, na tom Kremlu závislí v dodávkách plynu. To už ovšem přesahuje mozkovou kapacitu soudruha, takže začne vykřiklovat ty svá bruseloušská hesla a urážky, která jsou jak opsaná z Rudého práva, a tam skončí. ;-D

Ani v jednom případě to ovšem nemá žádný vliv na to, aby nám Rusko zavíralo nějaké kohoutky, oni ti normální Rusové totiž nejsou tak blbí, jako ti bruselouši, a ví, že kšeft je kšeft, a nemají žádný důvod, aby se kvůli nějakým bruselským bolševikům okrádali o peníze. Jenom my, jako užiteční idioti, přijdeme o jednu z možností, jak postavit kvalitní JE za rozumné peníze. Tož tak. :-P

V. Kolman 24.4.2021 6:57

....oni ti normální Rusové......

V tom to pane Langere vězí. Je velký rozdíl mezi "normálními Rusy" a představiteli Ruska. S prostými Rusy Češi většinou "problémy" nemají (a naopak).

S panem Putinem, který vidí Česko jako "štěkajícího pejska" a který v činu poskytnutí svobody ruským satelitům panem Gorbačovem vidí "největší geopolitickou chybu století" (Putinova vlastní slova), tak s tím "problém" mám.

K "uzavírání kohoutků": Nebylo by to poprvé, kdy Rusko různé "kohoutky" různým subjektům a v různých dobách doopravdy uzavíralo. Je to ovšem dvousečná zbraň - většinou tratí obě strany.

V. Pokorný 24.4.2021 8:06

Zdravím. Když tedy tvrdíte, že to Rusko různým subjektům a v různých dobách ty kohoutky uzavíralo, byl byste tak laskav a mohl to vaše tvrzení uvést? Kdy tedy Rusko zavřelo ty kohoutky, komu zavřelo ty kohoutky a hlavně proč. Vím, můžete mi namítnout, abych si to zjistil sám. A možná to i napíšete.

A ano, Česko je, v tomto a nejen v tomto případě, štěkající pejsek a hlavně slouha, že Gorbačov je pro asi hodně Rusů grázl a zrádce. V tom má pan Putin, podle mne pravdu.

A souhlasím s vaší poznámkou o normálních Rusech a představitelích Ruska, protože to platí pro všechny státy, i pro Českou republiku.