24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Prezident si s korunou nerozumí

Miloš Zeman se stal oblíbeným terčem „pražské intelektuální kavárny“ či případně „lumpenkavárny“ kvůli řadě marginálních věcí, případně kvůli údajným vazbám na Rusko nebo přílišné vstřícnosti směrem k Číně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 16.3.2015 18:01

Konečně věcná argumentace v moři emocí,

díky.

V. Novák 16.3.2015 17:20

Mně připadá Zemanova politika transparentní.

Ať o hodnotě měny rozhoduje trh a reálná ekonomika země - ne virtuální ekonomika a manipulace ze strany centrální banky.

A vývoz ať není podporován podhodnocenou měnou, ale silou schopností lidí a továren - a zároveň ať není omezován netržními opatřeními typu sankcí. Jež jsou, mimochodem, dvousečné...

V. Vaclavik 16.3.2015 16:07

Silna mena a vyvoz

Export zeme by se dlouhodobe mel rovnat importu, takze silna mena sice zdrazi vyvoz, ale dovoz je zase levnejsi, takze co se na jedne strane ztrati, to se na druhe ziska. Na silne mene jsou bity ty zeme, ktere se snazi co nejvice ostatnim prodat a co nejmene od nich nakoupit (Cina jako zarny priklad, proto take tradicne provozuje silne podhodnoceny Juan). Je to predatorska a dluzno dodat, ze kratkozraka forma hospodarskeho modelu zeme.

Je to forma hospodarstvi, ktera typicky drzi domaci spotrebitele na kratke uzde, ve ktere  cilem neni blahobyt obcanu, ale statu, ktery ostatne funguje ve svem zajmu, nikoli zajmu obcanu. Jinak by v prve rade neprovozoval statem manimapulovanou menu - ta ma za cil presne ozebracovani obyvatelstva, drzeni je na kratke uzde, nikoli jejich blahobyt. Ale to my hlupaci obcane asi nikdy nepochopime, jsme pod vlivem bludu nasich levicovkych intelektualu.

Cil slabe meny je pomyleny, stejne jako meny silne. Pomylenost spociva v tom, ze v obou pripadech jde o netrzni, tedy socialisticke cilovani. Zapadni zeme jsou dnes bez rozdilu v dusi socialisticke, lisi se maximalne jen mirou toho socialismu, i kdyz v tom menovem si zadna zeme s jinou nezada.

V. Vaclavik 16.3.2015 16:26

Re: Silna mena a vyvoz

Oslabovani meny, ktere ma za cil usnadnit export zeme, je de fakto dotacni podpora exportnim podnikum, kde tu dotaci dotuji, tedy zaplati domaci obyvatele, kteri na tom trati ve prospech tech exportnich podniku, jejich akcionaru.

Proto je treba obcany oblbovat, aby to neprohledli. Je treba jim namluvit, ze oslabeni meny, ktere vstrikne zivot do zil exportnich podniku, jim zachova a treba i prida pracovni mista v tech podnicich... jenze ta zamestnanecka mista jsou jen pro nektere, ani nahodou pro vetsinu obcanu. Pro vetsinu obcanu takova politika znamena jen zchudnuti, presun bohatstvi od mnoha obcanu k nekterym z nich, k tem vyvolenym, kteri ta mista ziskaji, za cenu celkoveho snizeni blahobytu obcanu dotycne zeme.

Na oslabene mene profituji nejen domaci exportni podniky, ale take ty zeme, do kterych tyto nase podniky sve produkty vyvazi, kterym nasi obcane de-fakto dotuji vyrobky tech exportnich podniku, aby pro obcany tech cizich zemi byly levnejsi, nez by jinak byly, pri trzne rovnovaznem menovem kurzu.

Politika slabe, pro-exportni meny je tak politikou presunujici bohatstvi obcanu zeme smerem k vyvolenym domacim obcanum a take smerem k obcanum cizich zemi, do kterych tyto podniky vyvazi, kteri tak maji sanci koupit to nase vyvezene zbozi za statem, tedy nami vsemi, dotovanou cenu.

V. Vaclavik 16.3.2015 17:03

Re: Silna mena a vyvoz

A co politika silne meny, nebude ta presnym opakem politky slabe meny a nepovede k bohatnuti vsech nas obcanu, na ukor nasich exportnich podniku, zaplacenou obcany cizich statu, kteri koupi nas drahy vyvoz?

Bohuzel, takto to nefunguje. Mimochodem, politiku umele silne meny (kazda netrzni menova politika je umela, at ta menu oslabujici, nebo posilujici) dnes zadna zeme nepraktikuje. Co se za ni poklada je jen zmenseni tlaku na oslabovani meny, nikoli nejake jeji posilovani tak, ze by se cilovalo snizeni menove zasoby, brani penez z obehu.

Drahy vyvoz, drazsi nez ho prodavaji ostatni zeme, od nas nikdo nekoupi. Maloktera zeme, podnik, vyvazi neco, co odjinud k nakoupeni neni. Ale pokud mena posili protoze v ni cizi investori spatruji poklidne utociste pro sve penize, nebo protoze spekulanti skupuji nasi menu (vyjde to nastejno), davaji nam tim darem moznost silneho dovozu, dovozu jimi dotovaneho, na cemz muze radovy obcan  ziskat, pokud je ekonomika pruzna a dokaze se rychle preorientovat na ekonomiku silneji  importni, nez doposud. 

