29.3.2024 | Svátek má Taťána


EKONOMIKA: Problémy Sazky

28.12.2010

Mistrovství světa v ledním hokeji se v roce 2004 konalo v Praze v nově vybudované hale. Ta byla postavena po mnoha průtazích, které se mimo jiné postaraly o to, že šampionát musel být o rok posunut. To samo o sobě nebyla nejlepší reklama pro Českou republiku. Navíc hrozilo, že ani v nově stanoveném termínu se hrát nebude. Na výstavbu haly nebyly peníze a nikomu se do jejího budování nechtělo.

V té době si na furianta zahrál šéf společnosti Sazka Aleš Hušák. Na veřejnosti prohlásil, že novou arénu vybuduje právě jím řízený podnik. Prý to pro něj nebude představovat žádný problém. Navíc dle Hušákových slov se obejde bez pomoci státu. Pokud od něj Sazka nechtěla žádné peníze, musela se logicky zadlužit. Proto se už v té době ozývaly hlasy, že megalomanský projekt ve Vysočanech negativně poznamená ekonomické zdraví Sazky a ohrozí financování sportu v České republice.

Aleš Hušák podobné názory odmítal a nadále tvrdil, že si s každým problémem poradí. Vzhledem k tomu, že se umí pohybovat v zákulisí a že politici Sazce šli často na ruku, mohl vytvářet na veřejnosti dojem, že má situaci pod kontrolou a že ho nic nemůže zaskočit. Argumentovat mohl také tím, že lidé v hazardu utrácejí ročně miliardy korun. A většinu z nich pro sebe získávala právě Sazka. Také kvůli tomu, že konkurence byla nejrůznějšími překážkami včetně těch legislativních brzděna.

Jak ukazuje nejnovější vývoj, pravdu nakonec měli ti, kdo tvrdili, že se Aleš Hušák výstavbou haly pustil do dobrodružství, které může ohrozit fungování celého podniku. Jeho finanční zdraví podlomila rovněž změna týkající se výjimky u daně z přidané hodnoty. Tím Sazka přišla zjednodušeně řečeno o další peníze, se kterými počítala. Tím se podnik, existující od padesátých let minulého století, dostal do úzkých a nyní stojí na pokraji krachu. S trochou nadsázky řečeno, dluží, kam se podívá, a nemá na hrazení pohledávek dostatek peněz. Ty může získat prodejem majetku včetně už vzpomínané hokejové haly.

Problém je v tom, že takto získané prostředky by nemusely k uhrazení všech závazků stačit. Pozemky a budovy se sice dají ocenit nejrůznějšími sumami, důležité však je, za jaké částky se je podaří ve skutečnosti prodat. Přitom doba podobným obchodům zrovna nepřeje, myšleno pochopitelně z pohledu prodávajícího. V neposlední řadě jde často o majetek sportovních svazů, jehož ztráta by pro jejich existenci mohla být zničující. Znamená to, že se momentálně nehraje pouze o osud Sazky, ale s nadsázkou řečeno i tuzemského sportu.

A protože podnikatel Radovan Vítek skoupil nejrůznější pohledávky, a stal se tak de facto největším věřitelem Sazky, může mít její budoucnost ve svých rukou právě on. A jak tvrdí, chce hned na začátku nového roku podat návrh na insolvenci. Tu by Sazka mohla odvrátit, kdyby uhradila přes 900 milionů korun, tedy částku, kterou momentálně prý Vítkovi dluží. Přitom Vítek není jediným subjektem, který vystupuje ve hře o případné ovládnutí Sazky. Dalším je společnost Penta, která mimo jiné vlastní sázkovou společnost Fortuna. A té by likvidace nebo převzetí konkurence určitě neublížilo.

Do složité situace kvůli Sazce se dostal i tuzemský sport. Na jeho financování se léta z velké části podílely peníze získané právě z této společnosti. Zároveň nejrůznější sportovní svazy a organizace jsou akcionáři Sazky. Takže si některými rozhodnutími pod sebou podřezaly větev. A nejde pouze o už zmiňovanou výstavbu haly v pražských Vysočanech. Řeč může být rovněž o tom, že se jim nepodařilo zvládnout ambiciózního manažera Aleše Hušáka. Až se zdálo, že jeho pozice je natolik silná, že vystupoval spíše jako majitel než jako člověk, který byl akcionáři do vedení dosazen, aby uskutečňoval jejich plány. To vše se podepsalo na některých sporných investicích, na špatném hospodaření společnosti a na současné hrozbě krachu.

Ten by mohl hrozit i některým sportovním odvětvím, která byla velmi závislá na penězích od Sazky a která už delší dobu buďto nedostala ani korunu, nebo výrazně nižší částku, než jaká jim byla slíbena. Kdyby tak nešla na ruku jejímu současnému vedení a chovala se jako zodpovědní akcionáři, nemusela nyní řešit takovéto problémy.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6