25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Proč je máslo tak drahé?

Sehnat máslo pod padesát korun je dnes prakticky nemožné, pokud se tedy člověk nespokojí s menším balením nebo s různými náhražkami. Máslo patří k nejčastěji používaným potravinám, nejde tedy o bezvýznamnou věc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 17.7.2017 9:17

Ostatně, nám doma vydrží čtvrtka másla asi tak

měsíc, a to se i těch padesát korun dá snést. Pro srovnání, v Němcích stojí čtvrtka německého másla v laciňáku u Aldi euro osmdesát, a čtvrtka irského, roztíratelného, mezi jedním a třemi eury.

P. Čoupek 17.7.2017 9:13

Inflace , Inflace

Vidím v tom důsledek inflace: nepřiznaná meziroční inflace je něco přes 5 procent, všechny komonity se takto chovají, u většiny se výrobek prostě přestane dělat a je nahrazen jiným (s menší gramáží, horším složení atd.). U másla je to problém, tam je celkem přesně dané, co má zákazník dostat (80 procent tuku, živočišný původ). Takže se dá hýbat jedině s cenou.

F. Houžňák 17.7.2017 9:09

Každý prodejce prodává své zboží za cenu

"co trh unese" a byl by blbý, kdyby to dělal jinak. Vsadím se, že stejně postupuje i ten Holub. Připojuji se k panu Švejnochovi dole, a volám, když ti je, Holube, máslo příliš drahé, tak ho nekupuj, a ono zase v ceně klesne.

B. Brousková 17.7.2017 8:48

Re: Tak tohle jsou opravdoví Lidovci!

Sou a soušky ! Masa bude dost! Stačí ,když se souzi zemeděéélci přičiní! Tak pravil Tonda Novotný řečený Tonda Soustružník, kdysi dávno na letenské tribuně, při prvomájové tradiční veselici. A vidíte! Čas oponou trhnul a masa je dost a dost..A bez front. Stačí tedy jenom jeho zázračnou metodu aplikovat i na máslo. A nebude co řešit.

J. Novotny 17.7.2017 8:46

Cena másla je dána trhem,

snad si zemědělci vyboxují to, že za nimi půjde podstatná část zvýšení ceny a neschlamstnou to řetězce.

Máslo nakupuje v EU Japonsko a pokud se stane módou v Číně, tak ta cena půjde ještě hodně nahoru.

P. Švejnoch 17.7.2017 8:39

Re: No, v článku už chybí

Máte nějakou jinou? Třeba zřídit "Úřad pro kontrolu cen másla"?

P. Smatlak 17.7.2017 8:32

Re: Další možnost je

Ale náklady na bydlení a energie jsou zase nejméně desetkrát a i více vyšší a nejen na bydlení a to zaplatit musíme.Takže potraviny jsou relativně levnější než dříve ale to ostatní naopak.Takže když se řekne A tak se také musí říci B.

B. Hudzieczek 17.7.2017 8:25

Re: Odpovědnost ministra zemědělství

Zákaz vývozu másla do Ruska není sankcí ze strany EU, nýbrž sankcí ze strany Ruska vůči EU. Sankce EU spočívají v zákazu vyvážet do Ruska moderní technologie, na ktreré Rusko reagovalo zákazem dovozu potravin ze zemí EU.

No a přejít ze živočišné na rostlinnou výrobu není zas tak jednoduché, jak tady pan Hinz předhazuje. Zemědělci orientovaní na živočišnou výrobu spíše přecházejí z produkce mléka a mléčných výrobů na produkci masa, které momentálně je zřejmě v kurzu.

P. Zinga 17.7.2017 8:12

Re: No, v článku už chybí

To je rada hodná génia.

P. Švejnoch 17.7.2017 7:55

No, v článku už chybí

jen požadavek na obnovení činnosti Státní plánovací komise.

Jestli se Vám, pane Holube, zdá máslo drahé, mám pro Vás jedinou radu - nekupujte ho.

P. Maleček 17.7.2017 6:27

Tak tohle jsou opravdoví Lidovci!

Tak prý podpora rodin, sociálně slabých, venkova či ochrana vodozádržné funkce krajiny a zamědělské půdy. Prdlajs - podlézání globál byznysu, tj. i Babišovi v očekávání štědrých darů na nejen volební kampaň.

Však i na řadu čelných Lidovců samozřejmě zbyde. teď za mlžení kryjící kartel s předraženým máslem.

Nevolte tu Lidoveckou prolhanou a nenažranou verbež! Ke všemu v kožichu se štěnicemi, lživě trdícími, že je podporují všichni starostové.

I. Hendrych 17.7.2017 6:13

Máslo na hlavě....

Někdo má zřejmě máslo na hlavě a producenti mléka to nejsou....

P. Boublíková 17.7.2017 5:45

Údajně se zvedla poptávka po másle

takže obchodníci zvedli jeho cenu. Normální princip volného trhu.

Víc by mě zajímalo, proč se zvedla poptávka. Důvodů může být mnoho - a) cena margarínů šla taky nahoru a kvalita dolů, b) lidé mají více peněz tak si mohou častěji dopřát máslo, c) máslo přestalo být stravovacím nepřítelem a je opět označováno za zdravou potravinu atd. atd.

K. Hinz 17.7.2017 5:27

Odpovědnost ministra zemědělství

Hanebnost s cenou másla je odpovědností ministra zemědělství. Postaru bych řekl: nekecej s dělej! Všichni pamatujeme, jak výrobci másla na začátku roku brečeli, že nemají kam umístnit výrobky, když plní přijaté sankce EU k Rusku. Naši výrobci nutili zemědělce prodávat mléko za cenu nižší než výrobní!!! Kolik mléka bylo vyvezeno do zahraničí? Kolik dojnic bylo nutné porazit? Kolik zemědělců přešlo ze živočišné výroby na pěstování řepky? Potřebujeme Ministerstvo zemědělství? Obrazně - na koho má zemědělec vzít bič?

S. Sedlák 17.7.2017 0:19

Další možnost je

to neřešit. Máslo je za pade a před 30 lety za průměrných platů kolem tři a půl bylo máslo za deset. Dnešní průměrné mzdy jsou určitě víc než 5x vyšší stejně jako důchody. Tak to nekupujte a oni zas přilezou.