S necim takovym se dokaze vyrovnat jen silne trzni ekonomika, nikoli ta nase inflacni, slabomenova, socialisticka ekonomika, ve ktere neni obcanum dana moznost dostatecneho zbohatnuti na preklenuti docasneho poklesu zamestnaneckych prilezitosti. V delsim behu se ale trzni ekonomika z takoveho utlumu dostane a vyjde z neho o to silnejsi, podle hesla, co nas nezabije, to nas posili. 

Ve skutecnosti se trzni ekonomika s vnejsim tlakem na posilovani meny dokaze vyrovnat docasnym snizenim platu zamestnancu, snizenim zisku podniku, protoze lide budou postaveni pred vyber, bud nepracovat vubec, nebo pracovat za mene penez. Podnikatele pak budou stat pred vyberem mezi zastavenim podnikani, anebo hospodareni s nizsim ziskem. Jista je jen jedna vec, ze cokoli ekonomiku zeme potka, nejlepe se se vsemi potizemi vyrovna ekonomika trzni. Socialismus zadne zazraky nekona, jen schova potize pod koberec.

V. Vaclavik 16.3.2015 17:54

Re: Silna mena a vyvoz

Trzni ekonomika, ktera je z definice pruzna, se se silnou menou vyrovna nejen utazenim opasku zamestnancu a podnikatelu, ale i tak, ze se doveze co nejvice surovin z ciziny, zastavi se domaci produkce energii, utlumi se tezba uhli a uhli se bud doveze levneji, nebo se rovnou doveze energie potrebne k vyrobe. Ekonomika se preorientuje z bazalni vyroby na vyrobu pridane hodnoty na zaklade dovezenych nejen surovin, ale zakladnich vyrobku vyrobenych jinde a levneji...

Uz drive jsem psal o USA vs Cina, jak to, ze USA dosud funguji, nejsou na lopatkach, kdyz prakticky vse, co v Americe koupite, je vyrobeno v Cine. Trik spociva v tom, ze Cina je montovna Ameriky, kdy vyvojarske podniky zustavaji doma v USA a do Ciny zadavaji jen koncovou vyrobu. Na rozdil od Ameriky, my v Cechach mame spis ty montovny, nez vyvojarske podniky a doplacime na to.

K. Luboš 16.3.2015 12:50

Devalvace koruny se...

...se v některých oblastech může může projevit pozitivně, v některých negativně. (Zkuste třeba dát euro za 100 Kč a uvidíte, co se bude dít.) Takže vždy z ní někdo profituje a jiný ztrácí. Takže Singer vlastně rozhodl, od koho se peníze přesunou a ke komu se přesunou... A samozřejmě jako správný bankéř rozhodl, že se přesunou od „běžného“ občana k velkým korporacím do zahraničí. Já osobně jsem zcela jistě na devalvaci doplatil. A co takhle zažalovat ČNB, aby mi uhradila ztráty?

I. Schlägel 16.3.2015 11:48

Zemanova politika je transparentní?

Autor má na mysli "transparentní" působení Zemana v politice před nástupem na hrad nebo jeho současnou hradní personální politiku. kde je nejtransparentnějším úkazem popelníček (hned po transparentní bezpečnostní prověrce realitního šikuly Mynáře? Fí-ha?

K. Janyška 16.3.2015 9:16

Koruně nerozuimí nikdo, kdo nezná teorii spontánních řádů.

Ani jiným směnným prostředkům. Je to velká vzdělanostní bída. Zeman je levičáckých lumpenpoletářů král a z toho také pramení jeho blbost. Ještě, že je aspoň Čech... Dzp.

J. Pražák 16.3.2015 8:58

Mohl by autor napsat

kdy stát učinil nějaký smysluplný zásah? A to snižování kursu koruny bude také někdo muset zaplatit. Kdo jiný, než zase daňoví poplatníci.....

V. Novák 16.3.2015 17:23

Re: Mohl by autor napsat

To už platí zaměstnanci - ti, kteří se v minulých letech dobrali jistého vylepšení mezd (pořád neodpovídajícího růstu efektivity práce) - a o to vylepšení je CB obrala.

J. Pražák 16.3.2015 17:54

Re: Mohl by autor napsat

Ztráta CB ještě zaplacena ani spočtena není. V rámci oslabení koruny prodávala CB koruny za tenkrát cca 25 Kč/€ a zpět je budou kupovat za 28 Kč/€. Takže více než 10% ztráta.

T. Czernin 16.3.2015 2:42

Pan Smrček je příznivcem

severokorejské politiky "čučche"? Tedy žádný dovoz za slabou korunu! Vše si doma pěkně sami vytěžíme, zpracujeme a následně vyvezeme. My jako surovinově chudá země? To si snad dělá perdel...

P. Kolar 16.3.2015 1:32

Bohužel, pan prezident si nerozumi s mnoha věcma.

Pan prezident si nerozumi s mnoha věcma. Ale do všech strká nos.

Je to holt takový Kozel zahradníkem.

Inu, co jsme si zvolili - to máme.