20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jarda 13.11.2007 16:32

EU RVHP

Nemůžu si pomoci, ale nemůžu najít žádný zásadní rozdíl mezi fungováním EU a RVHP.

Pokud snad někdo ví, tak budu vděčný za informaci.

MLOK1 13.11.2007 7:53

BIOETHANOL DO NAFTY???

Nevím, nevím, ale tyto srágory (nafta+špiritus) bych do nádrže raději nelil. Neměl autor na mysli metylester řepkového oleje, či též MEŘO zvané?

       Ten bioethanol se lije do benzinu!

      

Ludva 13.11.2007 13:05

Re: BIOETHANOL DO NAFTY???

Ještě přesněji, tzv.bionafta je směs methylesterů mastných kyselin uvolněných z rostlinných olejů. Další součást oleje - glycerol se odděluje.  Ale teď  frčí další biopalivo - biobutanol. Pokud je pravda, co se o něm uvádí, tak ani nemá cenu začínat s biolihem.

qwert 12.11.2007 11:28

kvoty de facto nikomu nebrání pěstovat více

stačí pouze na tu "nadvýměru" nepožadovat dotaci. Otázka je, zda by to při stávajícím způsobu výkaznictví nebylo hodnoceno jako nějaký druh podvodu - neseděly by totiž papírově vykázané osteté plochy a skutečně oseté plochy.

Další věcí je, že zemědělci, družstva či jiné formy sdružení pěstitelů by se měli začít zajímat o samozásobení naftou pro zemědělské stroje. Oni jsou schopni si vyrobit - vypěstovat výchozí surovinu pro pohonné hmoty a je dost možné, že sdružení zemědlců či družstev by zafinancovalo a utáhlo i linku na esterizaci (na výrobu MEŘO).

Karim 11.11.2007 18:39

Dirigismus EU v zemedelstvi je silne nezdravy, ale.....

...PaeDr  Strejcek obcas vzbuzuje marne emoce a obcas neplace na tech spravnych hrobech.

A) pokud jsou mmo EU stejne nebo vyssi ceny zemedelskych produktu, regulace EU sice ztraceji smysl, mohou se odbourat, postupne se odbouravaji i bez PaeDr Strejcka, ale jejich jejich uplnym okamzitym odbouranim (patrne za neradostneho kriku EU farmaru) by se nic stejne neslevnilo. Tedy pokud by se nenaridila nejaka socialisticka regulace vyvozu....

B) jeste vice nez v Evrope se biopaliva rozmahaji v Brazilii (kde to ma vetsi ekonomicky smysl) a v USA (kde na rozdil od PaeDr Strejcka tak uplne neveri iranskym a ruskym soudruhum - mozna nejdou optimalni cestou, ale zacali hromadne palit kukurici a obili na lih do aut). Takze krome politiku v EU zbyva jeste presvedcit politiky v USA a Brazilii atd atd atd.  

PS paleni kukurice na lih nebylo v USA  zavedeno za teroru zeleneho silence Gora, ale za vlady presidenta Bushe..... 

 

Ladislav N. 11.11.2007 19:09

Re: Dirigismus EU v zemedelstvi je silne nezdravy, ale.....

Vhodná doba ke zrušení dotací je proto, že zemědělci a zpracovatelé vytvářejí zisk (růst prodejních cen podstatně vyšší, než růst nákladů), a žádné dotace tedy není nutné vyplácet (peníze by mohli občané utratit jinak).

Jestli v USA používají levný brazilský líh, je to jejich věc. To ještě neznamená, že totéž má smysl v EU nebo v Česku. Podmínky k produkci v Brazílii jsou jiné, než u nás.

Karim 11.11.2007 21:58

Re: Re: Dirigismus EU v zemedelstvi je silne nezdravy, ale.....

...take si myslim, ze nejake zemedelstvi by v EU zustalo i po zruseni dotaci.  Na Novem Zelandu dotace prakticky zrusili, par farem krachlo, zbytek prezil. V Evrope by tez nejake zemedelstvi zbylo, tim spise, ze ceny potravin jdou ted nahoru do te miry, ze se na necem da i vydelat.  Stara znama bolest s dotacemi je ta, ze at zvolite koho zvolite, ze se na ne boji sahnout. Malych zemedelcu je verejnosti lito, a velkostatkari maji sve paky, aby prislusnym politickym cinitelum domluvili.  Cekat, ze se Gandalovic osmeli a dotace naraz zrusi je dosti naivni.  Zemedelci by jej utloukli.  I Gandalovic musi nejak po dobrem vychazet se svazy velkostatkaru atd.  Omezovani bude postupne a s kompenzacemi, aby se z toho zemedelci moc nepoblaznili - viz pomale odbouravani blazince s kvotami a cly na cukr.  

Je asi marne doufat, ze by potraviny mohly byt nejak moc lacinejsi. Po letech nadvyroby a niceni potravin ted vsechno staci nakoupit a snist bohatnouci cinane. Zdrazeni potravin je ocividne vyvolane nejvice zvysenim poptavky z ciny.  

Zdrazeni potravin muze paradoxne mnoha chudym zemim pomoct - jejich zemedelci byvali nepravidelne a chaoticky  ruinovani dovozem silne subvencovanych potravin z EU a USA. Ted budou mit snad vetsi sanci  vydelat nejake penize a postavit se na vlastni nohy.   

Kouba 11.11.2007 17:59

Český kolchoznik je v tom tentokrát nevinně

Autor  si zapomněl klapky na očích. Na ceny potravin má EU i ČR nejmenši vliv. Ve srabu je jižní polokoule, kde se očekává 40 % uroda, už dnes jde americké obilí většinou do Indie a japonska. Pokud budeme si na svém písečku budeme oplácávat názora profesora-klimatologa -amatera mužeme se dohadovat jen o nesmyslech.

H.K. 11.11.2007 18:20

Re: Český kolchoznik je v tom tentokrát nevinně

Vy máte na očích co? Asi šedý zákal. Polokoule nemáte žádné. Možná kou.e.

Ladislav N. :-))) 11.11.2007 18:35

Re: Re: Český kolchoznik je v tom tentokrát nevinně

 ;-PR^ !!

jirka.s. 11.11.2007 16:50

Proč ceny potravin stoupají?

Fond chyboval při převodech půdy na rodinu ministra Fencla

Pozemkový fond několikrát chyboval, když převáděl pozemky na rodinu ministra zemědělství Jana Fencla. Je to závěr dozorčí rady fondu, která zahájila šetření záležitosti loni na podzim. Podle předsedy rady Jaroslava Palase sice skupina radních, která věc prověřovala, konstatovala porušení metodických pokynů, neshledala však porušení zákona. Pozemkový fond se bude po obdržení zápisu z jednání dozorčí rady jejím nálezem zabývat. Podle rady byl porušen metodický pokyn pro převod majetku tím, že manželé Fenclovi jako žadatelé o směnu nedoložili, že hlavním zdrojem jejich příjmů je zemědělská výroba. Nedodržení metodických pokynů shledala dozorčí rada také v tom, že předmětem převodu na základě restitučních nároků se staly pozemky zastavěné budovami (či přilehlé) ve vlastnictví firmy Slovácký statek, s.r.o. Jejím společníkem je syn ministra Lukáš Fencl. Fond přitom podle svých předpisů nemá zařazovat plochy zastavěné budovami ve vlastnictví osob a související plochy do nabídky pro vypořádání nároků. Chybou dále podle rady bylo to, že fond pozemky směnil bez vyjádření obce, které metodický pokyn výslovně vyžaduje. Ministr Fencl stojí v čele prezidia Pozemkového fondu.

http://209.85.129.104/search?q=cache:lqQ1NPGXdkgJ:www.radio.cz/cz/zpravy/26443+ministr+fencl&hl=cs&ct=clnk&cd=4&gl=cz&lr=lang_cs

Ladislav N. 11.11.2007 17:49

Technická poznámka

Nedělejte ty šílené dlouhé odkazy, nejde to pak číst ve FF - text leze "za roh".. Rv:-/

František I. 11.11.2007 14:54

Tak už ho nechte

Naše nebohá narudlá tichá Nehoda je natolik bezmozkovitá, že je kontraproduktivní mu tento tělesný nedostatek vyčítat. Pokud ano, on to stejně nepochopí.Prostě nějak zůstal v zemi rudých zítřků a pozapomněl na okolí. Jen se mu zdá, že je trochu divné. K tomu družstevnímu majetku. Tento přirudlý hnůsek si asi nevzpomíná nebo nepřipustí, kterak pan Palas privatizoval Madetu, České Budějovice. Tehdy už byla podepsaná smlouva o smlouvě budoucí mezi družstevníky Jihočeského kraje, chovající krávy na mléko a touto tehdy státní firmou o odkupu akcií. Tím by se byla výrazně stabilizovala jak situace ve velké části našeho zemědělství totiž v mlékárenství, v rámci jednoho podniku, postaveného na dobrovolné účasti vlastníků a vyřešilo se zásobování už tehdy zajímavou komoditou(mléko se totiž za rok až dva mělo v Německu vykupovat bezdotačně). Bohužel pan Palas to zařídil jinak. Dnes hoši od krav vyváží mléko do Němec (tedy Němci si pro něj jezdí k nám), madeta nemá suroviny a prý i finance na jejich zaplacení, a jsem zvědavý, za jak dlouho klekne. Kdopak z toho zaplesá? Jinak je to ovšem s panem Palasem. Prý za tuto akci dostal takový úplatek, že by i Kožený závistí zezelenal a doživotní místo nejvyššího lovčího. Konečně proč ne? Zgarba i Fencl si zase odnesli vlastnictví prý několika set ha zemědělské a časem možná převedené do stavební půdy. Nevíte náhodou, proč v každém sockomoušovi vidím potencionálního zlodějě?

Ladislav N. 11.11.2007 15:48

Re: Tak už ho nechte

Nebojte se, on se zase objeví další socan s nějakým "zázračně ziskovým" a "legálním" akciovým obchodem, kdy nakoupí na úvěr "za babku" a obratem prodá se ziskem desítek milionů nějaké veřejně neobchodovatelné akcie jako Standa Gross, vzor socanské čistoty... ;-P

P.S.: A ten ředitel či majitel Madety je pěkný osel, když vyhlašuje pro média, že v příštím roce bude prodávat čtvrtku másla za zhruba 60 Kč. Jednak mléko zdražili producenti o zhruba 2 Kč/litr a možná ještě trochu zdraží, ale rozhodně není důvod k takovému nárustu cen mléčných výrobků, jak Madeta ohlásila (a po "vzbouření na vsi" zase odvolala ;-)). Na to je totiž jednoduchý lék - nekupovat mléčné výrobky od Madety.!!

tich@dohoda 11.11.2007 13:15

Ty mně taky, rudá krávo!

to jste soudruhu Stary zrejme zdravil soudruzku janubok  Cest :-)

jirka.s. 11.11.2007 16:39

Re: Trocha klasiky pro uřvaného cholerika!

"Vy za nic nemůžete," chlácholivým tónem mluvil dál jednoroční dobrovolník, "při mnohých rodech a druzích odepřela příroda živočichům všechnu inteligenci, slyšel jste někdy vypravovat o lidské hlouposti? Nebylo by rozhodně lepší, kdybyste se byl zrodil jako jiný druh savce a nenosil to blbé jméno člověk a kaprál?"

 

tich@dohoda 11.11.2007 13:12

S tím můžete jít na schůzi uličního výboru.

tam bych ovsem potkal vas soudruhu z Hradce.    Cest :-)

H.K. 11.11.2007 13:21

Re: S tím můžete jít na schůzi uličního výboru.

To je špatně nebo dobře?

R 11.11.2007 11:48

výrobci potravin

Vedle zvýšené poptávky Číny a Indie naši zemědělci léta prodávali svoje produkty pod výrobní cenou. Cenu sráželi dolů ti, co hospodařili na zbytcích zemědělských družstev, nezajímala je obnova, ale jen aby prodali za tolik, aby zaměstnanci měli výplaty. Ostaní museli držet ceny s nimi, aby prodali. Z druhé strany cenu srážely dolů prodejní řetězce. Nyní ti nejhůř hospodařící zemědělci a výrobny potravin postupně zkrachovali a ti ostatní nyní mohou ceny zvyšovat. Takže ceny i proto půjdou nahoru.

tich@dohoda 11.11.2007 11:46

cest soudruhu z Hradce

Asociaèní (Evropská) dohoda mezi CR a ES zakládá tesné pridružení s

perspektivou clenství a je nejvýznamnìjší právní základnou vzájemných

vztahù. Platí od února 1995, kdy nahradila prozatímní obchodní dohodu,

která mezi CR a ES zbyla poté, co rozpad CSFR ukoncil ratifikaèní

proces "federální" asociacní dohody

H.K. 11.11.2007 11:56

Re: cest soudruhu z Hradce

Vy máte zázračné schopnosti. Odběhnete od darebáren a zločinů,  které prováděli Vaši ožralí kamarádi, až ke Klausovi. Vy jste filuta očkovaný satanem. S tím můžete jít na schůzi uličního výboru.

Malý Aston 11.11.2007 10:04

Plánovači v Bruselu špatně plánovali!

Chybička se vloudila,známe to z doby socialismu.Špatně vypočetli kolik je u nás holých zadků a nebyl toaletní papír.Dnes zase udělali kvóty,kolik zemáků,obilí a řepy je nutné zasadit a udělili pokuty když někdo zasel více a ono ejhle,nestačí a nestačí.Lidé žerou více,číňani nakupují a není ani obilí ani řepa.Nové RVHP,dotace a přerozdělování funguje jako za Jakeše.:-D

I-Worm 11.11.2007 9:54

Já myslím, že za to může Paroubek!

Starý J. 11.11.2007 10:19

Re: Já myslím, že za to může Paroubek!

A víte, že ano! Byl to jeden z největších eurohujerů, který dštil oheň a síru na ty, kdo o správnosti socialistického plánování v EURVHP zapochybovali.

Vzal jste to sice jakože ironicky a přesto máte obrovskou pravdu. Vždyť se dodnes chlubí tím, že on nás do EU přivedl!

I-Worm 11.11.2007 10:30

Re: Re: Já myslím, že za to může Paroubek! jistě za nezištné pomoci EU

nejspíš podal i přihlášku do EU. Že toho ale stihl, za těch pár měsíců, co byl premiérem!

Pametnik starejch dob 11.11.2007 11:14

Re: Já myslím, že za to může Paroubek!

Opravdu za to y části může vláda ČSSD a Paroubek, oni totiž zcela nedostatečně hájili zájmy ČR a toto je výsledek.

Ovšem, ten hlavní průšvih je zemědělská politika EU, za kterou Paroubek nemůže.

H.K. 11.11.2007 11:18

Re: Re: Já myslím, že za to může Paroubek!

R^

tich@dohoda 11.11.2007 8:45

komunistech. Zemědělcům v padesátých a šedesátých letech sebrali všechno a udělali z nich nádeníky. Lidi vytrhli z kořenů.

soudruhu z Hradce /HK/ vy modry vyplachu:-) , v USA a dokonce i zapadni evrope byli postupne drobni zemedelci zlikvidovani, jednoduse nestacili velkofarmam, druzstevnictvi/cooperatives fungovalo uz davno pred komousi. Rozhodne neobhajuju zrudnou nasilnou formu ceske kolektivizace, nicmene je faktem ze prave zemedelska velkovyroba byl krok spravnym smerem/bohuzel realizace byla strasna/ . To co ohajujete vy je Polsko drahy soudruhu, jedte se tam podivat, dnes uz se trochu zvetili /skrze dotace EU/ a castecne zmodernizovali, presto je to oproti ceskym farmam stale stredovek . Polaci nebo Ukrajinci by za normalnich okolnosti museli EU zahltit potravinami, maji oproti Cechum / a nejen jim/ naprosto nesrovnatelne vyhodnejsi prirodni podmiky, v CR je to jen Hana a Polabska nizina. Cest soudruhu :-) a zase nam necim "plodnym" z modreho koutku/skoleni prispejte . Cest

H.K. 11.11.2007 9:53

Re: komunistech. Zemědělcům v padesátých a šedesátých letech sebrali všechno a udělali z nich nádeníky. Lidi vytrhli z kořenů.

druzstevnictvi fungovalo uz davno pred komousi. To všechno já vím, nečekal jsem na Vás, až Vy se probudíte. Družstva si budovali sami zemedělci. Byla družstva obilnářská, vinařské, mlékárny jako akciové společnosti kde měli zemědělci podíly. Tzv. družstva, vybudovaná "kolektivizací", žádná družstva nebyla.

v USA a dokonce i zapadni evrope byli postupne drobni zemedelci zlikvidovani, Tem lidem nýmanti, jako Vaši rudí přátelé sebrali půdu, dobytek, stroje a donutili je ptacovat za 10 Kčs za den práce?Vystěhovali je, dali do kriminálů na dlouhé roky kopat uran, rozdělili rodiny. ?